Alevi kurumlarından iktidara çağrı: Nefret suçları ve ayrımcılığı önleyin

Alevi kurumlarından iktidara çağrı: Nefret suçları ve ayrımcılığı önleyin

Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemi Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü dolayısıyla ortak açıklama yapan Alevi kurumları “Nefret suçları, ayrımcılık ve şiddeti kınadığımızı yinelerken Türkiye'yi yönetenleri de bu suçlarla etkili mücadeleye ve

A+A-

Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemi Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü dolayısıyla Alevi kurumları ortak açıklama yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından yapılan ortak açıklamada, “Din ve inanç özgürlüğünün uluslararası insan hakları hukukunda sarsılmaz bir yeri olmasına rağmen hala günümüzde birey ve toplumların inanç ve din temelinde ayrımcılığa uğradığı bir dünyada yaşıyoruz” denildi.

“DİNİ VE İNANCI NEDENİYLE ŞİDDETE MARUZ KALMIŞ TÜM KURBANLARI ANIYORUZ” 

Toplumsal barış ve refahı hakim kılabilmenin tek yolunun kapsayıcı bir yaklaşım ve inanç özgürlüklerine saygılı bir düzeni hakim kılmaktan geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, “22 Ağustos Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemi Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü vesilesiyle ülkemizde ve dünya coğrafyasında din ve inancı nedeniyle şiddete maruz kalmış tüm kurbanları anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz” diye belirtildi.

“ALEVİ TOPLUMU OLARAK HER TÜR AYRIMCILIĞI, NEFRET SUÇUNU KINIYORUZ”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“21. yüzyılı idrak etmemize rağmen Kerbela’dan  Sivas’a hala din ve inanç topluluklarına, dini mabetlere yönelik saldırılara, nefret suçları ve yaygın zulümlere şahit oluyoruz. Kendi coğrafyamızda da nefret suçları ve din, inanç temelinde şiddete en çok maruz kalan topluluklardan biri olan Alevi toplumu olarak her tür ayrımcılığı, nefret suçunu kınıyoruz.

72 millet birdir’ diyen Yunus Emre, ‘Dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir, iyiler her an iyidir’ diyen Hacı Bektaş Veli’nin yüzyıllar ötesinden gelen bilgeliği toplumlarımıza 21. yüzyılda toplumsal barışa evrilen bir şifanın sözleridir. Bu geleneğin devamı ve sürdürücüsü olan Alevi toplumu gelenek ve değerleriyle her alanda özgürlükleri savunurken şiddetin her türlüsünü reddetmeyi sürdürecektir. İncinsek de incitmeyen bir kültürü sadece kendi coğrafyamıza değil tüm dünyaya hakim kılmak için yılmadan çalışacağız.”

“TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLERİ YASAL VE ÖNLEYİCİ ÖNLEMLERİ ALMAYA DAVET EDİYORUZ”

Türkiye’yi yönetenlere çağrı yapılan açıklamada, “22 Ağustos Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemi Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü’nde nefret suçları, ayrımcılık ve şiddeti kınadığımızı yinelerken Türkiye’yi yönetenleri de bu suçlarla etkili mücadeleye ve gerekli yasal ve önleyici önlemleri almaya davet ediyoruz. Türkiye ancak eşitlikte, insan sevgisi ve demokraside buluştuğunda bu kadim toprakların, Anadolu’nun ruhuna sadık kalmış olacağız” ifadelerine yer verildi.

(PİRHA HABER MERKEZİ)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.