Alevi Dernekleri: AKP'nin İftar Sofrasına Oturmayacağız!

Alevi Dernekleri: AKP'nin İftar Sofrasına Oturmayacağız!

Alevi Dernekleri: AKP'nin İftar Sofrasına Oturmayacağız!ABF Başkanı Balkız, AKP'nin düzenleyeceği Muharrem iftarını eleştirdi; "Devlet...

A+A-

Alevi Dernekleri: AKP'nin İftar Sofrasına Oturmayacağız!Alevi Dernekleri: AKP'nin İftar Sofrasına Oturmayacağız!

ABF Başkanı Balkız, AKP'nin düzenleyeceği Muharrem iftarını eleştirdi; "Devlet dini ne finanse etmeli ne de örgütlemelidir" dedi. Hubyar Sultan Derneği de iftara katılmayacaklarını açıkladı. "AKP taleplerimiz konusunda tek bir adım bile atmadı."

Alevi Bektaş Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız bir basın toplantısı düzenleyerek Adalet va Kalkınma Partisi'nin (AKP), İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle yarın vereceği Muharrem iftarını eleştirdi.

"Alevi geleneğinde 12 imam matem orucunda, böylesi şölen, beş yıldızlı otellerde avizeler altında şov yoktur."

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkanı Ali Kenanoğlu da yaptığı yazılı açıklamada iftar yemeğine katılmayacaklarını açıkladı. Kenanoğlu, bu girişimin "Alevilerin asimilasyonunu" hedeflediğini söyledi; iktidarın Alevi talepleriyle ilgili hiçbir adım atmadığını belirterek "seçim yatırımı" olarak değerlendirdi. 

Balkız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması beklenen iftarı "Hızır Paşa Sofrası"na benzetti. Hızır Paşa, Pir Sultan Abdal'ın dergahına yetiştikten ve vali olarak atandıktan sonra onu asmıştı.

Bugün Taksim Hill Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Balkız, iftar yemeğine katılacak olan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ı da eleştirerek ABF'nin iftar yemeğine katılmayacağını ifade etti.

Hükümetin Alevi açılımını yerel seçim yatırımı olarak niteleyen Balkız "Devlet dini ne finanse etmeli ne de örgütlemelidir. Aynı şekilde din de devlete aynı şekilde yaklaşmalıdır. Laikliğin temelinde bu var" dedi. "Alevi Dedelerine maaş bağlanmasını" savunan Cumhuriyet Halk Partisi'ni de bu nedenle eleştirdi.

"Fotoğraf çok net"

ljGazetecilerin sorularını yanıtlayan ABF başkanı, "Dedelerimize maaş verir, sigortalatır, emekli olacağı vaadinde bulunursanız bu insanlar Alevilerin değil devletin dedesi olurlar" diye konuştu.

Balkız'ın konuşmasının ardından salonda Fethullah Gülen ve Doğan'ı yan yana gösteren ve üzerinde "Fotoğraf çok net" yazan bir poster açıldı.

Basın toplantısına ABF'den Hatice Köse, Sivas İmranlılar Derneği'nden Hakkı Altınkaynak, İstanbul Kalkınma ve Dayanışma Derneği Federasyonu'ndan Hüseyin Şahin, Pis Sultan Abdal Kültür Derneği'nden (PSAKD) Hıdır Çam, Sivas Ali Baba Sultan Derneği'nden Tahir Aslandar ve aktivist Hakan Tahmaz katıldı.

Alevilerin tepkisi

ABF'nin öncülüğünde, birçok Alevi örgütü ve onlara destek veren sendika, siyasi parti ve oluşumlar, hak ve meslek örgütleri, Ankara'da, Sıhhiye Meydanı'nda "eşit yurttaşlık" talebiyle buluşmuştu.

Aleviler mitingde ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlığın sağlanması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi, Alevilerin ibadet yerleri olan cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze olmasını talep etmişlerdi.(BÇ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul - 6 Ocak 2009, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.