"Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir"

"Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir"

"Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir"YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan...

A+A-

"Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir""Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan ilginç açıklama ve öneriler

(...) İmam hatip okullarını genel liseye çevirirsiniz. Bu ortaöğretimdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi kaldırılabilir. Seçmeli bir din dersi getirilebilir. Temel dini bilgiler öğrencilere kazandırılabilir. Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir. Böyle bir yolla, her zaman ülkemizde ciddi tartışmalara neden olan imam hatip meselesi halledilebilir....

Prof. Dr. Özcan, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki sosyal tesislerde düzenlediği basın toplantısında, görevinin ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özcan, ''Katsayıdan doğan ve sizin eşitsizlik diye ifade ettiğiniz durum yargı kararıyla hukuka aykırıysa aynı sonucu doğuran formülleri devreye sokmanız hukuku dolanmak olmaz mı?'' sorusu üzerine, ''Gerekirse hukuku da dolanacağız'' yanıtını verdi.

''Katsayı makasının çok daraltılacak mı?'' sorusuna karşılık Özcan, 17 Aralıktaki toplantı öncesinden ipucu vermeyeceğini, makasın daraltılmasının bir alternatif olduğunu söyledi.

-''İMAM HATİPLERE İHTİYAÇ KALMAYACAK''-

Bir gazetecinin ''Bu karara daha çok tepki veren öğrenciler daha çok İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve bu okuldan mezunlar. Burada imam hatip meselesini tam tartışmadığımız için mi bu katsayı meselesi tam çözülemiyor?'' sorusu üzerinde şunları söyledi:

''İmam hatiplilerin ortada görülmesinin bir nedeni, onların birazcık daha organize olmasıdır. Zannediyorum onlar bu 10 yıllık uygulamada katsayının getirilmesinden en çok zarar gören insanlar olduğu için daha organize görünüyorlar, meselelerine sahip çıkıyor görünüyorlar. Mesleki teknik eğitimde de dernek temsilcileri görüşüyor. Hep bu imam hatip liseliler böyle mi kalacak meselesini merak ediyorsanız, onu da bir şekilde bu ülkenin halletmesi gerekiyor. Şöyle olabilir, sesli düşünüyorum; imam hatip okullarını genel liseye çevirirsiniz. Bu ortaöğretimdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi kaldırılabilir. Seçmeli bir din dersi getirilebilir. Temel dini bilgiler öğrencilere kazandırılabilir. Alevi öğrencileri için 'Aleviliğin Temel Prensipleri' dersi yapılabilir. Böyle bir yolla, her zaman ülkemizde ciddi tartışmalara neden olan imam hatip meselesi halledilebilir. Hiç kimse çocuğunu imam hatiplere imam olsun diye yollamıyor, hepimiz biliyoruz. Oradaki amaç biraz dini ile ilgili bilgileri öğrensin, hayata hazır başlasın gibi. O ihtiyacı başka şekilde karşılarsanız, herhalde imam hatiplere ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum.''

''İmam ve hatip olacak kişiler için kaynak nereden sağlanacak?'' sorusu üzerine, Özcan, bu okullardan bazılarının Diyanet İşleri Bakanlığına bağlanabileceğini söyledi.

-''DANIŞTAY VE YÖK KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEMELİ''-

''Getireceğiniz sistem de Danıştay'dan dönerse ne yapacaksınız?'' sorusu üzerine Özcan, ''Planlarımızı sırasıyla uygulamaya koyacağız'' yanıtını verdi.

Danıştay ile YÖK'ün karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, ''Bu meselede belki anlaşamıyoruz ama ikisi de devlet kuruluşu. İki devlet kuruluşunun bu durumda olması bile gariptir. En az bizim kadar onların da bu öğrencilerin geleceğini düşündüğünü düşünüyorum. Nasıl kayıtsız kalabilirler ki?'' dedi.

Özcan, sınav kitapçığının 20 Aralıkta basılması için ÖSYM'ye öneri vereceğini ifade etti.

''Meclis'teki bazı gruplar yasa değişikliğine destek vereceğini açıkladı. Yasal düzenleme sorunu ortadan kaldırabilir mi?'' sorusuna karşılık Özcan, ''Ben o yola kesinlikle karşıyım. Bu bizim işimiz. Biz YÖK'te bu işi halledeceğimizi düşünüyoruz. Yasal yollara gidilmesi biliyorsunuz başörtüsü meselesinde bir defa yapıldı, nelere sebep oldu... Onun için o yola gitmeyeceğiz'' diye konuştu.

-''HUKUKU DOLANMAK''-

Soruların ardından açıklaması sırasında kullandığı ''hukuku dolanmak'' ifadesinin yanlış anlaşılmaması için açıklama yapan Özcan, ''Biz, bize açık olan her hukuki zemini kullanacağımızı söyledim. Sahtekarlık falan yapmayacağız. Hile falan yok. Niye hile yapalım? Biz güçlü bir durumdayız. Hukuku nasıl kandıralım, ben hukuktan anlamam'' diye konuştu.

A.A. - 11 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.