Alevi köylerine cami yaptırılmasın

Alevi köylerine cami yaptırılmasın

Alevi köylerine cami yaptırılmasın HACI Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevi köylerine cami...

A+A-

Alevi köylerine cami yaptırılmasınAlevi köylerine cami yaptırılmasın
 
HACI Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevi köylerine cami yapılmasının durdurulmasını istedi. Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Kars Şubesi’nin açılış törenine katılan Tekin Özdil, “Alevi köylerine camilerin yaptırılması bir an önce durdurulmalıdır. Biz Türkiye Cumhuriyeti’ni binlerce davada mahkum ettirmek istemiyoruz. Devletin kendisinin bu yanlışı düzeltmesini bekliyoruz” dedi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği'nin Faikbey Caddesi'ndeki Kars Şubesi’nin açılış törenine, Kars Belediye Başkanı AKP’li Naif Alibeyoğlu, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, Kars Şube Başkanı Ahmet Haşim Özkıran ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, törende, “Alevilerin bu coğrafyada hiçbir zaman bayrak ve toprak sorunu olmadı. Türkiye Cumhuriyeti laik değildir ama laik olmalıdır” dedi. Alevilerin artık eskisi gibi olmadıklarını kaydeden Tekin Özdil, “Siyasilerin ve herkesin de bunu çok iyi bilmesi gerek. Yani artık bir yanağımız vurduklarında ‘diğer yanağını da dön’ diye bir şey yoktur” diye konuştu.

Tekin Özdil, halen cemevlerinin yasal olmadığını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hacı Bektaş Veli mekanı bizlerin ve dünyadaki bir çok insanın inanç merkezi olmasına rağmen, halen bu kutsal mekana para karşılığında bilet alarak girilmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde insanlar öz inanç mekanlarına para ödeyerek girmezler. Bu ayıptan bir an önce Türkiye’nin kurtulması gerekmektedir. Alevi köylerine camilerin yaptırılması bir an önce durdurulmalıdır. Aksi taktirde bu konuda bugüne kadar Alevilerin çok da kullanmadığı hukuk alanını sonuna kadar kullanırız. Bunu çok net söylüyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti’ni binlerce davada mahkum ettirmek istemiyoruz. Devletin kendisin bu yanlışı düzeltmesini bekliyoruz.”

Derneğin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise “Mahalle baskısı oluşturmadan, birbirimizin düşüncelerine, inançlarına saygı göstermek zorundayız. Bu ülke bizim, dünya bizim. Bu nedenle bu zenginlikleri özümseyerek yaşamak lazım. Etnik ve bölgesel milliyetçiliğe kendimizi kaptırmadan empati yaratarak birbirimizin düşüncelerine saygı göstererek ön yargıları yıkmak lazım. Atom bile parçalandı ama, ön yargılar daha parçalanmadı” dedi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Kars Şubesi açılış töreni semah gösterileriyle son buldu.

Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)
HÜRRİYET - 18 Haziran 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.