Alevi örgütleri: Çözüm Meclis'te

Alevi örgütleri: Çözüm Meclis'te

Alevi örgütleri: Çözüm Meclis'teAKP’nin samimi olmadığına inanılıyorİstanbul Haber Servisi - AKP hükümetince...

A+A-

Alevi örgütleri: Çözüm Meclis'teAlevi örgütleri: Çözüm Meclis'te

AKP’nin samimi olmadığına inanılıyor

İstanbul Haber Servisi - AKP hükümetince düzenlenen ve birincisi bir dizi tartışmaya neden olan Alevi Çalıştayı’nın ikinci ayağı da Alevilerin tepkisine neden oldu. Alevi örgütleri, AKP hükümetinin iktidarını pekiştirmek için Alevileri yanına çekmeye çalıştığını ve “Alevi açılımı” adı altında yapılan çalışmaların samimi olmadığına dikkat çekerek, “Türban sorununu tartışmadan TBMM’ye taşıyan hükümet, Alevilerin taleplerini akademisyenler, sivil toplum kuruluşu gibi toplumun farklı kesimleriyle tartışıyor. Çözüm parlamentoda” görüşünü dile getirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Alevilerin cemevlerinin yasal statüye kavuşması, din derslerinin zorunlu olmaması, Madımak’ın müze olması gibi sorunları olduğunu vurguladı. Kenanoğlu “AKP, bunları yeniden keşfediyormuş havası veriyor. Şeriat korkusu, Aleviler için kendi haklarından daha önemlidir. Aleviler için kendi haklarından çok ülkenin laik, demokratik, çağdaş bir ülke olup olmayacağı konusu ilk sırada gelir. Alevilerin AKP’ye yönelmeleri söz konusu değildir” diye konuştu.

Alevi yazar Alişan Birlik ise “Alevilerin temel değerleri laik, çağdaş, demokratik bir dünya görüşüdür. AKP temellerini yıllar önce attığı şeriat için adım adım ilerliyor. Biz Aleviler bu oyuna gelmeyeceğiz” diye konuştu.

2. Alevi Çalıştayı’nın kapanışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik ise Alevilerin toplumsal ve siyasi taleplerinin Türk hukuk mevzuatında değişiklik yapılmasının zorunlu kıldığını belirterek, “Ancak idari tasarruflarla çözüme kavuşacak sorunların olduğu da aşikârdır. Herkesin kimliğini rahatça söyleyebileceği, toplumsal sorunların aşılabileceği ortamı hazırlamak, siyasetin sorumluluk alanındadır” açıklamasında bulunmuştu.

Cumhuriyet - 10.07.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.