Alevi Kültür Derneği kuruldu

Alevi Kültür Derneği kuruldu

Alevi Kültür Derneği kuruldu "HACI BEKTAŞ VELİ DERNEKLERİNDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ"Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği...

A+A-

Alevi Kültür Derneği kurulduAlevi Kültür Derneği kuruldu

"HACI BEKTAŞ VELİ DERNEKLERİNDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ"

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği adını Alevi Kültür Derneği olarak değiştirirken, Dernek Genel Başkanı Tekin Özdil, "kendi adımızla buluştuk" dedi.

Türkiye genelinde 86 şubesi bulunan Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği 7 Eylül günü kongresini olağanüstü topladı. Kongrede oybirliği ile derneğin adının Alevi Kültür Derneği olması kararlaştırıldı.

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, yüzyıllardan beri Anadolu'da adları "kızılbaş" iken, son yüzyılı geçkin bir süredir de "Alevi" olarak adlandırıldıklarını söyledi. Özdil, "Kızılbaş dediğinizde; tahtacı-hayderi-kalenderi-ışıkçı-ahi-hurufi-nusayri-bektaşi-babai vs.gibi birden fazla inançsal süreği kapsar ve hepsinin ortak anlayışının adıdır. Alevi sözcüğü de aynı şekildedir. Bu nedenle tahtacı olabiliriz, Bektaşi olabiliriz, Nusayri olabiliriz ama ortak adımız Alevidir" dedi.

Uzun yıllardır kendilerine yasak kılınan "Alevi" adını aldıklarını belirten Özdil, "Alevi Yol önderleri" diye nitelendirdikleri Hacı Bektaşı Veli, Pir Sultan Abdal gibi çok sayıda dernek kurulmasının nedenini "Alevi" adının yasaklanmasına bağladı. Özdil, "Adımız yasaklı olmasa idi belki bugün bu kadar farklı isimde derneğin kurulmasına gerek kalmayacaktı" dedi.

Yıllardır özlemini çektikleri adlarını aldıklarını ve bunu çocuklarına da gururla teslim edeceklerini belirten Özdil, Danışma Kurulunun ve Kongre'nin isim değişikliği kararını oybirliği ile aldığını hatırlattı. Özdil, "Biz Aleviyiz, yolumuzun adı Aleviliktir. Ve yol cümleden uludur" diyerek, artık Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneğinin ismini Alevi Kültür Dernekleri olarak değiştirdiğini söyledi.

(Ankara/EVRENSEL) - 10 Eylül 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.