Alevi öğrencilerin Müslümanlık imtihanı

Alevi öğrencilerin Müslümanlık imtihanı

Alevi öğrencilerin Müslümanlık imtihanı! Alevi öğrencilere yönelik baskı ve şiddet olaylarının bir yenisi Kıraç’ta...

A+A-

Alevi öğrencilerin Müslümanlık imtihanıAlevi öğrencilerin Müslümanlık imtihanı!

Alevi öğrencilere yönelik baskı ve şiddet olaylarının bir yenisi Kıraç’ta yaşandı.

Alevi öğrencilere yönelik baskı ve şiddet olayları bitmek bilmiyor. En son Esenyurt’ta ve Şişli’de Alevi öğrencilerinin öğretmen şiddetine maruz kalmasının ardından bir olay da Kıraç’ta yaşandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde öğrenciler öğretmenin ‘Müslümanlık imtihanı’na maruz kaldı. Din kültürü öğretmeni önce sınıfta ‘Alevi var mı’ dedi; daha sonra ‘Müslüman var’ mı diye sordu öğretmenlerin sorusu karşısında öğrenciler neye uğradıklarını şaşırdılar.

Alevi misin Müslüman mı!

İddiaya göre; Kıraç’ta bulunan Sonnur Yalnızoğlu İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmenliği yapan Kubilay Ö. 6-D sınıfında din dersine girdi. Kubilay Ö, din dersinde öğrencilere önce “Aleviler parmak kaldırsın” dedi. Ellerini kaldıran öğrencilere, “ellerinizi indirin” diyen öğretmen, hemen ardından “Müslüman olanlar parmak kaldırsın” deyince sınıfta daha önce ellerini kaldıran alevi öğrenciler arasında bir şaşkınlık yaşandı. Sonra öğrenciler ellerini kaldırdı. Olayın şaşkınlığını üzerilerinden atamayan öğrenciler akşam evlerine döndüklerinde ailelerine; “Biz neyiz? Müslüman değil miyiz? Hoca neden Aleviler elini kaldırsın, arkasından Müslümanlar elini kaldırsın?” diyerek ağladı.

Gözümüz arkada kalıyor

Görüştüğümüz ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen öğrenci velileri, böyle bir şeyin kabul edilemez olduğunu, okullarda Alevi-Sünni veya başka mezhepten insanların olabileceğini, böyle bir ayrımın yapılamayacağını söyleyerek olaya tepki gösterdiler. “Artık çocuklarımızın geleceğinden endişe ediyoruz, okula gönderirken gözümüz arkada kalıyor. Eğitim kurumlarının bu hale gelmesi kabul edilemez” diyen veliler, olayın takipçisi olacaklarını söylediler. (İstanbul/EVRENSEL)

AKP politikalarının izdüşümü

Yaşanan olayı gazetemize değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, yetkililerin ısrarla olayların münferit olduğunu ileri sürdüklerini ancak yaşananların bunun aksini gösterdiğini dile getirdi. Genç yaşananları ‘Türkiye’de işlenen İslamcı ve şeriatçı politikanın yansıması’ olarak değerlendirdi.

Olayların sorumlusunun ‘Milli Eğitimdeki Türk-İslam sentezindeki kadrolaşmalar’ olduğunu dile getiren Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek de, öğrenciler arasında ayrım ayıplımasın doğru kındıkları söyledi.

Öğretmen görevden alınmalı

Kıraç Belediye Meclis Üyesi Seyit Aslan ise yaşanan olayı AKP Hükümeti’nin politikalarının eğitim kurumlarına bir yansıması olarak değerlendirdi. Aslan, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmayıp, gerçek anlamda bir laiklik sağlanmadığı sürece bu tür olayların yaşanacağını söyledi. Aslan, öğretmenin derhal açığa alınmasını ve olayla ilgili soruşturma başlatılması istedi.

Şener Doğan
EVRENSEL - 25 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.