Alevi Öğrenciye Baskı Uygulayan Öğretmen Açığa Alındı

Alevi Öğrenciye Baskı Uygulayan Öğretmen Açığa Alındı

İstanbul'da Bir Öğretmenin Alevi Öğrenciye Baskı Uyguladığı İddiaları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül,...

A+A-

Alevi Öğrenciye Baskı Uygulayan Öğretmen Açığa Alındıİstanbul'da Bir Öğretmenin Alevi Öğrenciye Baskı Uyguladığı İddiaları
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İstanbul'da bir öğretmenin Alevi olduğu için öğrencisine baskı ve şiddet uyguladığına ilişkin iddialarla ilgili incelemeyi tamamladıklarını belirterek, öğretmenin 'içinizde Alevi var mı?' şeklindeki sorusunun Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğinin saptandığını söyledi. Üskül, öğretmenin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açığa alındığını açıkladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, Komisyon üyesi MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'le birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Üskül, Komisyon'a İstanbul'da Büyükçekmece'ye bağlı Esenler semtinde Ali Kul Çok Programlı Lisesi'nde bir edebiyat öğretmeninin bir Alevi öğrenciye baskı uyguladığı iddialarının ulaştığını hatırlatarak, iddiaya göre öğretmenin Ramazan ayında sınıfta yemek yiyen bir kız öğrenciye neden yemek yediğini, neden oruç tutmadığını, Alevi olup olmadığını sorduğunu, daha sonra 'sınıfta başka alevi var mı' sorusunu yönelttiğini, bir erkek öğrencinin Alevi olduğunu söylemesi üzerine, 'benden çekeceğin var' dediğini, bu öğrenciye şiddet uyguladığını ve düşük not verdiğini ifade etti. BK isimli öğrencinin babasının Komisyon'a başvurması üzerine bir alt komisyon kurarak olayı incelediklerini ifade eden Üskül, Mehmet Ekici, Abdurrahman Kurt, Malik Ecder Özdemir ve kendisinden oluşan alt komisyonun olay yerine giderek okul yönetimi, öğretmen ve öğrencilerce görüştüğünü anlattı. Okula gittiklerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de olayı ele aldığını ve bir soruşturmacı görevlendirdiğini gördüklerini kaydeden Üskül, bu soruşturmacıyla görüşmede bulunmadıklarını söyledi.

"İDDİALAR İNANDIRICI BULUNDU"

Üskül, alt komisyonun hazırladığı raporun sonuç bölümünü de okudu. Üskül şunları söyledi:

"B.K.'nın sınıf arkadaşı öğrencilerin beyanlarında da yer aldığı şekilde öğretmen Z.Y'nin Ramazan ayında derse geldiğinde bir şeyler yemekte olan bir kız öğrenciyi gördüğünde oruç tutmadığı için ona karıştığı, sonra sınıfa dönerek 'içinizde Alevi var mı?' dediği şeklindeki iddialar inandırıcı bulunmuştur. Öğretmen Z.Y. de hakkındaki iddialara bir açıklık getirememiş, aynı sorulara farklı zamanlarda değişik yanıtlar vermiş, aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kalmıştır. Hatta öğretmen Z.Y., bir beyanında sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin müfredattan kaynaklandığını bile söylemiştir. Öğretmenin Ramazan ayında sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye neden oruç tutmadığını sorması, din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Öğretmen Z.Y.'nin Alevi olduğundan dolayı B.K.'nın notlarını düşürdüğü iddiası inandırıcı bulunmamıştır. Sınıfın neredeyse tamamının söz konusu dersten sıfır alması ve öğretmen Z.Y.'nin daha önceki görev yerlerinde de not verirken aynı tutumda olması alt komisyonun kanaatini desteklemektedir. Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K.'nın, öğretmen Z.Y.'den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmen Z.Y.'nin 'içinizde Alevi var mı?' şeklindeki sorusunun, din ve vicdan özgürlüğüyle kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı şeklindeki açık Anayasa hükümlerine aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır. Bu sorunun Alevi olsun olmasın tüm öğrencileri rahatsız ettiği, Ramazan ayından sonra öğrencilerin sınıfta kimin Alevi olduğu şeklinde sorgulamalara giriştiği görülmüştür. 'İçinizde Alevi var mı?' şeklindeki bu soru alt komisyon tarafından ayrımcılık yasağı ile amaçlanan toplumsal faydayı ortadan kaldıracak nitelikte ve yoğunlukla görülmüştür. Somut olayda 'içinizde alevi var mı?' sorusu, alevi mezhebine bağlı herhangi bir öğrenci üzerinde daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile alt komisyon tarafından ayrımcılık olarak kabul edilmiştir."

Üskül, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, soruşturmanın selameti açısından öğretmeni önce başka bir okulda görevlendirdiğini, ardından yapılan değerlendirme sonucunda da öğretmen Z.Y.'nin açığa alındığını söyledi. Üskül, Z.Y. hakkında başlatılan işlemlerin en kısa zamanda sonuçlandırılması gerektiğini belirtti.

"DAHA ÖNCE İKİ KEZ CEZA ALMIŞ"

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Üskül, öğretmen hakkında geçmişte de bu tür iddialar bulunup bulunmadığı sorusu üzerine öğretmen Z.Y.'nin daha önce de görev yaptığı okullarda öğrencilere şiddet uyguladığının, öğrencileri aşağılayıcı ifadeler kullandığının ve iki kez aylıktan kesme cezası aldığının ortaya çıktığını açıkladı. Hiçbir kamu görevlisinin yurttaşlar arasında herhangi bir nedenle ayrımcılık yapmaması gerektiğini vurgulayan Üskül, bunun, açık bir insan hakkı ihlali olduğunu dile getirdi. Üskül, komisyon olarak bu tür olayların üzerine gideceklerini belirtti.

İHA - 7 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.