Alevi köyüne öğretmen yok imam var

Alevi köyüne öğretmen yok imam var

Alevi köyüne öğretmen yok imam var ANKARA - Çatalkaya, Sivas'a 38 kilometre uzaklıkta bulunan bir Alevi köyü. Tarihi 1750...

A+A-

Alevi köyüne öğretmen yok imam varAlevi köyüne öğretmen yok imam var

ANKARA - Çatalkaya, Sivas'a 38 kilometre uzaklıkta bulunan bir Alevi köyü. Tarihi 1750 yılına kadar uzanan köylüler, 'sanayi toplumu olmak için' büyük şehirlere göç etse de, köyleriyle ilgilerini hiç kesmedi. Köyde şu an yaşayan 385 kişiden 10'u öğrenim çağında ve köylüler, okullarına öğretmen ataması yapılmadığı için çocuklarının bölge yatılı okullarına gitmesinden dertli. Öğretmen atanması için verdikleri dilekçeye olumsuz yanıt alan köylüler, camiye imam atanması için başvuru olduğunda hemen imamın gönderildiğini belirtiyor.

Çatalkaya Köyü Muhtarı Halil Sarı, kapanan okullarına öğretmen gönderilmesi için geçen yılın başlarında dilekçe verdiğini söyleyerek, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulaması varmış, öğrenci sayısı 10'un altına düştüğünde o okul kapanıyormuş. Bizim köyde 10, komşu köyde yedi çocuk var. İki köyün muhtarı ortak dilekçe verdik ama bu dilekçeye yanıt bile alamadık" dedi. Sarı, imam için dilekçe verdiklerinde ise, kısa bir sürede köylerine atama yapıldığını ifade etti. "Eğitim de, ibadet de gerekli ama öncelik eğitimde olmalı" diyen Sarı, köyün çocuklarının şimdi Sivas'ta bölge yatılı okullarında okuduğunu dile getirdi.

'Asimile çabası'

Çatalkaya Köyü Derneği Başkanı Ali Saçlı da "Bir kişinin ölümü için yılın 365 günü imam istihdam eden devlet, 17 tane öğrenci için öğretmen göndermiyor" dedi. Saçlı, şöyle devam etti: "17 çocuğu düşünmeyen, annesinden babasından ayrı kalmasına neden olan devlet, beş-10 kişiye imam gönderiyorsa bunun altında başka şeyler aramak gerek diye düşünüyorum. Oysa, köyde cenazemizi kaldıran bir kişi vardı. Üstelik orası Alevi köyü; bu ancak bizi asimile etme çabasıdır."

Okulun açılması için imza kampanyası başlattıklarını belirten Saçlı, bu ayın 18'ine kadar topladıkları imzaları, Sivas Valisi Veysel Dalmaz'a ileteceklerini söyledi.

BEHZAT MİSER
RADİKAL - 09.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.