Alevi federasyon ve derneklerini parti kuralım diye kurmadık

Alevi federasyon ve derneklerini parti kuralım diye kurmadık

ALEVİLER VE PARTİ TARTIŞMALARI - 3TEKİN ÖZDİL Alevi Kültür Dernekleri Genel BaşkanıAlevi federasyon ve derneklerini parti kuralım diye kurmadık»...

A+A-

Alevi federasyon ve derneklerini parti kuralım diye kurmadıkALEVİLER VE PARTİ TARTIŞMALARI - 3

TEKİN ÖZDİL
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı

Alevi federasyon ve derneklerini parti kuralım diye kurmadık

» Sayın Özdil, siz bir basın açıklaması ile  ABF’nin  yürüttüğü siyasi parti projesine itiraz ettiniz. İtirazınız neydi bu konuya?

Alevilerin siyaset yapması, diğer bütün kesimlerin siyaset yapması kadar doğal haklarıdır. İnsan hakları çerçevesinde herkesin hakkıdır. Biz Alevi örgütlenmeleri, siyasete karşı bir tavır geliştirmiyoruz. Sonuç itibari ile, bizlerin verdiği mücadele yine siyaset kurumu içerisinde değerlendirilir. Bu anlamıyla biz örgütlenmelerde siyaset yapıyoruz aslında, ama bizim yaptığımız siyaset Alevi örgütlenmelerinin siyasetidir. Alevi örgütleri, kuruluş amaçları özneleri, Alevilerin sorunlarını kültürleri ile ilgili sorunlarını, inançları ile ilgili sorunlarını veya var olan şekli muhafaza etmek geleceğe taşımak geliştirmekle ilgili, kendi sorunları ile birlikte benzeri sorunları paylaşan, ülkemizdeki ve dünyadaki, diğer kesimlerinde sorunları ile ilgilenen duyarlılık gösteren bir mücadele çizgisidir. Ama kuruluş amacımız Alevilikle ilgilidir, biz Alevi örgütleriyiz.

ALEVİ PARTİSİ NEREDEN ÇIKTI?

Biz Alevi dernekleri kurarken, federasyonları kurarken, parti kuralım diye kurmadık. Tam tersine bütün tüzüklerimizde, federasyonda da derneklerimizin tüzüğünde de, herhangi bir partinin yan kuruluşu olamayacağı, bu tür çalışmalara alet edilemeyeceği, mutlaka kuruluş amaçlarımızın maddeleri içerisinde vardır. Böyle bir hassasiyetimiz var… ABF Genel Başkanı’nın 16 Ağustos’ta, Hacıbektaş’ta kamuoyuna yaptığı açıklamada bir Alevi partisinin kurulmasının zamanı geldiği ve bir alevi partisi kurulacağını söyledi önce… Ve o dönemde, basına ve kamuoyuna bir Alevi partisi kuruluyor diye yansıdı. Daha sonra hem Alevi örgütlenmeleri hem de Aleviler üzerinden bir kamuoyu oluştu ve bütün Türkiye’de insanlar tepki gösterdiler. Dediler ki; bu Alevi partisi nereden çıktı. İnançlara dayalı böyle bir partinin kurulmasını Aleviler çok hoş görmediler ve tepki gösterince ABF Genel Başkanı geri adım attı… Hayır biz Alevi partisi kurmuyoruz, bizi yanlış anladınız, biz sol bir parti kuruyoruz.

» Balkız’ın kendisi de, bunun bir Alevi partisi olmadığını, hatta ABF’nin bir parti girişimi içerinde olmadığını Alevilerin taleplerini normal bir siyasette taşımak için bu çalışmaların içerinde yer aldıklarını söylüyor. Açıklamalara mı karşısınız, açıklamaların düzeltilmiş olmasına rağmen siyaseten yürüttüğü çalışmaya mı karşısınız?

Açıklamalar düzeltilmedi. Bu konudaki yürüyüşte de bir düzelme söz konusu değil... Şimdilik kamuoyunu yanıltma söz konusu, Alevi partisi kurmuyoruz. Sol bir partidir dedikleri zaman bile ABF’de ki arkadaşlarımız, 22 - 23 tane Türkiye’nin değişik yerlerinde toplantı yaptılar. 23 tane toplantının moderatörlüğünü yapan ABF’nin GYK’sındaki arkadaşlarımız. Şimdi siz hem bunu yapacaksınız, hem de biz parti kurmuyoruz, sol bir parti kuruyoruz, Alevi partisi değil diyeceksiniz… Yani söylediklerinizle, uyguladıklarınız bir birine zıtsa inandırıcı olamazsınız… Bu nedenle bizim açımızdan “biz bir Alevi partisi kurmuyoruz, biz bir sol parti kuruyoruz” söylemi de; “sol bir partinin kendisini kurmuyoruz, sadece dışarıdan bu konuda katkı koyuyoruz” deseler de sonuçta bunların hiçbirisi doğruyu ifade etmemektedir. Çok net bir şekilde pratikte yapılan şey bir parti kurulmasıdır, bu parti önce bir Alevi partiydi, tepkilerden sonra bu bir sol parti denildi… Bundan önce Barış partisi kurulduğunda Veziroğlu, Barış partisi sırf alevi partisi olarak algılanmasın diye, bütün il başkanlarını Sünnilerden seçti, ama Alevi partisi damgası yemekten kurtulamadı. Alevi Bektaşi Federasyonunun öncülüğünü yapacağı bir çalışmada, ismine ister sol deyin ister başka bir şey deyin; ne derseniz deyin, bunun kamuoyundaki karşılığı Alevi partisidir. Federasyonun bileşenlerinin yüzde 90’ı, “biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz.” “Biz yokuz “diyorsa federasyon başkanı, federasyonun bileşenlerinin ortak iradesine uymalıdır.

Burada yapılan bence buna uyulmamasıdır. Örgütsel anlamda da yapılan hatadan kaynaklanan sıkıntı yaşanmaya  başlandı. Bizlerde bunun üzerine bir açıklama yaptık, ABF partiler üstü bir kurumdur. Kuruluş amacı parti kurmak değildir. Şimdi çalıştayı konuşuyor bütün Türkiye,  Arkadaşlar, Türkiyede 23 tane toplantı yaptı, bu enerjilerini çalıştaylar ve benzeri konularla alevi dünyasına verilen zararların önüne geçmek için kullansalardı, bugün çalıştaylar ve benzeri yerlerde gol yemezdik… Ve hazırlıksız yakalanılıyor, spontane tavırlar geliştiriliyor. Sonuç itibari bunların tümü Alevilik davasına zarar vermektedir.

» ABF son açıklamalarında biz yanlış anlaşıldık, biz sadece bu çalışmalarda yönlendirici oluyoruz diyorlar…

Bu onların görevi değil. Türkiye’deki kirli siyaseti yapanlar gibi laf cambazlığı yapıyorlar. ABF’nin Genel Başkanı’nın, genel sekreterinin veya MYK üyesinin herhangi birinin işi değil. Onların görevi de değil. Bu niyeti besleyen arkadaşlarım, bu eksikliği gören arkadaşlarım, Türkiye’nin öyle bir şeye daha fazla ihtiyacının olduğunu hisseden arkadaşlarım, ABF içinde görev yapmaktan ziyade, buradaki görevlerini bırakırlar ve bu çalışmalarda görev alırlar. O zaman kimse bir şey diyemez. Ama siz burada duruyorsunuz, buradaki gücünüzden yaralanarak, kazandaki aşın pişmesini bekliyorsunuz, ama buradaki gücünüzü katarak, sonra da biz gerekirse, zamanı geldiğinde istifa ederiz diyorsunuz. Bu şık bir davranış değildir.
 
Birgün - 17 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.