Alevi örgütlerine göre Başbakan ayrımcı

Alevi örgütlerine göre Başbakan ayrımcı

Alevi örgütlerine göre Başbakan ayrımcıANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Sincan’da düzenlenen ‘evet’ mitinginde,...

A+A-

Alevi örgütlerine göre Başbakan ayrımcıAlevi örgütlerine göre Başbakan ayrımcı

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Sincan’da düzenlenen ‘evet’ mitinginde, aynı zamanda Alevi dedesi olan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ı hedef alan, “Yargıda dedelerden talimat alarak atamalar yapma dönemi bitiyor” sözlerine Alevilerden tepki geldi. Erdoğan’ın sözlerinin “ayrımcılık” olduğunu savunan Alevi toplumunun önde gelenleri, hükümetin Alevileri ‘öteki’ olarak gördüğünün somut bir ifadesi olduğunu söylediler. Erdoğan’ın sözlerine Alevilerin tepkisi şöyle:  

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız: Başbakan’ın sözleri  ‘açılım’ın ne kadar sahte olduğunun kanıtıdır. Ayrımcılıktır, bölücülüktür. Sünni seçme Aleviler üzerinden mektup gönderme girişimidir. AKP sekiz yıldır ikidarda. Hangi dededin talimatıyla kapıcı bile tayin etmişler? Başbakan asıl tarikatların, cemaatlerin talimatlarıyla bakanları nasıl parsel parsel böldüklerinden bahsetsin. Ümit ediyorum ki, mütedeyyin Müslümanlar başbakanın bu tavrını kınayacaktır.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Erdoğan’ın siyasal ve inançsal soyu Emevilere dayandığı için zaman zaman bu tür tavırlar sergilemesi doğal. Çünkü onlara göre Aleviler hala ‘öteki’dir. Üstelik kendi durduğu yerden, Aleviler ayrımcılığı hak eden kesimdir. Ancak Başbakan, Alevilere karşı bu ayrımcı sözleri kullanırken, eğer varsa yargının olumsuzluklarından solcuların ve Alevilerin de çektiğini unutuyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: Tek kelimeyle talihsiz bir açıklama. Ancak bu Başbakan’ın Alevilere yönelik ilk talihsiz açıklaması değil. Daha önce de, bir medya grubunu eleştirmek için ‘candaş medya’ demişti. Başbakan’ın bilinçaltı çok çirkin bir şekilde canlanıyor. Bu sözler Alevi değerlerlerini rencide etmeyi amaçlıyor. Ayrıca Alevi açılımının ne kadar içi boş olduğunu da bir kez daha göz önüne serdi.

Radikal - TARIK IŞIK - 01.09.2010

ABF: ‘BAŞBAKAN iNSANLIK SUÇU iŞLiYOR’

ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Başbakan Erdoğan’ın Alevileri hedef alan söylemlerine tepki göstererek, “Başbakan’ın insanlık suçu işlediğini”, referandumun hedefinin de Aleviler olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın Alevileri hedef alan söylemlerine yazılı açıklama ile tepki gösteren Ali Balkız, “Son dönemlerde; miting alanlarında, basın söyleşilerinde Başbakan Erdoğan’ın Alevilere yönelik tutturmuş olduğu söylem, yaptığı suçlamalar ve imalar tedirgin edici ve son derece inciticidir. 72 milyonun başbakanı olması ve ırk, dil, din, mezhep ayırımı yapmaksızın herkese ‘eşit mesafede’ durması gereken Recep Tayip Erdoğan, Alevileri suçlayan ve ötekileştiren tavrıyla açıkça hem görev, hem de insanlık suçu işlemektedir” dedi.

‘ALEVİLERE BAKIŞINI GÖSTERİYOR’

Başbakan’ın kullandığı ifadelerin, AKP Hükümeti’nin Alevilere nasıl yaklaştığının, “Alevi Açılımı”nın ne kadar sahte olduğunun en somut kanıtı olduğunu kaydeden Balkız şunları ifade etti: “Başbakanın; Sincan mitinginde ‘Dedelerden talimat alma devri bitiyor’ şeklinde konuşarak, kamu kurumlarındaki kadroların sanki dedeler tarafından belirleniyormuş gibi bir imada bulunması, Çorum’da Ebu suud Efendi vurgusuyla Alevilerin katlinin vacip olduğuna’ dair fetvalar yayınlayan Osmanlı şeyhülislamını örnek kişi olarak sunması, ‘Bana Alevi hakimler ceza verdi’ şeklindeki ifadeleri, ‘candaş medya’ tanımlaması, Sayın Kılıçdaroğlu’nun Kürt ve Alevi kimliğinden hareketle başlattığı ‘soy- sop’ tartışması; Alevi düşmanlığının, bölücü ve ayrımcı yaklaşımının açık kanıtlarıdır. Erdoğan, açıkça Alevi- Sünni ayrımı yapmakta ve güya muhafazakar Sünnileri, Alevilere karşı cephe kurmaya çağırmaktadır”

‘HEDEF ALEVİLER’

“Bütün bu açıklamalar doğrultusunda, bu referandumun hedefinde Aleviler ve Alevilik olduğunun görüldüğünü” kaydeden Balkız, “Aleviler; tarihin her döneminde ve her coğrafyada ‘muaviye’lerle karşılaşmışlardır, bu acı gerçeğe hazırlıklıdırlar” sözleriyle Başbakan’a “muaviye” benzetmesi yaptı.

Bu nedenle yaşananları “Çok büyük bir soğukkanlılıkla” karşıladıklarını belirten Balkız, “Muaviye’nin 21. Yüzyıldaki haline bürünmüşlere söyleyecek sözümüz: ‘Yürü Bre Hızır Paşa Senin de Çarkın Kırılır’ olacaktır” dedi.

‘YETMEZ AMA EVET’ DİYENLERE ÇAĞRI

“Bunların çarkına; demokrasi adına, hukuk adına, özgürlük adına su taşıyanları; referandumda ‘evet’, ‘yetmez ama evet’ diyecek olanları, bu ülkenin birliğini, dirliğini ve esenliğini her şeyin üstünde gören mütedeyyin Müslümanları bir kez daha düşünmeye” davet eden Balkız, bu kesimleri “‘karayobaz harami düzenine’ alet olmamaya, insanlık dersi vermeye” çağırdı.

(Ankara/EVRENSEL) - 10.09.2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.