Alevi örgütleri yine bölündü

Alevi örgütleri yine bölündü

Alevi örgütleri yine bölündüNevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılacak tören öncesi gerilim tırmandı. Alevi...

A+A-

Alevi örgütleri yine bölündüAlevi örgütleri yine bölündü

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılacak tören öncesi gerilim tırmandı. Alevi örgütleri “Bize söz vermiyor” derken, Belediye Başkanı Selmanpakoğlu, “Ortak noktada toplanmış değiller ki, hangi birine söz vereceğim?” diyor. Etkinliklerin bu yıl 45’incisi düzenlenecek.

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri, bu yıl da bölünmüşlük ve belediye başkanıyla tartışmanın gölgesinde yapılacak. Açılışta ‘konuşturulmayan’ Alevi örgütleri 16-17 Ağustos’taki etkinlikte alternatif kutlama planladı

ANKARA - Alevi örgütleri, 16-17 Ağustos’taki 45. Ulusal, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri konusunda yine bölündü.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun kendilerini dışladığını, konuşma hakkı vermediğini savunan Alevi örgütleri alternatif kutlama programı düzenliyor. Selmanpakoğlu ise Alevi örgütlerini kendi aralarında bile anlaşamamakla suçluyor.  Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yapılacak şenlik öncesinde, tarafların konuyla ilgili savunmaları şöyle:

‘Umarız son yılıdır’

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: Belediye başkanı bize orada söz hakkı vermiyor. Bizi kendi Türk-İslam sentezi çizgisinden görmüyor. Maalesef Aleviliği de kendi siyasal görüşü gibi algılıyor. Ale-viliğin evrensel değerleriyle bağdaşmayan etkinlikler yapıyor. İlk iki yıl protesto ettik ve alternatif etkinlikler yaptık. Daha sonra gitmedik ve kitleyi davet etmedik. Ama bunun Alevilerin aleyhine olduğunu gördük. Bunu gidermek adına bu sene belediye başkanı yaptığı hatayı anlamıştır düşüncesiyle resmi programlarda yer almak için başvurduk, etkinlikler önerdik. Taleplerimize yanıt vermedi. Biz de bunun üzerine, Hacıbektaş’taki Hacı Bektaş Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde etkinliklerin birinci gününde, Türkiye’deki ve dünyadaki bütün Alevi Bektaşi örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı bir toplantı yapacağız. 17 Ağustos’ta ise ilk kez, ‘Alevi Gençliği Serçeşme’de Buluşuyor’ başlıklı bir forum yapılacak. Umarız, belediye başkanının son yılı olur. Alevilere çektirdiği yeter.

‘Örgütler dışlanıyor’

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş: ‘Ulusalcı’lığını, şoven milliyetçilerle işbirliği yapacak noktaya getiren paşa kökenli belediye başkanının tutumu nedeniyle etkinlikler, bir kez daha, Alevi-Bektaşi toplumunun gerçek temsilcilerinin dışlanmasına sahne oluyor. Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun seçilmesinden sonra Alevilerin en büyük örgütlü gücü olan ABF ve bağlı kurumların, Alevilerin taleplerini Serçeşme’de dile getirmesi konusunda oluşan gelenek, son beş yıldır kesintiye uğratılmıştır. Ancak, bizler yine Pir’in huzurundayız. Bizler Pir’in huzurundayız ama Hacı Bektaş Veli’nin anılması için düzenlenen törenlerin kürsülerinde konuşamıyoruz, söz hakkımız engelleniyor. Ale-vilerin örgütlü yapıları dışlanıyor, yok sayılıyor. 1997 yılından beri Alevi örgütlenmelerinin katılımıyla çoksesli ve demokratik bir içerikle yürütülen etkinliklerde oluşan geleneği altüst eden mevcut belediye başkanı, antidemokratik çizgisiyle Alevilerin örgütlü mücadelesini dağıtmaya, parçalamaya çalışıyor; bunu yaparken de yerel tiranlığını haklı göstermek için ‘bölücülük’ sıfatını dilinden düşürmüyor.

‘Biz siyaset yapmıyoruz’

Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu: Hacıbektaş törenlerinde Alevi siyaseti yapmıyoruz. Biz sevgi ve hoşgörüden yanayız. Alevi örgütleri, burada hazır toplanan kalabalıktan yararlanarak, alternatif arayışı içindeler; bir nevi şark kurnazlığı yapıyorlar yani. Aynı günlerde bir başka salonda kendilerine göre panel düzenliyorlar ve bu da pek itibar görmüyor. Bunlar açılış programında konuşmak istiyorlar ama ben de ‘konuşturmam’ diyorum. Açılış programının belli bir prosedürü var. Konuşma hakkı verdiğimi düşünelim bir an, hangi birine vereceğim? Alevi örgütleri, ortak bir noktada toplanmış değil ki; federasyon var, Pir Sultan Abdal Derneği var, Hacıbektaş Derneği var, binlerce köy derneği var... Hangi birine söz vereceksin?. Aleviliği İslam dışı gösterenlere mi, içinde görenlere mi? Konuşmak isteyen arkadaşlar diyorlar ki, ‘Alevilik İslam dışıdır.’ Bunu AB İlerleme Raporu’na bile sokturdular ve Türkiye’de yeni bir azınlık yarattılar.

Gül de davetli

Hacı Bektaş Veli törenlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü davet eden Belediye Başkanı Selmanpakoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı davet için Ankara’ya geleceğini söyledi. Selmanpakoğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın başta olmak üzere siyasi parti liderlerinin de etkinliğe davet edildiğini söyledi.

BEHZAT MİSER
RADİKAL - 11 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.