Alevi Örgütleri Referandumda Hayır Diyeceklerini Açıkladı

Alevi Örgütleri Referandumda Hayır Diyeceklerini Açıkladı

Alevilerin üç şemsiye örgütü "Zorunlu din dersi ve Diyanet'le ilgili taleplerimiz için anayasal değişiklik gerekiyor;...

A+A-

Alevi Örgütleri Referandumda Hayır Diyeceklerini Açıkladı Alevilerin üç şemsiye örgütü "Zorunlu din dersi ve Diyanet'le ilgili taleplerimiz için anayasal değişiklik gerekiyor; AKP bunları pakete koymadı. Yeni anayasa ezilenlerin, ötekileştirilenlerin ve Alevilerin demokrasi mücadelesiyle yazılabilir" dedi.

Üç Alevi örgütü, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 12 Eylül'deki referandumda, anayasa değişikliği paketine hayır diyeceklerini açıkladı.

Örgütlerin bugün yaptığı açıklamada, hayır gerekçeleri özetle şöyle.

Alevilerin talepleri yer almadı : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili taleplerimiz için anayasal değişiklikler gerekiyorken hükümet bunları paketin içine bile koymadı. AKP bir "Alevi Açılımı- Çalıştayı" süreci başlattı. Sonunda anladık ki, Alevilerin talepleri derken, kendi taleplerini gerçekleştireceklermiş. Mevcudu yetmezmiş gibi ikinci bir din dersi, daha da güçlendirilmiş yeni bir Diyanet İşleri Başkanlığı yarattılar. Biz ne istedikse AKP, tam tersini yaptı.

Demokratik talepler karşılanmıyor : Bu pakette Kürtlerin, işçilerin/çalışanların, kadınların, çocukların, bilim, sanat çevrelerinin talepleri de karşılanmadı. Paket, memurlara "toplu sözleşme hakkı" veriyormuş gibi gözüküyor ama "Kamu görevlileri hakem kurulu" aracılığıyla bunu geri alıyor. 12 Eylül katillerini koruma zırhından çıkaracakmış gibi gözüküyor, ama "zaman aşımı" yoluyla onlara dokunamıyor.

AKP bu paketi hazırlarken muhalefete, üniversiteye, yargıya, işçi-memur sendikalarına, odalara,demokratik kitle örgütlerine, bilim, sanat kurumlarına bir şey sormadı. Şimdi halka soruyor.

Bir an önce haklar alanına dönülmeli : Yürütülen referandum kampanyası içerikten yoksun. Siyasi partiler arası bir çekişme alanına dönüştü. Bir an önce bundan vazgeçilmeli, anayasa bilinci, hukuk düzeni, özgürlük, demokrasi, eşitlik ve haklar alanına dönülmeli. Ancak o zaman 12 Eylül faşizmi yargılanabilir, kim 12 Eylül'ün yetiştirmesi, kim mağduru iyice bilinebilir.

Yeni anayasa ezilenlerin mücadelesiyle mümkün : Yeni bir anayasaya elbette gereksinim var. Ancak bu yeni anayasanın ne hazırlanışı, ne de içeriği şimdiki gibi olmalı. Bunu sağlamanın yolu, tüm ezilenler, yoksananlar ve ötekileştirilenler başta olmak üzere, Alevilerin de vereceği demokrasi mücadelesine bağlı.

BİA Haber Merkezi - 17 Ağustos 2010, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.