Alevi derneklerinden CHP'ye ziyaret

Alevi derneklerinden CHP'ye ziyaret

Alevi derneklerinden CHP'ye ziyaretCHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Alevi derneklerinin “Cem evlerinin ibadethane haline getirilmesi ve Madımak...

A+A-

Alevi derneklerinden CHP'ye ziyaretAlevi derneklerinden CHP'ye ziyaret

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Alevi derneklerinin “Cem evlerinin ibadethane haline getirilmesi ve Madımak otelinin müze haline dönüştürülmesi” yönündeki taleplerinin hayata geçirilmesi konusunda yasa teklifi hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Alevi derneklerinin “Cem evlerinin ibadethane haline getirilmesi ve Madımak otelinin müze haline dönüştürülmesi” yönündeki taleplerinin hayata geçirilmesi konusunda yasa teklifi hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Alevi dernekleri temsilcileri, TBMM Başkanı Toptan’dan sonra, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay’ı da ziyaret ettiler.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız burada yaptığı konuşmada, bugüne kadar sorunlarını ve taleplerini pek çok kesimle paylaştıklarını bildirdi. Balkız, ancak hiçbir siyasi iktidardan bir bir adım fazlasını görmediklerini söyledi.

Zorunlu din derslerinin iptali için pek çok dava açıldığını, AİHM ve Danıştayın bu konuyla ilgili kararları bulunduğunu anımsatan Balkız, ancak Hükümetin bu kararları yok saydığını savundu.

Balkız, "cemevlerinin ve kültürevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli'nin müze olması, Alevi köylerine cami yapımından vazgeçilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığının devlet yapılandırılmasından çıkarılmasını" içeren taleplerini Meclis Başkanı Toptan'a ilettiklerini anımsatarak, Toptan'ın, Mecliste grubu bulunan partileri toplantıya çağıracağını, bu talepleri teknik olarak inceleyip, sonuçlarını kendileriyle paylaşacağını söylediğini aktardı. Balkız, Toptan'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri halinde, bu sorunların çözülebileceğini söylediğini bildirdi.

-SUNNİ-ALEVİ AYIRIMINI DOĞRU BULMUYORUZ-

Okay da Hükümetin Alevilere yönelik açılımının önemli ancak yetersiz olduğunu ifade etti.

Hükümetin, bu inancı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir birimde ilişkilendirmek istediğini belirten Okay, bunu doğru bulmadığını söyledi.

Okay, Alevi ve Bektaşilerin, bunu bir inanç ve felsefe olarak gördüğünü dile getirerek, “Sünni Alevi ayırımında, inanç, kültür ayırımı yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Konuyla ilgili Meclis Başkanı Toptan'ın, grup başkanvekilleriyle bir araya gelmesinin önemli bir gelişme ve açılım olduğunu dile getiren Okay, "Bu iki talep için, derhal, önümüzdeki hafta parlamentodan bir yasa düzenlemesinin geçme imkanı var. Bu, kültürevi anlayışından, ibadethane noktasına varılması için çok önemli adımdır" dedi.

-"YADIRGADIM"-

Toptan'ın, federasyonu kabulüne, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu da davet etmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken Okay, Toptan'ı yadırgadığını söyledi.

Okay, Toptan'ın tarafsız kimliğiyle, duyarlılık göstermesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

"Reha Bey'den değil, bu konuda bilgi sahibi olacaksa bir başkasından alması gerekiyordu. Bu toplantıda Reha Çamuroğlu'nun işi yoktu. Bu konuda Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu ve bileşenleri doğrudan muhatap alınmalı. Bu inancı, kültürü, felsefeyi yaşayan kesimin çok büyük bölümünün temsilcileri, bu arkadaşlar. Diğerleri temsil etmiyor anlamında söylemiyorum. Ama 'Bana daha uygun, bununla daha iyi iş tutarım, öbürlerini yok farz edeyim' anlayışının ötesinde, herkesin kucaklanması lazım. Tek muhatap olarak, birkaç dernek ve kişinin alınmasını doğru bulmuyorum. Çamuroğlu toplantıdan ayrılmışsa onun olgunluğudur. Ama Sayın Meclis Başkanı onu özel olarak davet ettiyse, hata olmuştur. Zaten Meclis Başkanının da davetlerle ilgili bugünlerde ufak tefek hataları oluyor."

Balkız, konuşmaların ardından Okay'a, taleplerini içeren dosya sundu.

HABER1 - ANKA - 28 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.