Alevi örgütlerinden Atalay'a tepki

Alevi örgütlerinden Atalay'a tepki

[caption id="attachment_30517" align="alignleft" width="612"] Alevilik[/caption]İSTANBUL - Alevi örgütlerinden İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a halkı yanıltmayın...

A+A-

[caption id="attachment_30517" align="alignleft" width="612"]Alevilik Alevilik[/caption]

İSTANBUL - Alevi örgütlerinden İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a halkı yanıltmayın çağrısı. Alevi Enstitüsü, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, İçişleri Bakanı'nın 15 Ocak'ta açılım konusuyla ilgili düzenlediği basın toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Güleç ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Demokratik açılım" projesi ile ilgili 15 Ocak 2010 tarihinde yaptığı basın toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aralarında Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği, Eğitim Sen, Türkiye Barış Meclisi'nin de bulunduğu 40 kurumun, 25 Kasım 2009 tarihinde bir mektupla hükümeti yuvarlak masa toplantısına davet ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bu mektuba herhangi bir cevabın verilmediği vurgulandı.

Açıklamada Bakan'ın bu açıklamalarının halkı ve kamuoyunu yanılttığı belirtilerek, hükümüte şöyle seslenildi: "Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Hak ve özgürlükleri ihlal edilmiş/edilen grupları temsil eden sivil toplum örgütlerini dikkate almadan, onların etkili ve yeterli katılımını sağlamadan ve başta Paris ilkeleri olmak üzere uluslararası ölçütlerin gereklerini yerine getirmeden bu ülkenin 'demokrasi açığını' kapatamazsınız. Hükümeti bir kez daha temel hak ve özgürlükler ile ilgili kanun tasarılarının hazırlanması sürecinde çok geç olmadan sivil toplum örgütlerinin sesine kulak vermeye, görüşlerini dinlenmeye ve dikkate almaya davet ediyoruz. Şeffaflık ve katılımcılık ile demokrasi mümkündür" denildi.

Atılım - 18.01.2010

Aleviler: Bakan Atalay kimi kandırıyor?

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın 15 Ocak tarihinde demokratik açılımla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kanun tasarıları hazırlanırken “Sivil toplum örgütleriyle toplantılar yapıldığı, onların görüşlerinin alındığı” yönündeki ifadeleri Alevi örgütlerinin tepkisini topladı.

Alevi Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri tarafından yapılan ortak açıklamada, İçişleri Bakanı’nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı, Atalay’ın kamuoyunu yanılttığı vurgulandı.

ÇAĞRILARI CEVAPSIZ KALDI

Hükümetin şu ana kadar sadece iki girişimde bulunduğu, bunların da diyalog ve katılımdan uzak girişimler olduğu belirtildi. Bakan Atalay tarafından 13 Kasım’da demokratik açılımla ilgili ilk yapılan açıklamaların ardından Türkiye’nin önde gelen 40 kitle örgütünün ortak bir açıklama yaptığı ve hükümeti resmi bir davet mektubu ile yuvarlak masa toplantısına davet ettiklerinin hatırlatıldığı açıklamada, hükümetin ise bu talebe hiçbir cevap ya da karşılık vermediğine dikkat çekildi.

HANGİLERİNİN GÖRÜŞÜNÜ ALDINIZ

Açıklamada ayrıca, hak ve özgürlükleri ihlal edilen grupları temsil eden kitle örgütlerinin etkili ve yeterli katılımını sağlamadan demokrasinin gerçekleşemeyeceği vurgulanarak hükümete “Bu grupları temsil eden hangi sivil toplum kurumunun katılımını sağladınız, görüşünü aldınız” sorusu yöneltildi. “Hükümeti bir kez daha temel hak ve özgürlükler ile ilgili kanun tasarılarının hazırlanması sürecinde çok geç olmadan sivil toplum örgütlerinin sesine kulak vermeye, onların doğrudan katılımını sağlamaya, görüşlerini dinlemeye ve dikkate almaya davet ediyoruz” denildi.

Ankara / Evrensel - 18 ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.