Alevi Federasyonu: Çalıştay Raporu Asimilasyon Belgesi

Alevi Federasyonu: Çalıştay Raporu Asimilasyon Belgesi

Alevi Federasyonu: Çalıştay Raporu Asimilasyon BelgesiAlevi Bektaşi Federasyonu hükümetin "Alevi çalıştayı önraporu"...

A+A-

Alevi Federasyonu: Çalıştay Raporu Asimilasyon BelgesiAlevi Federasyonu: Çalıştay Raporu Asimilasyon Belgesi

Alevi Bektaşi Federasyonu hükümetin "Alevi çalıştayı önraporu" için "Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir" dedi; raporun Alevilerin beklentilerini çarpıtarak sanki uzlaşma varmış gibi hükümetin propagandasını yaptığını savundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) hükümetin düzenlediği Alevi çalıştaylarının sonucunda yazılan "önraporunun" bir "asimilasyon belgesi" olduğunu açıkladı; "Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir" dedi.

Raporun girişinde "Alevi-Bektaşilerin belli başlı taleplerini demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacı güden" ifadesinin yer aldığını anımsatan ABF, raporda demokrasi ve insan haklarına saygı yerine hükümetin propagandasının yapıldığını savundu.

ABF'nin Alevilerin taleplerinin çarpıtıldığını dile getirdiği açıklamasından bazı bölümler şöyle.

Diyanet işleri

ABF, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın laikliğe aykırı olması nedeniyle kaldırılmasını istiyor. Raporda "Katılımcılar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İslam'ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde orta ve uzun vadede özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulamışlardır" sonucu yer alıyor.

ABF bu ifade için "Aslında hiç de olmayan bir uzlaşma varmış gibi gösterilmiş, hükümet, Sünni kesimi kamu olanaklarıyla finanse etme uygulamasını güya Alevileri de sisteme dahil ederek güvenceye almak istemiştir" diyor.

Zorunlu din dersleri

ABF zorunlu din derslerinin kaldırılmasın istiyor. Raporda "mevcut koşullar bu dersin bu çerçevede sürdürülmesini haklılaştıracak doneler sunmaktadır" deniliyor. ABF, "hükümet, Alevi çocukları için asimilasyon aracına dönüşmüş uygulamayı artırarak iki din dersi öneriyor, bu asla kabul edilemez" diyor.

Madımak

ABF, aydınların 1993'te yakıldığı Madımak otelinin müze olmasını istiyor. Raporda bu talebin "tehlikeli bulunduğu" yazıyor, bunun yerine otelin yıkılarak park yapılması öneriliyor. ABF "Bu Sivas'ı unutturmanın bir parçası. O bina yıkıldığında, parka dönüştürüldüğünde, birkaç yıl sonra parkın adı da belediye meclis kararlarıyla değiştirilecek, böylece katliamın izi yok edilmiş olacak" diyor.

Cemevleri

ABF, Alevilerin ibadet yerleri cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istiyor. Raporunsa yalnızca elektrik ve su faturalarının ödenmesini kapsadığını, metnin "Alevi olmayan katılımcıların kaygılarını" içermesiniyse, Alevlerin değil, Alevi olmayanların dikkate alınması olarak yorumluyor.

Yer bulmayan talepler

ABF, önemli iki taleplerinin, "Alevi köylerine cami yapma politikalarından vazgeçme" ve "dergahların Alevilere iade edilmesi"ninse raporda hiç yer almadığını saptıyor.

ABF, inanç önderi olan Alevi dedelerine maaş bağlanması önerisine karşı çıktıklarını, Aleviliğin tanımınınsa siyasi erk tarafından tanımlanamayacağını, bunun Aleviler tarafından yapılabileceğini vurguladı. Federasyon "Demokratik taleplerimizden, bu taleplerimizin bir bütün olarak ülkemizin demokratikleşmesinin ve özgürleşmesinin önemli bir parçası olduğunu unutmadan, asla taviz vermeyeceğiz ve fiili, meşru ve demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. (TK)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 12 Şubat 2010, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.