Alevi kurumları dışlanarak Alevilerin sorunları çözülemez

Alevi kurumları dışlanarak Alevilerin sorunları çözülemez

Alevi kurumları dışlanarak Alevilerin sorunları çözülemez     Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, resmi...

A+A-

Alevi kurumları dışlanarak Alevilerin sorunları çözülemezAlevi kurumları dışlanarak Alevilerin sorunları çözülemez   
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, resmi olarak kurulmuş ve kuruluş amaçları Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca onaylanmış 'Alevi Bektaşi kurumlarını dışlayarak', Alevilerin sorunlarına çözüm aramanın demokratik bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Düzenlediği basın toplantısında, Alevilerin zorunlu din dersleri, Diyanetin konumu, nüfus cüzdanlarındaki din hanesi, Alevi kimliğinin Anayasal güvenceye kavuşturulması konularında talepleri olduğunu ifade eden Eser, Muharrem ayında iftar hazırlığına girişilmesinin, Alevilerin yapısal ve hukuksal alanda değişim isteyen reformlarını örtme çabası olduğunu kaydetti, sürdü.

Alevi Bektaşi inanç önderleri adına açıklama yapan Dertli Divani de Alevi açılımının, yıllardır beklenen bir girişim ve zamanı çoktan gelmiş bir adım olduğunu söyledi. Ancak, bu adımın yanlış yönde olduğunu savunan Dertli Divani, "Bu adım, Alevisizdir ve samimiyetten uzaktır. Sayın Başbakan Alevi Bektaşilere yönelik gerçekten samimi bir açılım düşünüyorsa 2 Temmuz'da Sivas'ta halkımızla birlikte yürümelidir" diye konuştu.

Alevilerin laikliği benimseyen kişiler olduğunu belirten Derdi Divani, "Laik ve demokratik devlet kavramı içinde Diyanet İşleri Başkanlığının yer alması nasıl yanlışsa Aleviliğin devlet içinde temsili için bir genel müdürlük kurulması da aynı derecede yanlıştır" dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de Alman ARD Televizyo-nu'nda yayınlanan ve Alevileri itham edici dizinin Köln'de düzenlenen büyük bir mitingle protesto edildiğini söyledi. Konfederasyon olarak dizinin arşivden kaldırılmasını ve bir daha yayınlanmasını istemediklerini belirten Öker, Alman yetkililerin önümüzdeki hafta içinde kendilerinden resmi olarak özür dileyeceklerini kaydetti. Alman hükümet yetkililerinin de kendilerini arayarak üzüntülerini dile getirdiğini ifade eden Öker, 9 Ocak Çarşamba günü Berlin'de Alman Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini açıkladı.

Bir gazetecinin, "Reha Çamuroğlu, Aleviliğin neresindedir? Alevileri ne kadar temsil etmektedir" yönündeki sorusuna Turan Eser, "Çamuroğlu, örgütsel ve toplumsal anlamda Aleviliğin hiçbir yerinde değildir. Bir Alevi yurttaşıdır, o kadar. Şu anda Türkiye'de siyasal İslamcı, neo liberal politikalara göbekten bağımlı, özellikle merkez sağda egemen olan şark usulü kurnazlıklara dayanan siyasal kültürünü benimsemiş bir politikacıdır. Dolayısıyla Alevileri ve Alevi sorunlarını temsil etme yetkisine ve gücüne sahip değildir" diye yanıtladı.

ANKARA / BİRGÜN - 6 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.