Alevi köylerinden 'açılım' izlenimi

Alevi köylerinden 'açılım' izlenimi

Alevi köylerinden 'açılım' izlenimiYalçın BAYER / Hürriyet “SİVAS’ın Şarkışla İlçesi’ne bağlı...

A+A-

Alevi köylerinden 'açılım' izlenimiAlevi köylerinden 'açılım' izlenimi

Yalçın BAYER / Hürriyet

“SİVAS’ın Şarkışla İlçesi’ne bağlı Akçakışla Beldesi’nde ‘Emlak köyleri’ olarak bilinen onlarca Alevi köyü var. Buradaki köylüler, çevre köylerdeki Sünni vatandaşlarla yıllardır barış ve huzur içinde yaşar.

Bugüne kadar da hiçbir olay olmamıştır. Alevi köyleri Yükselen, Beyyurdu, Örtülü, Alaman, Hocabey, Karacaören ve Âşık Veysel’in doğup büyüdüğü ve mezarının bulunduğu Sivrialan’ın talihsizliği, Sünni köylerine gelen bazı hizmetlerin kendilerine ulaşmamasıdır. Yerel yönetimlerin burada yaşayan köylülere karşı olan tutumu hükümetin açılım politikasından önce ve sonra da aynıdır, değişmemiştir.

Geçen yıl haziran ayında, Veysel Dalmaz Sivas Valisi iken, bir Sünni köyü olan Bozkurt’a kadar gelen asfaltın Karacaören ve Yükselen köylerinden itibaren Alevi köylerine de götürülmesi konusunda girişimler olmuştu. Dönemin valisi Dalmaz, yazın toz toprak içinde, kışın çamurlara bata çıka köylerine ulaşmak zorunda kalan vatandaşların sesini duymuş ve asfaltı buralara da ulaştırmak için ilk adımı atmıştı. Vali Bey’in talimatı ile asfalt makineleri bu bölgeye gönderilmişti. Ancak, makinelerin geldiği o gün, Vali Veysel Dalmaz, valiler kararnamesi ile merkeze çekildi. Yerine de 12 Haziran 2009 tarihinde Ali Kolat atandı. Ne hikmetse, Vali Dalmaz’ın görevden alındığı gün, asfalt makineleri de bir metrekare asfalt dökmeden geri çağrıldı. Hatta, bir rivayete göre de, dökülen kumlar bile kamyonlara yüklenip götürüldü. O günden bugüne hâlâ bu köyler asfalt bekliyor. Ve, bu bölgede oturan köylüler, yıllardır asfalta hasret yaşıyorlar. Yeni Vali Ali Kolat’a da asfalt makinelerinin göreve atandığı gün geri çağırıldığı haberi ulaştırıldı.

KEÇİ BİLE KALMAMIŞ

Ama aradan 13 ay geçmesine rağmen Vali Bey bu duruma ilgisiz ve sessiz kaldı. Buralara devlet hizmet getirmediği için de köyler yavaş yavaş boşalıyor. Öyle ki, 50 haneli köyler 15 haneye düşmüş. Koyun, keçi besleyen kalmamış. Tek tük günlük ihtiyaçlarını karşılamak için inek besleyenler var. Kuş gribinden sonra tavuk, horoz da tarihe karışmış. Hizmet alamayanların göçüp gitmesiyle okullar da kapatılıp kaderine terk edilmiş. Şarkışla-Akçakışla arasındaki yol delik deşik. Şarkışla’nın çöplerinin bu yola gelişigüzel dökülmesi ise çevre kirliliği adına bir ayıp. Özel sektör de bu bölgeye yatırımda cimri davranmış. Turkcell, ‘Türkiye hayata bağlanıyor’ reklam filmini çektiği Sivas’ta maalesef çekmiyor. Baz istasyonları yeterli değil. Yükselen Köyü’ne girdiğiniz andan itibaren telefon sinyal vermiyor. Ve, bu durum yukarıda saydığımız köylerde de aynı. Köylüler, telefonla konuşmak için yüksek tepelere çıkıp sinyal kovalamaktan yorulmuş. Turkcell, hiç olmazsa reklam filmini çektiği, ‘Dağda, bayırda ovada, çeşme başında artık herkes konuşuyor’ dediği Sivas’ta bu yörenin halkına bir iyilik yapsın ve bu bölgedeki sinyali güçlendirecek bir önlem alsın. Vodafone, Avea gibi diğer telefon şebekeleri için de durum aynı. Ama, köylüler Turkcell ‘Türkiye hayata bağlanıyor’ reklamını Sivas’ta çektiği için özellikle onlardan bu duruma çare bulmasını istiyor. Hükümet istediği kadar ‘Açılım’ desin bu iş icraata dökülmedikçe, fiiliyatta yerel yönetimler ‘ayırımcılık’ yaptıkça hedefine ulaşması zor. Bu bölgedeki köylülerin hükümetten, ‘buzdolabı’, ‘çamaşır makinesi’ veya ‘kömür’ beklentisi yok. Medeniyetin gereği olan asfalt yol istiyor. Özel sektörden de yatırım için biraz daha özveri bekliyor.”

Bu yazıyı Sivas’ın Şarkışla İlçesi Akçakışla Beldesi Emlak köylüleri göndermiş.

Çok doğru... Bizde Bayburt’u yazacağız; orada da aynı şeyleri gördük. Türkiye’nin Anadolu’sunun boşalması çok vahim.

Türkiye’yi, İstanbul’a döndürmeyelim.

Yalçın BAYER

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy94247 = 'ybayer' + '@';

addy94247 = addy94247 + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text94247 = 'ybayer' + '@' + 'hurriyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

94247 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Hürriyet - 25 Temmuz 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.