Alevi örgütleri : Çamuroğlu kullanıldı

Alevi örgütleri : Çamuroğlu kullanıldı

Alevi örgütleri : Çamuroğlu kullanıldıAlevi örgütleri, Erdoğan’ın danışmanlığından istifasını ‘Malumun ilanı’...

A+A-

Alevi örgütleri : Çamuroğlu kullanıldıAlevi örgütleri : Çamuroğlu kullanıldı

Alevi örgütleri, Erdoğan’ın danışmanlığından istifasını ‘Malumun ilanı’ olarak değerlendirdi

Alevi örgütleri Reha Çamuroğlu’nun, Başbakan Erdoğan’ın danışmanlığından istifa etmesini ‘Malumun ilanı‘ olarak değerlendirdi. AKP’nin ‘sözde açılımının, sonuçsuz kaldığını belirten Alevi örgütleri, “Reha Çamuroğlu, AKP tarafından kullanıldı. AKP’ye gitmekle, Alevi toplumundaki kredisini bitirdi. Bundan sonra yapacağı, düşkünler ocağının kapısını çalmak olur” dedi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP’nin “sözde Alevi açılımı”nın öncüsü Reha Çamuroğlu’nun, açılımın sonuçsuz kaldığını belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığından istifa etmesi, Alevi örgütlerince “Malumun ilanı” olarak değerlendirildi. Çamuroğlu’nun “AKP tarafından kullanıldığını” belirten Alevi örgütleri temsilcileri, “Reha Çamuroğlu, AKP’ye gitmekle, Alevi toplumundaki kredisini bitirdi. Bundan sonra yapacağı, düşkünler ocağının kapısını çalmak olur” dedi. Alevi toplumunun önde gelen kuruluşlarının başkanlarının konuyla ilgili yorumları şöyle:

‘AKP’DEN ALEVİLERE HAYIR GELMEZ’

FEVZİ GÜMÜŞ (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı): Biz baştan beri AKP’nin samimi olmadığını, onların inanç özgürlüğünün türbanla sınırlı olduğunu söyledik. Reha Çamuroğlu aracılığıyla, Alevileri AKP’ye devşirmek istediler, ama işe yaramadı. Gelinen nokta malumun ilanı. AKP’den Alevilere hayır gelmez. Reha Çamuroğlu, AKP’ye gitmekle, Alevi toplumundaki ve Alevi örgütlenmesindeki kredisini bitirdi. Pişmanlığı ya da istifası, bu kredileri ona tekrar vermez.

‘AÇILIMI İFLAS ETTİ’

ALİ BALKIZ (Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı) : Reha Çamuroğlu, gitti oradaki iklimi gördü... Aslında en başından beri beyhude bir çabaydı, bunu anladı. Ama Reha gibi birikimli bir arkadaşımızın ne olacağını çok daha önceden görmesi gerekiyordu. Şimdi bu Alevi açılımı iflas etti. Zaten en başından beri iflas edeceği de belliydi. Yaşananlar, hem Reha hem AKP hem de Aleviler açısından önemli bir deneyim oldu. Bu yollar, çıkmaz yollar görüldü... Bundan sonra Reha’nın yapacağı da, eğer yolu düşerse, bizim bazı ocaklarımız vardır, bunlardan “düşkünler ocağı”nın kapısını çalmak olur.

‘BİAT ETMEYİ ÖĞRENİR’

ERCAN GEÇMEZ (Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı) : Reha Çamuroğlu kullanıldı, karşılıklı bir alışveriş yaptılar AKP’yle... AKP’nin Alevi açılımının tutmayacağı bir gerçekti; bunu Reha Çamuroğlu’nun kendisi de biliyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ve yanındakiler için suçlamaları sadece bahane. AKP içindeki misyonunu tamamladı ve kendisini Alevi toplumuna affettirmeye çalışıyor. Ama böyle bir şey asla olamaz, işe de yaramaz. Alevi toplumunun ondan zaten bir beklentisi yoktu, bundan sonra da yok. İstifa edip gelse, “Sizin için gittim, uğraştım, ama olmadı” dese de artık bir işe yaramaz. Alevi toplumunun dokusuna aykırı işler yaptığını kendisi de biliyordu. Şimdi AKP’ye hizmet etmekten başka çaresi yok. Biat partisinde biat etmeyi öğrenecektir.

CUMHURİYET - 14 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.