Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışması

Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışması

Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışmasıAlişan Hızlı tarafından kurulan Almanya Alevi Dernekleri Birliği’nin tüzüğünün,...

A+A-

Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışması
Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışması

Alişan Hızlı tarafından kurulan Almanya Alevi Dernekleri Birliği’nin tüzüğünün, merkezi Köln’de bulunun Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından hazırlandığı iddia edildi. DİTİB’in faksından gönderilen tüzük örneğinde, “Cemiyetin Gayesi”, “Alevi İslam kültürünü ve inanç birliğini korumak ve aynı zamanda Alevi İslam inancını ve kültür değerlerini açıklamaktır” olarak belirtildi.

'Alevilik' Almanya'da mahkemelik oldu

Almanya’da Alevilik konusunda yetkinin kimde olduğu mahkemelik oldu. 20 yıl önce kurulan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), dernekler yasasına göre Alevi Cemaati ismini alırken, Cem Vakfı eski Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı’nın Almanya Alevi Dernekleri Birliği adı altında bir dernek kurarak aynı iddiayla ortaya çıkması taraflar arasında tartışma yarattı.

Hızlı’nın kurduğu derneğin Almanca’sının AABF ile çok yakın benzerlik taşıdığını belirten AABF, Hızlı’nın kendi isimlerine benzerlik arz eden bir derneğin kurulmasının yasalara aykırı olduğu ifade edildi. 6 Haziran’da Solingen İdare Mahkemesi’nde görülecek davada Hızlı tarafından kurulan derneğin ismini değiştirip değiştirilmeyeceğine karar verilecek. Hızlı, Dernekler Yasası’na göre bir harfin farklı olması halinde bile ismin kullanılabileceğini savunuyor. Hızlı, mahkemenin ihtiyati tedbir kararı olduğu için bu tarihe kadar Almanya Alevi Dernekleri Birliği adına hiç bir açıklamada bulunmadığını ve bulunmayacağını da sözlerine ekledi.

Alevi derneğinde ısmarlama tüzük tartışması

Alişan Hızlı tarafından kurulan Almanya Alevi Dernekleri Birliği’nin tüzüğünün, merkezi Köln’de bulunun Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından hazırlandığı iddia edildi.

Daha önce “Avrupa Cem Vakfı Koordinatörlüğü”nde görev yapan Düzgün Keleş, görevinden istifa ettikten sonra kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamada, Hızlı tarafından kurulan derneğin tüzüğünün DİTİB tarafından hazırlandığını, ayrıca bu derneğin DİTİB tarafından finanse edildiğini iddia etti..

DİTİB’in faksından gönderilen tüzük örneğinde, “Cemiyetin Gayesi”, “Alevi İslam kültürünü ve inanç birliğini korumak ve aynı zamanda Alevi İslam inancını ve kültür değerlerini açıklamaktır” olarak belirtildi.

Hızlı: İddialar doğru değil

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Alişan Hızlı, tüzüğün DİTİB tarafından hazırlandığı yönündeki iddiaların kesinlikle asılsız olduğunu ifade ederek, “Bu tüzüğü aynı zamanda derneğimizin üyesi olan Avukat Kudret Yıldız hazırladı. Daha sonra Almanca’ya çevirmek için uygun bir yer aramaya başladım. Resmi tercümanlar çok pahalıya yaptıkları için ben de dini bir kurum olduğu için DİTİB’ten bunu ücretsiz yapıp yapamayacaklarını sordum. Onlar da bunu kabul etti. Bu nedenle tüzüğün DİTİB’den fakslanması doğrudur, ancak orada hazırlandığı kesinlikle iftiradır” dedi. Hızlı, DİTİB’ten maddi yardım almalarının da kesinlikle söz konusu olmadığını vurguladı ve bu yönde ortaya atılan iddialara tepki gösterdi. Hızlı, tüzüğü hazırlarken başka derneklerin tüzüklerinden yararlandıklarını da sözlerine ekledi.

Köln / EVRENSEL - 29 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.