Alevi Federasyonu: "Kaz Dağlarında Altın Aramak Asimilasyonun Parçası"

Alevi Federasyonu: "Kaz Dağlarında Altın Aramak Asimilasyonun Parçası"

Alevi Federasyonu: "Kaz Dağlarında Altın Aramak Asimilasyonun Parçası" Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel,...

A+A-

Alevi Federasyonu: "Kaz Dağlarında Altın Aramak Asimilasyonun Parçası"Alevi Federasyonu: "Kaz Dağlarında Altın Aramak Asimilasyonun Parçası"
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Kaz Dağları'nın Alevilerin Kutsal Sayılan Mekanlarından Biri Olduğunu Belirterek Altın Arama Faaliyetlerini Alevilere Yönelik Asimilasyon Politikasının Bir Parçası Olduğunu Savundu. Özel, Bergama'da da Altın Arama Çalışmalarının Yapıldığı Bölgede Alevilerin Yoğun Olduğuna Dikkat Çekti.
 
Kaz Dağları'nda altın arama çalışmalarına çevre örgütlerinin yanı sıra Alevi örgütleri de karşı çıkıyor. Aleviler için kutsal olan Kaz Dağları'nda altın aranmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Aleviler üzerinde yürütülen asimilasyon politikasının bir parçası olarak değerlendirdi.     

Özel ANKA'ya yaptığı açıklamada Kaz Dağları'nda yaşayanların, sonradan yerleşenler ve turistik amaçlı olarak o bölgede bulunanlar dışında tamamının Alevi-Bektaşilerden oluştuğunu söyledi. Bergama'da altın arama çalışmalarının yapıldığı Ovacık bölgesinde yaşayanların da tamamen Alevi kökenli olduğunu belirten Özel, "Ovacık'ta da Kaz dağlarında da o protestoları gerçekleştiren vatandaşların hepsi Alevidir. Aleviler bırakın kendi kutsal mekanlarının yok edilmesini doğaya sahip çıkan, suya, börtü böceğe sahip çıkan bir anlayışa sahiptir" dedi. 

Bölgedeki Alevi dernekleri aracılığıyla çevre dernekleriyle birlikte altın arama faaliyetlerine karşı çalışma yürüttüklerini kaydeden Özel, bu tür madencilik faaliyeti yapılacak alanların kasıtlı olarak Alevilerin yaşadığı bölgelerin seçildiğini söyledi. Özel, "Seçilen alanlar tesadüfi değil. Tunceli'de, Bergama'da ve Kaz DağlarındaÂ… Türkiye genelinde Aleviler üzerinde bir asimilasyon politikası yürütülüyor. Bir taraftan da Alevi köylerine cami yapma çalışmaları devam ediyor" dedi.

ALEVİLERİN KUTSAL MEKANI

Özel, asimilasyon politikasının bir parçası olarak ilan ettiği ve Alevi vatandaşların şiddetle karşı çıktığı altın arama faaliyetlerinin yapıldığı Kaz Dağları Aleviler için kutsal sayılan yerlerden olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Alevi inancında yer alan “kutsal su, kutsal dağ” inancı içerisinde, Kaz dağları Balıkesir - Edremit bölgelerinde yaşayan ve Tahtacılar olarak bilinen Alevilerce kutsal dağ olarak kabul ediliyor. Kaz dağlarının tepesinde ziyaret yerleri bulunuyor. Bölgede bulunan Alevilerce ziyaret edilen dağdaki ziyaretgahlarda, adaklar adanıyor. Kazdağları aynı zamanda Ünlü Sarıkız efsanesinin geçtiği yer. Aleviler tarafından ziyaret edilen Sarıkız Türbesi de Kaz Dağları'nda bulunuyor"

Anka - 28.10.2007 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.