Alevi Dernekleri kabulünde Çamuroğlu krizi

Alevi Dernekleri kabulünde Çamuroğlu krizi

Alevi Dernekleri kabulünde Çamuroğlu kriziTBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi dernek temsilcileri ile görüşmesine AKP İstanbul...

A+A-

Alevi Dernekleri kabulünde Çamuroğlu kriziAlevi Dernekleri kabulünde Çamuroğlu krizi

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi dernek temsilcileri ile görüşmesine AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu da dahil etmesi krize neden oldu. Alevi Dernekleri Temsilcileri, Meclis Başkanının tarafsız konumu nedeniyle AKP'li Çamuroğlu'nun görüşmeye katılmasına itiraz ettiler.

Ankara- TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyete AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu dahil etmesi krize neden oldu. Heyet, Reha Çamuroğlu'nun da toplantıya dahil edildiğini öğrenince, Meclis'e gelmeden önce aynı masaya Reha Çamuroğlu ile oturmayacaklarını Toptan'a ilettiler. Toptan heyetten önce Çamuroğlu ile görüştü.

Çamuroğlu'nun konuşması

Basına kapalı olarak gerçekleşen ve ziyarete dahil olmayan Çamuroğlu çıkışta yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Toptan'ın, bu kabulde kendisinin de olmasını istediğini belirterek, "Ben de kendilerinin nazik davetini kabul ederek burada bulunuyordum. Fakat kabul edilen heyetteki bazı arkadaşlarımızın bu nezaketi anlamadıkları kanaati bende hasıl olunca ben bu toplantıya katılmamak için sayın başkanımızın iznini istedim, verdi" dedi.

Çamuroğlu, heyetin kendisiyle aynı masada oturmayı kabul etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu arkadaşlar benim bulunduğum bir masanın etrafında bulunmak istemediklerini açıklıyorlar ki, bu tabi diyalog isteyenlerin nasıl bir diyalog istediklerini ortaya koyuyor. Sayın başkan, herhangi bir milletvekilini davet edebilir, bulunmasını isteyebilir kabulünde. Sayın başkan TBMM Başkanıdır. Ben de bu meclisin bir üyesiyim. Bunda herhangi bir anormal taraf yok"

Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız toplantının ardından yaptığı açıklamada; Meclis Başkanına sorunların çözümüne yönelik bir dosya sunduklarını bildirdi.

Balkız, dosyada 9 Kasım'daki mitingde dile getirdikleri "zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak'ın müze olması, Alevi köylerinde cami yapımı politikasından vazgeçilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Hacıbektaş Dergahı'nın sahiplerine, Alevilere iade edilmesi, yönetiminin işletilmesi" sorunlarını ilettiklerini söyledi.

Balkız, "Meclis başkanı bizi çok sıcak bir ortamda karşıladı. Sorunlarının çözümünün meclis olduğunu, Meclis'te siyasi partilerimizi göreve davet etmesini, konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerektiğini anımsatmasını rica ettik. Sayın başkan da partilerin hele hele 9 Kasım mitinginden sonra konunun çokça Türkiye'de tartışıldığı gibi Mecliste ve partilerde de tartışıldığını, Meclis danışma kurulunu göreve davet edeceğini, bu konuda mesai harcamalarını isteyeceğini söyledi" dedi.

Alevi sorunlarının çözümü için anayasa değişiklikleri ile Bakanlar Kurulu kararının gerektiğine işaret eden Balkız, "Yeni yasalar, üçlü kararname ya da başbakanın talimatıyla çözülebilecek. Başkan da 'bu yöntemlerle çözülebileceğini bu sorunların vicdan sahibi herkesin anlaması ve çözümü doğrultusunda anlatması gerektiğini, Aleviliğin Türkiye ve Anadolu toplumu için büyük bir zenginlik olduğunu, bugün bu topraklarda biz hala Türkçe konuşabiliyorsak, Alevi bektaşı halk edebiyatının bunda önemli belirleyici olduğunu' söylediler" diye konuştu.

Balkız, "Reha Çamuroğlu'nu içeride istemediniz mi?" diye soran bir gazeteciye,

"Görüşmede bulunmadılar. Biz sayın meclis başkanını ziyarete geldik. Reha Bey ile karşılaşmadık. Bu konuda Meclis başkanının cümlelerini aktarayım size. Reha bey, birkaç gün önce sayın Meclis başkanımızı kendi özel bir işi için arıyor. Sayın meclis başkanımız da kendilerine bizim geleceğimizden bahisle 'sen de lütfen katılır mısın?' demiş. Son derece masumane bir ortamda cerayan ediyor bu diyalog. Kendileri de katılmak istiyor" yanıtını verdi.

"Çamuroğlu'na neden tepki gösteriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya da Balkız,

"Biz bu görüşmede siyasi partilerimizden herhangi birinin lehine yada aleyhine sonuç çıkaracak bir adım atmadık atmayız. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Biz 25 alevi kurumu temsilcisinin yanına 26. alevi milletvekili olarak katılmasının doğru olmayacağını düşündük" dedi.

Bir gazetecinin, "CHP dışındaki diğer partilere neden gitmiyorsunuz?" sorusunu Balkız, "Biz CHP'den randevu istemiştik. Gelişmelere göre diğer partileri ziyaretlere de bakacağız. Burada yanlış anlamaya mahal veren bir konu sözkonusu değil. Yeri gelir Bahçeli'den de diğer partilerden de randevu isteriz. Biz sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Kimse temaslarımızdan dolayı bizden artı oy beklemesin, aksini de beklemesin" şeklinde yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Okay, Ali Balkız'ı kabul etti

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Alevi Bektaşi Federasyonu'nu kabulünde ''işi olmadığını'' ifade ederek, ''Çamuroğlu toplantıdan ayrılmışsa onun olgunluğudur. Ama Sayın Meclis Başkanı onu özel olarak davet ettiyse, hata olmuştur'' dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki heyet, TBMM Başkanı Toptan'ı ziyaretlerinin ardından, Okay ile görüştü.

Bugüne kadar sorunlarını ve taleplerini pek çok kesimle paylaştıklarını, ''Aleviler bu ülkenin rengi, çeşidi'' denildiğini ifade eden Balkız, ancak hiçbir siyasi iktidardan ve Meclis çalışmasında somut bir adım atıldığını görmediklerini söyledi.

"Yasal düzenlemeyle sorun çözülür"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da Hükümetin Alevilere yönelik açılımının önemli ancak yetersiz olduğunu ifade etti.

Hükümetin, bu inancı, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir birimde ilişkilendirmek istediğini belirten Okay, bunu doğru bulmadığını söyledi. Okay, Alevi ve Bektaşilerin, bunu bir inanç ve felsefe olarak gördüğünü dile getirerek, ''Sünni, Alevi ayırımında, inanç, kültür ayırımı yapılmasını doğru bulmuyoruz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003'te, ''Camiler ile cemevleri mukayese edilmez, biri ibadethanedir, bir diğeri kültür evidir'' dediğini ifade eden Okay, ''Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanması, acaba bu düşüncenin bir ürünü mü?'' diye sordu.

Okay, Alevi, Bektaşilerin ''cemevlerinin ibadethane ve Madımak Oteli'nin müze olması'' şeklindeki somut iki talebin yerine getirilmesinin önünde engel bulunmadığını, sadece yasal düzenlemeyle sorunun çözüleceğini vurguladı.

CUMHURİYET - ANKA / AA - 28 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.