Alevi Kızlara Dini Baskı

Alevi Kızlara Dini Baskı

Alevi kızlar baskı yüzünden okul bırakırken okullarda camiye yardım toplanıyor Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde 4 öğrencinin dini...

A+A-

Alevi kızlar baskı yüzünden okul bırakırken okullarda camiye yardım toplanıyor

Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde 4 öğrencinin dini baskı gördükleri gerekçesiyle okul değiştirmeleri tepki çekti. Kızların yanı sıra ailelerinin de baskı altına alındığı öne sürüldü. Alevi kuruluşları olayı kınarken, ÇYDD kızlara sahip çıkarak eğitimlerine her türlü katkıda bulunacağını açıkladı. Amasya Hamdullah Efendi Yaşatma ve Kültür Derneği, okulların dini baskı yeri değil, eğitim yeri olduğunu anımsattı. Dinci gazetelerin hemen hepsi olayı çarpıttı.

Amasya'da dini baskılar nedeniyle öğrencilerin okuldan ayrılmalarının yankıları sürüyor 

ÇYDD kızlara sahip çıktı

ÇYDD Başkanı Saylan, okullarını bırakmak zorunda kalan kızların mağdur olmaması için burs ve yurt konusunda gerekeni yapacaklarını açıkladı.

AMASYA (Cumhuriyet) - Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde 4 öğrencinin dini baskı gördükleri gerekçesiyle okuldan ayrılmalarının yankıları sürerken tartışmalar her gün yeni bir boyut kazanıyor. Kızların Alevi olduğu ve namaz kılmak istemediği için baskı gördüğü vurgulanırken olayın basına yansımasının ardından çocukların ailelerine baskı yapıldığı iddia edildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan ise kızların eğitimlerine her türlü katkıda bulunacağını açıkladı.

Amasya'da Ş.Ç, G.D, H.D. ve Ş.D 'nin sınavla kazandıkları Anadolu meslek lisesini din dersi öğretmeni Ahmet A . ve pansiyon müdür vekili Özlem Y 'nin dini baskıları nedeniyle bırakarak düz liseye kayıt yaptırmak zorunda kalmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Öğretmenin atanması usulsüz

Tartışmaların odağındaki Özlem Y'nin atamasının usulsüz olduğu belirlendi. Taşova Yatılı Bölge Okulu'nda görevliyken türban taktığı için hakkında soruşturma açılan ve görevden el çektirilen Özlem .Y'nin sicil affıyla öğretmenliğe geri döndüğü iddia edildi. AKP İl Başkanı Mustafa Yıldız 'ın yakını olan Özlem Y'nin önce kız meslek lisesi müdür yardımcılığına atandığı, ancak okul müdürünün türbanlı bir öğretmenle çalışmak istemediğini söylemesine üzerine pansiyon müdürlüğüne vekâleten atandığı belirtildi. Pansiyon müdürü, okul yöneticileri tarafından atanması gerekirken Y'nin görevlendirilmesinin direkt milli eğitim müdürlüğünce yapıldığı öğrenildi. Özlem Y'nin turizm meslek lisesinde müdür olarak görev yapan eşinin de müfredatta olduğu halde bar ve içkiyle ilgili dersleri okulda engellediği ileri sürüldü.

CHP'den valiliğe tepki

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal da Amasya Valiliği'nin okul yönetimine sahip çıkan şekilde bir açıklama yapmasına tepki göstererek "Kızların sınavla girdikleri, merkezdeki okulu bırakıp belde olan Aydınca'daki liseye kendi istekleriyle gittikleri bir yalandır" dedi.

Suluova Hacıbektaş Kültür Derneği Başkanı Beşir Kortut okuldan ayrılmak zorunda kalan kızların Alevi olduğuna dikkat çekerek "Bu olay tüm Alevi çocuklarının durumunu yansıtıyor" diye konuştu.

ÇYDD Başkanı Saylan ise derneğin Amasya Şube Başkanı Kamil Ayazlar 'ı bizzat arayarak okullarını bırakmak zorunda kızların mağdur olmaması için burs, yurt konusunda gerekeni yapacaklarını belirtti.

Dinci gazeteler çarpıttı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde 4 öğrencinin "gördüğü dini baskıya daha fazla dayanamayarak başka bir liseye kayıt yaptırmasıyla" patlak veren olayda, yerel ölçekteki soruşturma sürüyor. Eğitim-Sen Amasya Şubesi Başkanı Mehmet Saydam , bir süredir öğrencilerin baskı altında olduğuna ilişkin şikâyetler geldiğini belirtti. CHP Amasya İl Başkanı Nadir Ersoy da olayın kapatılamayacağını vurguladı.

Dinci basının ise ilk günden itibaren okula ve baskıda bulunduğu belirtilen öğretmenlere sahip çıkması dikkat çekti. Olayın gazetemizde manşet olduğu ve birçok gazetede de yer bulduğu gün, Anadolu'da Vakit gazetesi iddiaların asılsız olduğunu savunmuş, öğrencilerin yurtta kalmadığını öne sürmüştü. Aynı gün yapılan valilik açıklamasında da bu yönde tespitlerde bulunulduğu ifade edilmişti. Fethullah Gülen 'e yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi ise dün manşetinden gazetemizi hedef aldı. "Kız lisesinde namaz baskısı haberi de katmerli yalan çıktı" başlığını kullanan ve gazetemizin kupürünü de kullanan gazete, olayın ve haberin asılsız olduğunu savundu.

CUMHURİYET - 23.11.2007

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.