Alevi kültür evleri

Alevi kültür evleri

Alevi kültür evleri Handan Öz / GazetePort Hükümetin “Demokratik Açılım” adında karar kıldığı reform sürecinin...

A+A-

Alevi kültür evleriAlevi kültür evleri

Handan Öz / GazetePort

Hükümetin “Demokratik Açılım” adında karar kıldığı reform sürecinin salyangozdan daha yavaş ilerlediği bir dönemde en “dişe değer” hamle Alevi çalıştaylarında uzlaşmaya varılması oldu şüphesiz.

Yedi ay süren çalıştaylar sonunda bir rapor hazırlandı ve onay için Başbakan’a sunuldu. Umarız imza süreci en kısa zamanda tamamlanır da kaldığımız yerden yolumuza devam edebiliriz. Zira demokratik ilerleme konusunda daha çook fırın ekmek yememiz gerekiyor.

Belli başlı çalıştay kararları arasında adına “Cem ve Kültür Evleri” başkanlığı diyebileceğimiz yeni bir idari birim oluşturulması ve Alevilerin bu birimle devlette temsil edilmesi de yer alıyor. Şimdiden “hayırlı olsun” diyelim.

Ayrıca Alevi aydınları, insanların diri diri yakıldığı Sivas’ın Madımak Oteli'nın yerine müze veya park yapılmasını gündeme getirdiler. Ancak sonunda park yapılması görüşü ağırlık kazandı diye duyduk.

E, burada biraz durmak isterim.

Şehirlerin apartmanlar arasına sıkışmış iki-üç metrekarelik alanlarına bile park yapma merakımız var bizim. Ve o parklara değerli insanlarımızın isimlerini verme merakımız bir de. Sanki o canım insanlar “baştan savma” yapılmış, boğulmuş hissi veren parklara lâyık görülmüş gibi.

Bu kez öyle olmasın. Çünkü o parklar açıldıktan kısa bir süre sonra ihmallere ve kötü kullanıma kurban gidiyor. Yeşili yok ediliyor veya cılızlaşıyor veya “kelleşiyor”. İçinde birkaç tahta bank varsa hangi akla hizmet ettikleri belli olmayan şahıslarca yerlerinden sökülen banklar parçalanıyor hatta soğuk kış günlerinde “odun” olarak kullanılıyor.

Lambaların sürekli söndüğü parklar gece karanlığında “tektekçilerin”, “akşamcıların” meskeni hâline geliyor. Ve büyük bir kısmı da halka açık “meskûn mahal” olmaktan çıkıp gariban yatağına dönüşüyor.

İşte bu nedenle Madımak Oteli’nin yerine “park yapılmasın” diyoruz. Müze olması fikrine sıcak bakılmıyorsa – ki bu da pek edilgen bir öneri – o hâlde “kültür evi” inşa edilse daha işe yarar sanki.

Şöyle ki: Alevi kültürünün tanıtıldığı, Alevilerin toplumun geri kalan kısmıyla bütünleşebildiği içinde hat sanatı, biçki-dikiş, resim, fotoğrafçılık, yazarlık, şairlik kursları, tiyatro, el sanatları gibi mesleki eğitiminin, seminerlerin verildiği “üretken”, “yapıcı” “işlevsel” ve de “yaşayan” bir mekâna dönüştürülmesi daha uygun, daha yararlı olur. Ve benzeri kültür mekanlarının sayısı artırılabilir.

Hele bir de cabbar, sebatkâr kadınlarımız üstlense bu kültür evinin işletmesini, üretimden elde edilecek parayla hem kendi geçimlerine katkıda bulunsalar hem de giderler karşılansa çok daha güzel olur.

Devlet teşvikleri sağlanabileceği gibi “kadın girişimci” kategorisinde kültür evini işleten kadınlarımız için Avrupa Birliği’nden mikro kredilerden, özel fonlara kadar farklı birkaç yerden kolayca mali kaynak temin edilebileceğine eminim.

Ama kültür evi demekle X, Y, Z kentlerinden gelen hemşerilerin bir arada vakit geçirdikleri, düne kadar kapıdan içeri girer girmez sigara dumanıyla boğulma raddesine gelinen, pişpirik, bezik oynanan ama tabelâsında “dayanışma derneği” yazan bir mekânı hiç kastetmiyoruz.

Üstelik çalıştay raporunun resmileşmesi Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda bizden beklenen “uyum” konusunda da elimizi güçlendirecektir. Çünkü ilerleme raporunda “Müslüman olmayan azınlıkların yanı sıra Alevilerin de faaliyetlerini sürdürebilmeleri” beklentisine yer veriliyor.

Umarız birileri Madımak Oteli’nde can veren insanlarımıza lâyık pırıl pırıl, üretken örnek bir kültür evi inşa edilmesi önerisinde bulunur da üç gün sonra işe yaramaz bir karanlığa gömüleceği kesin olan bir park yapılması fikrinden vazgeçilir.

Ne de olsa rahmetli hemşerim Metin Altıok’u hatırlatırcasına “bu yangın yerinde insan kalarak yaşamak bir görev.”

Handan Öz

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy21952 = 'handan.oz' + '@';

addy21952 = addy21952 + 'gazeteport' + '.' + 'com';

var addy_text21952 = 'handan.oz' + '@' + 'gazeteport' + '.' + 'com';

( '' );

21952 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


GazetePort - 10.02.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.