Alevi Öğrencilerin Fişlenmesi ile ilgili Soru Önergesi

Alevi Öğrencilerin Fişlenmesi ile ilgili Soru Önergesi

Alevi Öğrencilerin Fişlenmesi ile ilgili Soru Önergesi(AHA ÖZEL HABER) CHP Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE, Alevi öğrencilerin fişlenmesi...

A+A-

Alevi Öğrencilerin Fişlenmesi ile ilgili Soru ÖnergesiAlevi Öğrencilerin Fişlenmesi ile ilgili Soru Önergesi

(AHA ÖZEL HABER) CHP Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE, Alevi öğrencilerin fişlenmesi olayı üzerine, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle, TBMM Başkanlığına yazılı bir soru önergesi verdi. CHP Adıyaman Milletvekili Sayın Şevket KÖSE’nin soru önergesini aktarıyoruz:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim.

Şevket Köse
Adıyaman Milletvekili

20 Mart 2008 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde yer alan  "Alevi öğrencilere fişleme" başlıklı haberde, İstanbul Üsküdar'daki Esatpaşa İlköğretim Okulunda, öğrencilerin dini inançlarının sorgulandığı belirtilmektedir. Söz konusu haberde adı geçen okulda, bir öğretmenin alevi öğrencileri tespit etmek üzere öğrenci görevlendirdiği; öğretmenin alevi öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu 7 kişiden oluşan listeyi Okul müdürüne teslim ettiği; velilerin
girişimlerine karşı okul yönetiminin öğrencilerin dini inançlarını sorgulayan öğretmen hakkında inceleme başlatmadığı; Okul müdürünün sekreterinin görevini türbanlı olarak yürüttüğü iddiaları yer almıştır.

Anayasanın "Din ve vicdan hürriyeti" başlıklı 24. maddesinde, "Kimse, ibadet, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz" hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede;

1 - Esatpaşa İlköğretim Okulunda alevi öğrencilerin fişlendiğine ilişkin iddialar doğru mudur? Okul müdürü ve fişleme işlemini yapan öğretmen hangi tarihte adı geçen okula atanmıştır?

2- Öğretmen Alevi öğrencileri Müdürün talimatıyla mı fişlemiştir? İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü hiyerarşik birimlerinin Alevi öğrencilerin fişlenmesine ilişkin genel bir uygulaması var mıdır?

3 - Adı geçen okulda öğrencilerin dini inançlarının sorgulanması konusunda Bakanlığınız birimlerine yapılmış olan herhangi bir şikayet var mıdır? Eğer var ise, bu şikayetler hangi tarihte yapılmıştır ve bu şikayetler üzerine ne gibi işlemler yapılmıştır?

4 - Alevi öğrencilerimizi fişleyen öğretmenin, hazırladığı listeyi Okul Müdürüne teslim ettiği ve Okul Müdürünün de velilerden gelen şikayetler üzerine suç delili niteliği taşıyan listeyi yırttığı doğru mudur?

5- Velilerin Okul Müdürüne şikâyette bulunmalarına karşın, Okul Müdürünün yasal işlem başlatmamasının gerekçeleri nedir?

6- Suç delilini ortadan kaldıran, öğrenci velilerinin şikâyetlerine karşın, suç işleyen öğretmeni himaye eden Okul Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldı ise, bu soruşturmanın sonuçları ne olmuştur?

7- Okul müdürünün sekreterinin türbanlı olarak görev yaptığı doğru mudur? Bakanlığınız bu konuda herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? Bu kamu görevlisi hakkında türbanlı olarak
işe geldiği gerekçesi ile daha önce herhangi bir şikayette bulunulmuş mudur?

8 - İlköğretim öğrencilerinin dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlayarak anayasanın 24.maddesinin din ve vicdan hürriyetine ilişkin hükmüne aykırı hareket eden, çoğunluğun azınlığa baskısına yol açacak eylemlerde bulunan, laiklik karşıtı kamu görevlileri ile bu kişileri himaye edenlerin, bu cüreti Bakanlığınızın daha önceki uygulamalarından alıp almadıklarına ilişkin bir inceleme başlatılması düşünülmekte midir?

Alevi Haber Özel Haber – 20 Mart 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.