Alevi kurumları: "Hubyar Sultan Tekkesi tapusu köy tüzel kişiliğine verilsin"

Alevi kurumları: "Hubyar Sultan Tekkesi tapusu köy tüzel kişiliğine verilsin"

Hukuki sürecinin tamamlanıp biran önce köy tüzel kişiliğine devredilerek inançsal hizmetlerin Alevice yapılması biz kurumlar içinde elzemdir.

A+A-

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Suzan Saka, Tokat Almus Hubyar Köyü’nde bulunan Hubyar Sultan Tekkesi’nin bir ailenin kontrolünden çıkarılıp tapusunun köy halkının temsilciliğini yapan köy tüzel kişiliğine verilmesini istedi.

Saka, Hubyar Kültür Vakfı ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Komisyon Temsilcisi Aydın Deniz’e gönderdiği yazıda, “Alevi Bektaşi yolunun önemli değerlerinden Hubyar Sultan’ın şahsında daha fazla yıpratılmaması amacıyla aldığınız temsil hakkının kişilerden ziyade kolektif olarak köyün tüzel kişiliğine verilmesi önerinizi canı gönülden destekliyoruz. Tokat Valiliğimizin ve yetkili kurumlarımızın da bu yönde karar vereceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BİRÇOK KURUMDAN KONUYLA İLGİLİ BİR AÇIKLAMA GELDİ

Tokat Almus Hubyar köyünde bulunan Hubyar Sultan Tekkesi ile ilgili olarak uzun süredir yaşanan sorunun maalesef ki mahkeme sonucunda neticeye kavuştuğunu biliyoruz ve süreci yakından takip ediyoruz.

Hubyar Sultan Tekkesi ve Ocak merkezi olan Hubyar köyü Aleviler açısından son derece kıymetli ve geleneği sürdürerek Aleviliğe hizmet eden birçok Dede – Ana yetiştirmiş bir Dergahımızdır. Halen dahi Hubyar Sultan Ocağı evlatları kurumlarımızda ve Cemevlerimizde hizmetlerini yürütmektedirler.

Bu anlamıyla bu Tekkenin geleceği konusunda Alevi inancına ve Hubyar Ocağına müdahaleyi asla doğru bulmayız. Ocağın kendi gelenek yapısında Ocak evladı olan Dede – Ana ve talipleriyle birlikte kendisine uygun olan yolu bulacak ve Hubyar Köyü bir Alevi İnanç merkezi olarak yaşamını sürdürecektir. Hubyar Sultan teknesinin bir ailenin kontrolünden çıkarılıp köy halkının temsilciliğini yapan köy tüzel kişiliğine tapusunun verilmesi önemlidir.
Hubyar Tekkesinin akıbetine karar verecek olan inancın kendi iç dinamikleridir. Bu nedenle bu sürecin Alevi toplumuna ve Hubyar Sultan evlatlarına bırakılması en uygunudur. Hukuki sürecinin tamamlanıp biran önce köy tüzel kişiliğine devredilerek inançsal hizmetlerin Alevice yapılması biz kurumlar içinde elzemdir.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Alevi Bektaşi federasyonu
Alevi Dernekler Federasyonu
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu
Pir Sultan Abdal Dernekleri
Alevi Kültür Dernekleri
Hacı Bektaşi Veli Anadolu kültür vakfı
Demokratik Alevi Dernekleri
Kanada Alevi Kültür Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.