Alevi köyleri üvey evlat

Alevi köyleri üvey evlat

Alevi köyleri üvey evlatAmasya, Çorum, Tokat ve Sivas'ta hızla göç veren Alevi köyleri giderek 'hayalet köylere' dönüşüyor.Köylerde son kalanlar da...

A+A-

Alevi köyleri üvey evlat

Amasya, Çorum, Tokat ve Sivas'ta hızla göç veren Alevi köyleri giderek 'hayalet köylere' dönüşüyor.

Köylerde son kalanlar da hizmet alamamaktan, sahip çıkılmamasından, ayrımcılık yaşamaktan, işsizlikten yakınıyor. Büyükşehirlere göç son yıllarda hızla artarken, devlet 3-5 yaşlının yaşadığı Alevi köyüne kadrolu imam atamaktan, cami yapmaktan geri durmuyor. Köylerdeki birkaç çocuk da taşımalı eğitimle ilçe merkezlerindeki okullara giderken, bir zamanlar çocuklarla dolu köy okulları harabe halde yıkılmayı bekliyor. Birçok aile de çocuklarını okutmak için büyük kentlere gidiyor. Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Aslandoğmuş köyü de hayalet köye dönenlerden biri.

Yıldız Dağı’ndan doğan güneşin ilk ışıkları köyün üzerinde yükselirken 10 yıl önce yamaçları dolduran koyun, kuzu sürülerinden, okula giden çocuklardan eser yok. 150 hanelik köyün 100 hanesi son 5 yılda İstanbul’a göç etmiş. Köyde 50 yaşın altında kimse bulunmuyor. Eşi ile birlikte köyde yaşayan Azmi Ergin, hizmet almada hep ikinci plana itilmekten yakınarak bütün köylerin yollarının asfaltlandığını belirterek üç kilometrelik köy yolunun ise hâlâ asfaltlanmamasına sitem ediyor.

Cumhuriyet - Mehmet Menekşe - 24 Ağustos 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.