Alevi kurumları: AKP Alevi değerlerini yıpratıyor

Alevi kurumları: AKP Alevi değerlerini yıpratıyor

Alevi kurumları: AKP Alevi değerlerini yıpratıyor   ANKARA (05.01.2008) - Ankara'da bir araya gelen Alevi kurumları, AKP'nin 'Alevi...

A+A-

Alevi kurumları: AKP Alevi değerlerini yıpratıyor  Alevi kurumları: AKP Alevi değerlerini yıpratıyor 
 
ANKARA (05.01.2008) - Ankara'da bir araya gelen Alevi kurumları, AKP'nin 'Alevi açılımı'na tepki göstererek, AKP'nin Alevilerin değerlerini yıpratmaya dönük çaba içerisinde olduğunu, Alevi değerlerinin siyasi şovlara kurban edildiğini belirtti.

Alevi kurum temsilcileri AKP'nin 'Alevi açılımı' ve Muharrem Orucu nedeniyle düzenleyeceği oruç açımı yemeği tartışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda düzenlenen toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Aser, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa-Almanya Alevi Birlikleri Başkanı Cafer Kaplan, Hacı Bektaş-ı Veli Dernekleri Başkanı Tekin Özdil, Abdal Musa Dergahı'ndan Hüseyin Eriş, Hacı Bektaş-ı Veli İnanç Önderleri adına Veliyettin Ulusoy ve Vekili Dertli Divani katıldı.

‘TARİKATLAR İÇİN ALEVİLER YEM YAPILIYOR’

Toplantıda ilk olarak Hacı Bektaşi Veli İnanç Önderlerinin hazırladığı açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan Veliyettin Ulusoy Vekili Dertli Divani, AKP'nin Alevilerin değerlerini yıpratmaya dönük çaba içerisinde olduğunu belirterek, Alevi değerlerinin siyasi şovlara kurban edildiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan Divani, "Sayın Başbakan Alevi Bektaşilere yönelik gerçekten samimi bir açılım düşünüyorsa 2 Temmuz'da Sivas'ta halkımızla birlikte yürümelidir. Bu iyi bir başlangıç olur" dedi. AKP'nin Alevi açılımının yanlış yönde ve samimiyetten uzak olduğunu dile getiren Divani, tarikat ve cemaatlerin önünün açılması için Alevi inancının yem yapılmak istendiğine dikkat çekti.

‘ALEVİSİZ ALEVİLİK PROJESİ’

İnanç Önderleri'nin açıklamasının ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu'yla ortak hazırladıkları açıklamayı okudu. Eser, AKP Hükümeti'nin Alevilik adına toplumsal mühendislik yapmaktan vazgeçmesini istedi. AKP'nin 'Alevisiz Alevilik Projesi'nin peşine düştüğünü belirten Eser, Erdoğan'ın Alevi kurumlarına hakaret eden kişiler üzerinden proje üretmeye çalıştığını söyledi.

AKP'nin Alevileri sunileştirmeye çalıştığını belirten Eser, "İtfada değil. Önce hukuksal ve demokratik reformlarda buluşalım" çağrısında bulundu. Alevi kurumlarını dışlayarak Alevilerin sorunlarına cevap aramanın demokratik olmadığına vurgu yapan Eser, "Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı resmi terziciliğini hatırlayarak don biçmek istiyor. Oysa Alevilerin elbisesi dikilidir" dedi.

AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu'nun Alevileri temsil edemeyeceğini ifade eden Eser, "Alevilerin sorunlarını çözme ve taleplerini dikkate alma konusundaki samimi yaklaşımlara, diyaloga her zaman açık olduğumuz gibi dayatmalara ve gizli hesaplara da her zaman kapalıyız" diye konuştu.

ANF NEWS AGENCY  - 5 Ocak 2007
 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.