Alevi Enstitüsü, Aleviliği Korumak ve Geliştirmek İçin Çalışacak

Alevi Enstitüsü, Aleviliği Korumak ve Geliştirmek İçin Çalışacak

Alevi Enstitüsü, Aleviliği Korumak ve Geliştirmek İçin ÇalışacakAlevilik konusunda bilimsel çalışma yürütmek ve varolan...

A+A-

Alevi Enstitüsü, Aleviliği Korumak ve Geliştirmek İçin ÇalışacakAlevi Enstitüsü, Aleviliği Korumak ve Geliştirmek İçin Çalışacak

Alevilik konusunda bilimsel çalışma yürütmek ve varolan çabaları derlemek üzere kurulan enstitünün bilim ve danışma kurulunda Alevi dedelerinden akademisyen ve sanatçılara birçok isim yer alıyor.

"Özellikle 1990’lı yıllarla birlikte alana çok sayıda kitap ve dergi gibi yayınlar girmiş olmasına karşın, Alevilik konusunda yaşanan en büyük sorunlardan birisi, bu alanda bilimsel anlamda bilgi birikiminin yetersizliğidir" diyen Aleviler bir enstitü kurdu.

Önceki gün Ankara'da açılışı yapılan enstitü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Merkezi ile Alevi Kültür Dernekleri (AKD) girişimiyle oluşturuldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, açılışta yaptığı konuşmada Alevilerden özür dilemişti.

Enstitünün kuruluş bildirgesinde "Türkiye’de Aleviliğin, kendisiyle benzer durumda olan, engeller ve zorluklarla karşılaşan din ve inançlar gibi, etkin bir şekilde korunması ve geliştirilmesi gerekmektedir" deniliyor.

Bilim Kurulu

Başkanlığını Prof. Dr. Cengiz Güleç'in yapacağı enstitünün Bilim Kurulu'nda şu isimler yer alıyor:

Fuat Bozkurt (Prof. Dr., Akdeniz Üniversitesi), Bedriye Poyraz (Doç. Dr., Ankara Üniversitesi), Ayhan Yalçınkaya (Doç. Dr., Ankara Üniversitesi), Helga Rittersberger Tılıç (Doç. Dr., Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Aykan Erdemir (Yrd. Doç. Dr., ODTÜ), Mustafa Şen (Yrd. Doç. Dr., ODTÜ), Tuğba Tanyeri Erdemir (Dr., ODTÜ), Ali Murat İrat (Dr, Ankara Üniversitesi), Irene Markoff (Dr. Kanda), Ayfer Karakaya Stump (Dr.,ABD)

Danışma kurulu

Enstitünün Danışma Kurulu'nda yer alan isimler de şöyle:

Tayfun Atay (Prof. Dr., Ankara Üniversitesi), Gürbüz Erginer (Prof. Dr., Ankara Üniversitesi Dtcf), Levent Soysal (Yrd. Doç. Dr., Kadir Has Üniversitesi), Paul Koerbın (Araştırmacı), Dilek Kurban (Dr., TESEV), Besim Can Zırh (Arş Gör, University College London), Aydın Ördek (Arş Gör., Ankara Üniversitesi), Pınar Ecevitoğlu (Arş Gör., Ankara Üniversitesi), Ali Haydar Avcı (Araştırmacı), Erdoğan Aydın (Araştırmacı), İbrahim Bahadır (Araştırmacı), Haydar Ergülen (Şair), Ahmet Telli (Şair), Cahit Korkmaz (Araştırmacı), Ercan Geçmez (HBVAKV Genel Başkanı), Tekin Özdil (AKD Genel Başkanı), Tuncer Baş, Mehmet Turan (Dede), Garip Bozkurt (Dede), Veliyettin Ulusoy (Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini), Barış Pirhasan (Yönetmen, Senarist), Metin Kahraman (Sanatçı), Kemal Kahraman (Sanatçı), Binali Efe, Kemal Erkılıç.

Enstitüye üyelik Bilim Kurulu'nun onayıyla gerçekleşecek. (EÜ)

* Alevi Enstitüsü: Sokullu Mehmet Paşa Cad. İğde Sok. No: 24, 06460, Dikmen, Ankara. Faks: 0312 478 22  65, Tel: 0312 478 22 67-68.

BİA Haber Merkezi - Ankara - 25 Aralık 2008, Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.