Alevi enstitüsü için yola çıkıldı

Alevi enstitüsü için yola çıkıldı

Alevi enstitüsü için yola çıkıldıAleviler, Alevilik Araştırma Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü’nü...

A+A-

Alevi enstitüsü için yola çıkıldıAlevi enstitüsü için yola çıkıldı

Aleviler, Alevilik Araştırma Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü’nü (AL-EN) kuruyor. Başkanlığa eski DSP Milletvekili Prof. Güleç getirildi

Ankara’daki miting ve TBMM’deki temaslarıyla gündeme gelen Aleviler, şimdi de Alevilik Araştırma Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü’nü (AL-EN) kuruyor. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri’nin desteğiyle kurulacak enstitünün başkanlığına eski DSP Milletvekili Prof. Dr. Cengiz Güleç getirildi.

Enstitüde, Alevi tarihi, Alevilerin sorunları ve maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri konusunda güncel çalışmalar yapılacak. Enstitüde, Alevi olmayan bilim adamlarına da yer verilecek. Kuruluşu nedeniyle hazırlanan bildiride, Türkiye’nin din, dil, inanç ve etnik bakımlardan çeşitlilik içermesine karşın devletin ve hükümetlerin ayrımcı politikalarla bunu ortadan kaldırmaya ve “Türk-İslam Sentezi anlayışı içerisinde türdeş bir toplum” yaratmaya çalıştığı belirtildi.

Bu sistemin, hâkim Sünnilik anlayışı dışında kalan Sünnileri bile ayrımcılığa uğrattığı kaydedildi. Enstitünün hak ihlallerini raporlaştıracağı vurgulandı.

Enstitü Bilim Kurulu üyelerinden Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Bedriye Poyraz, “Tamamen akademik ve özerk bir kurum olacak. Diyanet’in ve ilahiyat fakültelerinin Aleviliği tanımlama biçimlerine karşıyız. Bizim, Aleviliğin ne olduğunu tanımlamak gibi bir iddiamız elbette olmayacak. Ama, Alevilerin Aleviliği nasıl anladığını araştırmak gibi bir derdimiz var” dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara - MİLLİYET - 1 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.