Alevi Öğrenciye Ayrımcılık ve Şiddet

Alevi Öğrenciye Ayrımcılık ve Şiddet

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül: "Bir Öğretmenin, Alevi Olduğu Gerekçesiyle Öğrencisine Ayrımcılık ve Şiddet...

A+A-

Bir Öğretmenin, Alevi Olduğu Gerekçesiyle Öğrencisine Ayrımcılık ve Şiddet Uyguladığını Tespit EttikTBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül: "Bir Öğretmenin, Alevi Olduğu Gerekçesiyle Öğrencisine Ayrımcılık ve Şiddet Uyguladığını Tespit Ettik"
 
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, yaptıkları inceleme sonucunda İstanbul'da bir öğretmenin, Alevi olduğu gerekçesiyle öğrencisine ayrımcılık ve şiddet uyguladığını tespit ettiklerini bildirdi. Üskül, söz konusu öğretmenin açılan soruçturma sonucu açığa alındığını söyledi. 

Olayın yaşandığı İstanbul Ali Kul Çok Programlı Lise'de incelelerde bulunan Alt Komisyonun hazırladığı raporu açıklamak üzere TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Zafer Üskül, sözkonusu lisede Zeki Yılmaz isimli bir öğretmenin Ramazan ayında sınıfta birşeyler yiyen bir öğrenciye, "Neden oruç tutmuyorsun, sen Alevi misin?" diye sorduğunu, ardından da tüm sınıfa, "İçinizde başka alevi var mı?" diye sorduğunu kaydetti. B.K. isimli öğrencinin "Ben Aleviyim" demesi üzerine öğretmen Zeki Yılmaz'ın "Benden çekeceğin" var dediğinin iddia edildiğini belirten Üskül, söz konusu edebiyat öğretmeninin B.K isimli öğrenciye şiddet uyguladığını ve bu öğrenciye düşük not verildiğinin iddia edildiğini kaydetti.

Öğrenci B.K'nın babasının bu durumu bir dilekçe ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na şikayet ettiğin anlatan Üskül, bu iddialar üzerine bir alt komisyon kurarak olayı yerinde incelediklerini bildirdi. Zafer Üskül, öğretmen, öğrenci ve şikayette bulunan öğrenci velisiyle yaptıkları görüşmelerden sonra; söz konusu öğretmen Zeki Yılmaz'ın, Ramazan ayında sınıfta birşeyler yiyen öğrenciyi gördüğünde, oruç tutmadığını için bu öğrenciye karıştığının ve sınıfa dönerek "İçinizde başka Alevi var mı?" dediği iddialarının inandırıcı bulunduğunu söyledi. Öğretmen Zeki Yılmaz'ın hakkındaki iddialara inandırıcı cevaplar veremediğini dile getiren Üskül, "Öğretmenin Rmazan ayında, sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye neden oruç tutmadığını sorması, din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir" dedi.

Öğretmen Zeki Yılmaz'ın Alevi olduğu için öğrencisi B.K'ya düşük not verdiği iddiasının inandırıcı bulunmadığını, aynı sınıfta birçok öğrencinin sıfır aldığını ifade eden Zafer Üskül, "Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilikle ilgili tartışmalardan sonra B.K'nın öğretmen Zeki Yılmaz'dan en az bir kere dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmenin, 'İçinizde başka Alevi var mı?' sorusu, din ve vicdan özgürlüğü ile kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı şeklindeki açık Anayasa hükmüne aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır" diye konuştu.

Zafer Üskül, 'İçinizde başka Alevi var mı?' sorusunun, Alevi olsun olmasın tüm öğrencilerde rahatsızlığa neden olduğunu belirterek, "Bu durumdan Alevi olan öğrencinin daha fazla etkileneceği açıktır. Öğrencilerin ifadelerinden de anlaşılacağı gibi, Razaman ayındaki olaydan sonra, öğrencilerin, sınıfta kimin Alevi olup olmadığı şeklinde sorgulamalara giriştiği anlaşılmıştır. Bu bağlamda 'İçinizde başka Alevi var mı?' şeklindeki bir soru, Alt Komisyon tarafından, ayrımcılık yasağ ile amaçlanan toplumsal faydayı ortadan kaldıracak nitelikte ve yoğunlukta görülmüştür. Sonuç olarak, somut olayda, 'İçinizde başka Alevi var mı?' sorusu, Alevi mezhebine bağlı herhangi bir öğrenci üzerinde, daha sonra ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile, Alt Komisyon tarafından ayrımcılık olarak kabul edilmiştir" şeklinde konuştu.

Başkan Üskül, edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz hakkında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de bir soruşturma başlattığını ve bu soruşturma kapsamında Zeki Yılmaz'ın önce başka bir okula tayin edildiğini, arından da açığa alındığını bildirdi. Üskül, söz konusu öğretmenin, daha önce görev yaptığı yerlerde öğrencilere şiddet uyguladığı gerekçesiyle iki kez maaştan kesme cezası aldığını söyledi.

Alt Komisyonun CHP'li üyesi Malik Ejder Özdemir, komisyonun çok objektif bir değerlendirme yaptığını söyledi. Adana Kozan'da başörtülü Tevhide Kütük'ün kürsüden indirilmesi olayından sonra Başbakan Erdoğan'ın bu öğrenciyi arayarak gönlünü aldığını ifade eden Özdemir, Başbakan'ın Alevi olduğu gerekçesiyle ayrımcılığa uğrayan B.K.'yi de arayarak özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

CHA - 7 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.