Alevi örgütlerinde yemek tartışması

Alevi örgütlerinde yemek tartışması

Alevi örgütlerinde yemek tartışmasıAKP'nin organize ettiği yemeğe katılan Aleviler, iftar için "Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Bize...

A+A-

Alevi örgütlerinde yemek tartışmasıAlevi örgütlerinde yemek tartışması

AKP'nin organize ettiği yemeğe katılan Aleviler, iftar için "Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Bize ışık tuttu" dedi. Yemeğe katılmayan Alevi örgütleri ise "Şovla başlayan yemek tam bir fiyasko" yorumunu yaptı.

AKP'nin düzenlediği muharrem orucu iftarı Aleviler arasındaki tartışmayı alevlendirdi. Yemeğe katılan bazı örgütlerin değerlendirmeleri şöyle:

Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Tören: Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti. Başbakan'ın sözleri, Aleviler ile devlet arasındaki bunalımı yok etmeye yönelik olumlu mesajlar oldu. Devlet adamı kimliğini ortaya koyarak Alevilere devletin yakın duruşunu sergiledi. Hz. Hüseyin'e yakışır bir yemek oldu.

Cemevleri Birliği Federasyonu Başkanı Veli Güler: Samimi bir ortam vardı. Mersiyeler, dualar, bakanların ağlaması duygulandırdı. Başbakan konuşmasında samimiydi.

Cem Vakfı Kurucusu, Bektaşi Babası Kurtcebe Noyan: Hiç kimse beni iftara katıldığım için düşkün ilan edemez. Katılımın azlığını çokluğunu dernek sayısına göre değerlendirmeyin. Öyle dede var, beş müridi yoktur. Öyle dede var ki 10 bin kişiyi omzunda taşır. O kadar çok tabela derneği var ki.

Can Dostları Derneği Haydar Salman: Çok güzeldi. Bize ışık tuttu.

'Katılanlar naylon dernekler'

İftara katılmayan örgütler, tepkilerini şöyle dile getirdi:

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: Başbakan bu yemeği özellikle desteklediyse bu başarısızlığın içindedir. Aleviler birtakım haklardan yoksun. Bu iktidarın bunu giderebilme gücü var. O zaman biz de memnuniyetle yemek yeriz. Ama sırt okşamak için bir yemekse, Başbakan böyle bir sempatiyi hak etmiyor. Orada iktidarla ilişkide ya da olması muhtemel işadamları yemeğe katıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç: Bu sofra Alevi sofrası değil, Hızır Paşa sofrasıdır. 'Oturmayın' dedik. Katılan Alevi örgütleri, iftar verilecek haberinden sonra kurulan, geçmişi üç aylık olan naylon dernek ve örgütlerdir. Başbakan konuşmasında bir kere Alevi kelimesini kullanmadı. Hangi açılımı açıkladı. Tamamen şova yönelikti ve bir fiyasko olarak bitti.

Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Erdoğan, Alevilerin gözünde sabıkalıdır. Belediye başkanlığı döneminde Karacaahmet Cemevi'ni kapattırmak istedi. Aleviler üç kuruş maaşa geçmişi unutacak değil. Herkes yerini bilsin.

10 Aralık Hareketi adına Prof. Dr. Burhan Şenatalar: Yemek sönük ve başarısız geçmiş, amacına ulaşamamıştır.

'Hepimiz Aleviydik'

Yemeğe katılan AKP'li Salih Kapusuz, "İlk defa böyle bir iftara katıldım. Başbakan'ın birlik ve beraberlik vurgusu ikna ediciydi. Ben oruçluydum" dedi. AKP'li Yahya Akman, "Hepimiz o akşam Aleviydik" diye konuştu. İftarı organize eden AKP'li Reha Çamur-oğlu da "Bu iftar başlangıç. Arkası gelecek. Maksat hasıl oldu" dedi.

ÖNDER YILMAZ, YILDIZ YAZICIOĞLU Ankara
MİLLİYET - 13 Ocak 2008

İftar bitti tartışma sürüyor 
 
HÜSEYİN TUĞCUBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ’Alevi iftarı’nın ardından AKP durulmadı. Alevi dünyasını da ayağa kaldıran iftar organizasyonunda, AKP’nin kurucularından, Alevi kökenli Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu da unutuldu.

Tuğcu, "Kendisinin de Alevi olmayan milletvekilleri gibi davetiye gönderilerek bu işten haberdar edilmesini ayıpladığını" söyledi. Alevilikle ilgili bir çok yayınının olduğuna da dikkat çeken Tuğcu, "Yemekte 2 Alevi arkadaşımız konuştu, bizi de kürsüye davet edebilirlerdi, işin doğrusu bekledim, ama olmadı" dedi. 

Turan YILMAZ
HÜRRİYET - 13 Ocak 2008

Kerbela’yı dinlerken dilhun olurum
 
ATİLLA KOÇAlevi iftarında okunan mersiyeyi dinlerken ağlayan Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, "Hz. Hüseyin’in Kerbela meselesini ne zaman okuyup dinlesem dilhun (içi kan ağlamak) ve giran (manevi olarak ağırlaşmak) olurum" dedi.

Koç, şöyle devam etti: "Hz. Hüseyin’in şehadeti Alevi’siyle Sünni’siyle bu topraklarda yaşayan bütün insanlar için önemli bir hadisedir. Bu içimizi hep yaralar. Ama çeşm-i bülbülün içine kapamamız gerekir o kanı. Bu olayı Muharrem mateminde değil, her zaman anmalı." 

HÜRRİYET - 13 Ocak 2008 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.