Alevi dedeye fındık yasağı

Alevi dedeye fındık yasağı

Alevi dedeye fındık yasağıOrdu Ulubey Kaymakamlığı, okul için fındık toplama kampanyası nedeniyle muhtarlıkları uyardı: Bazı Alevi köylerimizde...

A+A-

Alevi dedeye fındık yasağıAlevi dedeye fındık yasağı

Ordu Ulubey Kaymakamlığı, okul için fındık toplama kampanyası nedeniyle muhtarlıkları uyardı: Bazı Alevi köylerimizde dedelerin telkinleriyle okul yapımı için fındık toplanması engellenmektedir. Dedeler kendileri için fındık toplamaktadır. Dedelere fındık verdirmeyin, toplayanlar için yasal işlem yapın

Ordu’nun Ulubey Kaymakamı Kudret Kurnaz, muhtarlıklara gönderdiği resmi bir yazıda, ilçede yüksek okul yaptırılması için yardım kampanyası düzenleyen Alevi dedelere fındık verilmemesi uyarısında bulundu.

Hocaoğlu Köyü Muhtarlığı’na gelen B.05.4. VLK.4.52.71.01/ 491/ 700 sayılı ve 08.09.2009 tarihli resmi yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Bilindiği üzere ilçemize yapılmakta olan yüksekokul için halkımızdan fındık ve para toplama kampanyası başlatılmış bulunmaktadır. Ancak alınan duyumlarda bazı kesimlerde toplanan paraların yasal olmadığı gerekçesiyle engellendiği hatta Alevi köylerimizde dedelerin telkinleriyle üniversiteye toplatılmadığı, kendilerine fındık toplandığı duyumları alınmıştır. Bu nedenle Alevi dedelere fındık verilmemesi muhtarlar ve toplayan dedeler hakkında yasal işlem yapılacağının bildirilmesini, rica ederim.”

Sistematik baskı var

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) yetkilileri, bu son olayın, Ordu ili özelinde, Eski Vali Ali Kaban döneminde uygulamaya koyulan Alevi karşıtı politikaların bir devamı olduğunu dile getiriyor. Gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirten ABF Genel Başkanı Ali Balkız, şunları söyledi: “Kaymakam Bey adeta fetva vermiş. ‘Bu Aleviler eğitime karşılar, eğitim yuvası istemezler, hele hele yüksek okul yapılması onların menfaatine aykırıdır. Dedelerine fındık toplamayı, yüksek okul için fındık toplamaktan daha önemli görürler’ şeklinde sözlerle insanları kışkırtıyor. Aleviler üzerinde sistematik baskılar uygulanıyor.”

Balkız, Ulubey Kaymakamı hakkında yasal haklarını kullanacaklarını ifade etti.

Ordu pilot il gibi

Geçtiğimiz hafta sonu gelişmeleri takip etmek üzere Ordu’ya gittiklerini dile getiren ABF yöneticilerinden Hasan Yağız ve Oktay Kandemir ise, Kaymakam Kudret Kurnaz’ın resmi bir belgede Alevi’leri ötekileştirmesinin ve hedef göstermesinin bölge halkı üzerinde psikolojik baskı oluşturduğunu dile getirdi. Ordu’nun mozaik etnik yapısının yanında, geçiçi işçilerin yoğun olarak bulunduğu bir il olması açısından önem arz ettiğini ifade eden yöneticiler, bundan sonra bölgede gelişebilecek her türlü olumsuzluktan Kaymakam Kurnaz’ın sorumlu olacağını kaydetti.

Taraf / MELİH ALTINOK / ANKARA - Istanbul - 08.10.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.