Alevi örgütlerinde neler oluyor?

Alevi örgütlerinde neler oluyor?

Alevi örgütlerinde neler oluyor?ABF'de, Ali Balkız’ın yeni parti kurma çalışmalarında yer aldığını açıklaması ile başlayan...

A+A-

Alevi örgütlerinde neler oluyor?Alevi örgütlerinde neler oluyor?

ABF'de, Ali Balkız’ın yeni parti kurma çalışmalarında yer aldığını açıklaması ile başlayan tartışmalar giderek sertleşirken, federasyon içerisinde bir bölünmenin gündeme gelip gelemeyeceği merak ediliyor.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız’ın geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen büyük Alevi Mitingi’nin hemen ardından, Kasım ayında basına yeni bir siyasi parti kurulacağı ve kendisinin de bu partinin kuruluş çalışmaları içerisinde yer aldığını açıklamasının ardından ABF içerisinde başlayan tartışmalar bölünmeye doğru gidiyor.

Geçtiğimiz Cuma günü ABF içerisinde yer alan 19 Alevi örgütü ortak bir dekalarasyon yayınlayarak Ali Balkız ve ABF yöneticilerinin, mevcut sıfatlarıyla yeni partinin kuruluş çalışmaları içerisinde bulunmalarından duydukları rahatsızlığı ifade etmişler ve siyasi parti kurmak isteyen yöneticileri görevlerinden istifa etmeye davet etmişlerdi.

Deklarasyonun açıklanmasından 4 gün sonra, altında imzası olan örgütlerden Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı ve ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu’nun görevden alındığı haberi geldi.

"Tartışmalar 30 Kasım'la başladı"

soL’un sorularını yanıtlayan Kenanoğlu, görevden alınma gerekçesinin kendisine “Federasyon Genel Yönetim Kurulu ile uyumlu çalışamama” olarak açıklandığını, bunun arkasında da 15 Ocak’ta ABF içerisinde yer alan 19 örgütün yayınladığı deklarasyon olduğunu söyledi. Sürecin 30 Kasım’da, Ali Balkız’ın Milliyet gazetesine yeni parti kurma çalışmaları içerisinde yer aldığı ile ilgili verdiği demeçle başladığını ve o günden bu güne ABF içinde bir tartışmanın sürdüğünü anlattı.

"Hiç bir partiyle ilgimiz yok"

Kendilerine yöneltilen CHP ve Sarıgül hareketi ile bağlantılı oldukları iddiasına da yanıt veren Kenanoğlu, “Bizim çıkışımız herhangi bir partiye destek amaçlı değildir. Mustafa Sarıgül hareketinin kuruluş çalışmaları ile ilgili olsaydı da aynı tepkiyi gösterirdik” diye konuştu.

Kenanoğlu, 30 Kasım’da verdiği demeçle, Ali Balkız’ın kurulacak olan yeni partiye de zarar verdiğini düşündüğünü, Alevi Partisi tartışmalarına girmenin yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

"Mayıs'taki kongre belirleyici olacak"

Bundan sonra ne olacağı sorusuna da Kenanoğlu, ABF içerisinde bir ayrışmanın gerçekleştiğini ve pek çok kurumun tepkili olduğunu söyleyerek, bu gelişmelerin sonuçlarının Mayıs ayında gerçekleşecek federasyon kongresinde görüleceği yanıtını verdi.

“Görevden alma değil, yeni görev dağılımı”

Ali Kenanoğlu’nun görevden alınması ile ilgili soL’un sorularını yanıtlayan ABF Genel Başkanı Ali Balkız ise Kenanoğlu’nun görevden alınmadığını, Genel Başkan Yardımcısı görevinden alınmasının Genel Yönetim Kurulu içerisinde yapılan yeni görev dağılımı nedeniyle gerçekleştiğini, Genel Yönetim Kurulu üyeliğinin ise halen devam ettiğini söyledi. Diğer yandan Balkız, Kenanoğlu ile uyumlu çalışma konusunda sorun yaşadıklarını doğruladı.

“Kenanoğlu da yeni parti çalışması içerisindeydi”

Ancak Balkız açıklamasında, Kenanoğlu ile yaşanan sorunun yeni kurulacak parti ile ilişkisi konusunda farklı bir noktaya işaret etti. Kenanoğlu’nun yeni parti çalışmaları ile ilgili önemli görevler üstlenmiş olduğunu ileri süren Balkız, konu ile ilgili ayrıntılı bir açıklamayı iki-üç gün içerisinde yapacaklarını söyledi.

Diğer örgütlere de yansır mı?

Yeni parti ile ilgili çalışmalar ABF’yi önemli gerirlimlerin belki de bölünmenin eşiğine getirmiş görünüyor. Bu tartışmaların, yeni parti çalışmaları içerisinde adı geçen diğer sendika ve demokratik kitle örgütlerine ise nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

(soL-Haber Merkezi) - 20 Ocak 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.