Alevi örgütleri : Bardakoğlu Şeyhülislam gibi davranmaktan vazgeçmelidir

Alevi örgütleri : Bardakoğlu Şeyhülislam gibi davranmaktan vazgeçmelidir

Alevi örgütleri : Bardakoğlu Şeyhülislam gibi davranmaktan vazgeçmelidirAleviler İslam’dan koparlar  Diyanet İşleri Başkanı...

A+A-

Alevi örgütleri : Bardakoğlu Şeyhülislam gibi davranmaktan vazgeçmelidirAlevi örgütleri : Bardakoğlu Şeyhülislam gibi davranmaktan vazgeçmelidir

Aleviler İslam’dan koparlar
 
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu Cemevlerinin İbadet Yeri Statüsüne Alınmasının Aleviliği Din Haline Getireceğini ve Alevileri Müslümanlıktan Koparacağını Söyledi.
 
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınmasının Aleviliği din haline getireceğini ve Alevileri Müslümanlıktan koparacağını söyledi. Alevi örgütleri ise "Cemevini ibadethane olarak görüyoruz, kararını biz veririz" diyor.

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınmasıyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’a yönelttiği soru önergesini yanıtladı. Cami ve mescitlerin bütün Müslümanların ortak mabedi olduğunu belirten Bardakoğlu şunları söyledi: "İslam tarihinin hiçbir döneminde kendisini İslam içinde görüp de camiye alternatif başka bir ibadethane kuran mezhep ve tarikat olmadığı gibi, tasavvufi adap ve erkánın yürütüldüğü mekánlar hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir. Cemevinin caminin alternatifi gibi sunulması, Aleviliği müstakil din haline getireceği ve çoğunluğu camiyi ibadethane olarak kabul eden Alevileri Müslümanlıktan koparacağı için yanlıştır. Bu talep, Aleviliğin özüne ve tarihsel tecrübesine aykırı olduğu gibi Müslümanlar arasında tefrikanın körüklenmesine ve ayrılığın giderek kemikleşmesine yol açar."
 
Aleviliğin, İslam içi bir inanış ve yorum biçimi olduğunu belirten Bardakoğlu şöyle devam etti: "Tarihimizde de böyle algılanmış, hiçbir zaman ayrışma, ötekileme sebebi olmamıştır ve olmamalıdır da. Cemevleri de özgün, kültürel ve mistik kimliği ve misyonu bulunan ve bize ait olan bir zenginliğimizdir."

ALTERNATİF DEĞİL

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Bardakoğlu’nun "cemevinin caminin alternatifi gibi sunulduğu" iddiasına kesinlikle katılmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Ben dáhil hiç kimse, hiçbir Alevi, cemevini, caminin ya da başka bir ibadet yerinin alternatifi olarak görmemiştir. Cemevini, caminin karşıtı olarak da görmemiştir. Aleviler cemevini ibadet yeri olarak görüyorlarsa -ki öyle görüyorlar- o zaman hiç kimsenin aksini savunmaya hakkı yoktur. Cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınıp alınmaması ve ibadet yerlerine sağlanan olanaklardan yararlandırılıp yararlandırılmaması ise hükümetin tercihidir. Verilen yanıttan anlıyoruz ki, hükümet, buna karşıdır."

Bardakoğlu’na Alevi örgütlerinin tepkileri de şöyle:

ŞEYHÜLİSLAM GİBİ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç "Alevi örgütlerine mensup Alevilerin hiçbirisi cemevinin ibadet yeri olduğu gerçeğini inkar etmez. Anayasanın 24. maddesi gereğince yurttaşlar nasıl inançlarında özgürlerse, ibadet yerlerini tayin ve tespitte de özgürdürler. Bardakoğlu, Osmanlı Şeyhülislamı gibi davranmaktan vazgeçmelidir."

İNANÇ YERİ

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser "Alevilerin kendi inançlarında cemevleri onların inanç yeridir. Din ve vicdan özgürlüğü açısından, bir inancın tanımı, ibadet yeri, inanç grubunun kendisine aittir."

ANKA Merve Erdil- Çilem KAYA / ANKARA
HÜRRİYET - 10 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.