Alevi gençliği AKP'ye karşı

Alevi gençliği AKP'ye karşı

Alevi gençliği AKP'ye karşıAlevi gençlik örgütleri, daha örgütlü bir mücadele yolunda karar aldı. Türkiye...

A+A-

Alevi gençliği AKP'ye karşıAlevi gençliği AKP'ye karşı

Alevi gençlik örgütleri, daha örgütlü bir mücadele yolunda karar aldı. Türkiye ve Avrupa'daki birçok alevi gençlik örgütü üyesi, Hacıbektaş'ta bir araya gelerek alevilere yönelik ideolojik kuşatmadan nasıl çıkılabileceğini ve ABD ve AKP'ye karşı verilecek mücadelenin esaslarını konuştular.

soL (HABER MERKEZİ) Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun çağrısı ile ilk kez bir araya gelen alevi gençleri önemli kararlar aldılar. "Birinci Alevi Gençlik Forumu", 45. Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenlerinin yapıldığı Hacıbektaş'ta gerçekleştirildi. Foruma 400'den fazla gencin katıldığı gözlendi.

Çağrıcı kurumlarının girişimiyle, dört alevi gençlik kurumu adına ortak bir açıklama yapılmış ve alevi gençlik bu foruma davet edilmişti. Pir Sultan Alevi Kültür Derneği (PSAKD), Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği (HSAKD), Alevi Bektaşi Gençlik Platformu (AGEP) ve Aydınlık Gençlik Meclisi Girişimi'nin (AGM) ortak açıklamasında, "Alevi gençleri artık yarınlarını beklemiyorlar; bugünlerine sahip çıkıyorlar. 'Gençlerin Alevi Örgütlerinden Beklentileri ve Gençlerin Alevi Örgütlenmesine Katkıları' başlıklı foruma katılacak gençler, ülkesine, bugünlerine ve yarınlarına sahip çıkacaklar. Alevi örgütlülüğünün geleceğini konuşacaklar" ifadelerine yer veriliyordu.
 
Gençlik forumuna Avrupa'daki alevi gençliğinden de destek geldi. Almanya, Hollanda ve Avusturya'dan alevi gençlik örgütlerinin katılımıyla, katılımcı gençlik gruplarının sayısı 7'ye yükseldi.

"Alevi gençlik geleceğine sahip çıkacak"

Etkinlik PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün açılış konuşmasıyla başladı. Gümüş, alevi gençliğinin kendi geleceğine sahip çıkabileceğini vurguladı ve tarihi bir buluşma yaşandığına dikkat çekti. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Gençlik Sorumlusu Ali Ertan Toprak, konuşmalarında, bu buluşmaların gelenekselleştirilmesi gerektiğini ifade etiler.
 
Alevi gençliğinin sorunlarının ve örgütlenme olanaklarının tartışıldığı toplantıda çok sayıda katılımcı söz aldı ve düşüncelerini dile getirdi. Dağınık ve örgütsüz çalışmaların birleştirilip güçlü kılınması gereğine ilişkin konuşmalar ağırlıklı idi.
 
Birinci Alevi Gençlik Forumu sonuç metni

Toplantının sonuç metninde, aleviliğin "ideolojik kuşatma" ile karşı karşıya olduğu belirtilirken, AKP'ye ilişkin olarak, "İktidar nimeti kırıntılarına ortak ettiği bazı aleviler eliyle, alevilerin kimlik mücadelesini sekteye uğratmak, alevileri pasifize etmek ve sünnileştirmek istiyor" dendi. AKP'nin, alevileri, ABD patentli ılımlı islam projesine entegre etmeye çalışan, laikliği, çağdaşlığı, bilimi, aydınlanmacı düşünceyi tırpanlayan, demokrasiyi sadece kendisi için isteyen bir parti olduğu vurgulandı. ABD'nin, Ortadoğu'nun enerji kaynaklarını kontrol etmek isterken, bölge halklarının kaderine razı edilmiş bir ideolojik hegemonyaya teslim olmalarını sağlamaya çalıştığı kaydedildi.

"Alevileri asimile etmek için her yolu deneyen AKP'nin ve ona yön ve akıl veren 'dünyanın efendisi'nin sistemli yok etme politikalarına karşı alevilerin yürüttüğü mücadeleyi, toplumsal muhalif diğer güçlerle birleştirerek, daha da yükseklere taşımak istiyoruz" sözleri ile devam eden sonuç metninde toplantıda alınan kararlar da yer aldı.

Alevi gençliği kararlı

Sonuç metninde yer alan kararlardan bazıları şöyle:

"Aleviliğin yasal olarak tanınması ve asimilasyon çalışmalarına bir an önce son verilmesi ile zorunlu din derslerinin kaldırılması, cem evlerimizin yasal statüye kavuşturulması,  Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Madımak'ın müze olması gibi güncel ve bizler için hayati öneme sahip taleplerimizin gerçekleştirilmesini sağlamayı önemseyerek gerekli çabayı şartsız sağlayacağız."

"Birincisi gerçekleştirilen bu forumun diğer kent ve ülkelerde de düzenlenmesini amaçlayacağız."

"Alevi gençliğinin ilkeli bir duruşla bir arada olmasını önemseyecek, şehirlerde mahallerde, köylerde üniversitelerde kısacası Alevilerin yaşadığı her yerde gençliğin tüm katmanlarıyla örgütlenmesi ve insanların insanca yaşadığı, eşitsizliklerin ayrımcılıkların haksızlıkların ortadan kalktığı, alevilerin sorunlarının çözüme kavuştuğu, toplumsal barışın sağlandığı bir dünya ve Türkiye için mücadele edeceğiz."

SOL HABER - 21 Ağustos 2008

Alevi gençleri AKP'den rahatsız

Alevi gençleri AKP'nin Alevileri pasifize etmek ve Sünnileştirmek istediğine dikkat çekerek, AKP'nin, Alevileri, ABD patentli ılımlı İslam projesine entegre etmeye çalıştığını vurguladı.

Pir Sultan Alevi Kültür Derneği (PSAKD), Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği (HSAKD), Alevi Bektaşi Gençlik Platformu (AGEP) ve Aydınlık Gençlik Meclisi Girişimi'nin (AGM) 45. Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'nin yapıldığı Hacıbektaş'ta '1. Alevi Gençlik Forumu' yapıldı. Foruma 400'den fazla genç katıldı. Alevi Gençlik Forumu'na Avrupa'daki Alevi gençliğinden de destek geldi. Almanya, Hollanda ve Avusturya'dan da Alevi gençlik örgütleri formu katıldı. F

Formun açılışında bir konuşma yapan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi gençliğinin kendi geleceğine sahip çıkabileceğini söyledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Gençlik Sorumlusu Ali Ertan Toprak ise konuşmalarında, bu buluşmaların gelenekselleştirilmesi gerektiğini ifade etiler. Alevi gençliğinin sorunlarının ve örgütlenme olanaklarının tartışıldığı formun ardından bir sonuç bildirisi yayınlandı. Sonuç bildirisinde, Aleviliğin 'ideolojik kuşatma' ile karşı karşıya olduğu belirtilerek, 'AKP iktidar nimeti kırıntılarına ortak ettiği bazı Aleviler eliyle, Alevileri pasifize etmek ve sünnileştirmek istiyor' denildi. AKP'nin, Alevileri, ABD patentli ılımlı islam projesine entegre etmeye çalışan, demokrasiyi sadece kendisi için isteyen bir parti olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 'Alevileri asimile etmek için her yolu deneyen AKP'nin ve ona yön ve akıl veren 'dünyanın efendisi'nin sistemli yok etme politikalarına karşı Alevilerin yürüttüğü mücadeleyi, toplumsal muhalif diğer güçlerle birleştirerek, daha da yükseklere taşımak istiyoruz.'

Formda bazı kararlar da alındı. Alınan kararlardan bazıları şöyle: 'Aleviliğin yasal olarak tanınması ve asimilasyon çalışmalarına bir an önce son verilmesi ile zorunlu din derslerinin kaldırılması, cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Madımak'ın müze olması.'

ANKARA - GÜNDEMONLİNE - 22 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.