Alevi kadınlardan 33 can için fidan dikimi ve anma

Alevi kadınlardan 33 can için fidan dikimi ve anma

PİRHA - Madımak Katliamı'nı unutmamak ve unutturmamak için Türkiye ve Avrupa'da yaşayan Alevi kadınlar katliamda hayatını kaybedenler için 29 Haziran'da fidan dikip, çerağ uyandıracak.

A+A-

Sivas Katliamı’nın 27. yılında Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Alevi kadınlar, katliamda hayatını kaybedenler için 29 Haziran’da bulundukları yerlerde fidan dikip çerağ uyandıracak,1 Temmuz’da ise sosyal medyadan katliamın unutturulmaması için hastag çalışması yapacak.

Alevi kadınlar Sivas Katliamı’nın 27. yılında yazılı açıklama yaparak, katliamda hayatını kaybedenleri andı.

“TÜM DÜNYA CANLI YAYINLARDA KARA GÜNÜN TANIĞI OLMUŞTU”

Hasret Gültekin’in, bir gün önce kentte dağıtılan bildirileri okuduğunda “Ne yapacaklar yakacak halleri yok ya bizi” sözleri hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bundan tam 27 yıl önce Madımak Otelini’nin kapısına dayananlar, vicdanlarını kapatıp, dillerini nefrete bulayarak ‘Yakın’ diyordu. Yakın çağrıları içinde , birileri benzin döküp tutuşturdu otelin perdelerini. Tutuşmuştu içinde Sivas şehrine emanet canların bulunduğu Madımak Oteli. Tüm dünya tarihe açılan kara sayfanın, böyle bir insanlık ayıbının tanığı olmuştu, televizyonlardan verilen canlı yayınla.İnsan yakmanın nasıl bir açıklaması olabilir, hangi vicdana sığar? Böyle bir vahşeti kim nasıl, hangi gerekçeyle yapabilir? Bunun hiçbir gerekçesi olamaz ki…

“KADINLAR, ÇOCUKLAR, ZAKİRLER, SANATÇILARI YAKTILAR…”

Oysa yaktılar 33 canımızı. Temmuz’un sıcağında vicdanını ile bir bağı olmayanlar. Kadınları yaktılar, çocukları yaktılar, zakirleri, sanatçıları yaktılar…O gün, ‘Suyun da bir canı var’ deyip ateşe su dökmeyenlerin bedenleri ateş ile nefessiz bırakıldı.

‘Kalanlar, ölenler için şiirler yazar’ dediler ve ateşle gelecek olan ölümün soğukluğunu mızıka çalarak beklediler. Yakılacağını biliyormuş gibi, önceden türküsünü yakıp ”Akarsu’yum yansam da, kül olup savrulsam da, bazı bazı gülsem de, yine gönlüm hoş değil” diyerek.

Her ölüm acıdır, her öldürülme şekli insanlık dışıdır ama yakarak insan öldürmek başkaca bir vahşettir. Sivas’a katliam demek yetmez, Sivas, insanlığın yakılarak katledildiği yerdir.”

“DAVA ZAMAN AŞIMINA UĞRATILDI, KATİLLER SERBEST BIRAKILDI”

Sivas Katliamı’nın 27. yılında faillerin hala ceza almadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bunca tanığa rağmen, insan yakanların cezasız kalması için dünyanın en uzun davası haline getirilen Sivas davası, ya zaman aşımına uğratıldı, ya da katiller serbest bırakıldı. Firari sanıklar ise bir türlü bulunamadı. Sonuç ne olursa olsun, gerçek olan bu katliamın toplumun vicdanındaki terazisidir. Alevi kadınlar olarak vicdanlara tekrar dokunup tekrar hatırlatıyoruz ki, insan yakmak insanlık suçudur, bu suçu unutmayın” denildi.

ANMAYA KATILIM ÇAĞRISI

Madımak Katliamı’nı unutmamak ve unutturmamak için Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan Alevi kadınlar, katliamda hayatını kaybeden 33 can için 29 Haziran Pazartesi günü fidan dikip çerağ uyandıracak.  İstanbul’da fidan dikimi Sultangazi Pir Sultan Cemevi ve Kültür Merkezi’nde 15.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Katliamda yaşamını yitiren kadınlar için ise 1 Temmuz’da sosyal medya üzerinden hastag çalışması yapılacak.  Alevi kadınlar, anma programına ve sosyal medya çalışmasına katılım çağrısı yaptı.

(HABER MERKEZİ)

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.