Alevi örgütlerinin miting hedefi 1 milyon

Alevi örgütlerinin miting hedefi 1 milyon

Alevi örgütlerinin miting hedefi 1 milyon  İSTANBUL (25.10.2009)- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) 8 Kasım'da Kadıköy Meydanı'nda...

A+A-

Alevi örgütlerinin miting hedefi 1 milyon  Alevi örgütlerinin miting hedefi 1 milyon 

İSTANBUL (25.10.2009)- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) 8 Kasım'da Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştireceği "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaş Hakkı" mitingine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Alevi örgütleri, mitingde 1 milyon kişinin hedeflendiğini ifade etti.

Alevi örgütlerinin Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binası Brifing Salonu'nda gerçekleştirdiği toplantıya çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve sanatçılar katıldı.

Gümüş: 8 Kasım'da da birlik olalım

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş, Alevilerin sorunlarının Türkiye'nin demokratikleşme sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini belirtti. Gümüş, “Alevilerin taleplerini yan yana koyduğumuzda Türkiye'nin demokratikleşme resmini görebiliriz” diye konuştu. Genel Başkan Av. Gümüş, geçtiğimiz yıl Ankara'da yapılan Alevi Mitingi'ni hatırlattı, şöyle dedi: “Siyasi iktidar o günden bu yana adım atmadığı gibi, var olan hak ihlalleri de her boyutta sürdürdü. Alevi kimliği hala öteleniyor. O yüzden Ankara'da yaptığımız büyük etkiyi sürdürmemiz gerekiyor. Şimdi İstanbul'da buluşacağız.” Fevzi Gümüş “Gün geldi, 1 Mayıslarda sokaklara çıktık; işçilerle emekçilerle birlik olduk. Gün oldu Hrant'ın anmasında Ermeni olduk. Gün oldu Kürtlerin demokratik mücadelesi için yanlarında yer aldık. 8 Kasım'da da hep beraber gelin, Alevilerin demokratik taleplerine sahip çıkalım, kucaklaşma yaratalım, musahip olalım” çağrısında bulundu.

Genç: İpe un serme çalıştaylarıymış

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Av. Kazım Genç, geçen yıl yapılan Ankara Mitingi'nden sonra Alevilerin yaşamında ki değişiklere değindi. Genç, hükümetin Alevi çalıştaylarına başladığını belirtti, “Bizler demokrasinin gereği olarak, bu çalıştayların birincisine katıldık. Fakat anladık ki o çalıştaylar ipe un serme çalıştaylarıymış. Brezilya dizisi çalıştaylarıymış” dedi.

Kazım Genç, 9 Kasım mitinginin Aleviler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurguladı, “Aleviler hak taleplerini somut olarak dile getirdi. Ama AKP görmedi. Hala kulakları sağır, hala gözleri kör” dedi. Genç, sadece kendileri için hak istemediklerini belirtti, şöyle konuştu: "Ötelenen herkes için 'Eşit Yurttaşlık Hakkı' istiyoruz. Çok kültürlülüğü ve çoğulculuğu savunuyoruz. 'Enel Hak' dediği için derisi yüzülen Nesimi'nin soyundan geliyoruz. 'Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan' diyen Pir Sultan'ın torunlarıyız. Seyit Rıza'nın soyundan geliyoruz. İnandığımız yolda tavizsiz yürüyeceğiz. Yolumuzda yoldaş olacak her canımızı, yanındaki komşusunu, çocuğunu, iş yerindeki arkadaşını, Türkiye'nin her yerinden tıpkı Kızılırmak gibi İstanbul'a akmasını istiyoruz.”

Tunç: İnkarcı anayasa ile hesaplaşılmalı

Sanatçı Ferhat Tunç ise Alevi sorununun sıradan bir sorun olmadığını belirtti, Alevi sorununun Anayasal bir ayağı olduğuna dikkat çekti. Tunç, “Türkiye'de Anayasa resmi ideolojiyi temsil ediyor. İnkarcı bir anayasa. Dolayısıyla Alevilerin topyekün özgürlüğü ancak o anayasanın değişmesi ile mümkün olabilir” dedi. Tunç, Kürt meselesinde olduğu gibi Alevilerin taleplerinin karşılanmasında da hükümetlerin çok daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı,“Resmi ideoloji ile hesaplaşmak gerekiyor. Bunun yolu, özgür, demokratik, sivil bir anayasanın hayata geçirilmesi ile mümkündür” dedi.

Hedef 1 milyon

Basın toplantısında mitingin mali bütçesi ve teknik hazırlıklarına ilişkin bilgiler verildi. Alevi örgütleri, 1 milyon kişi bekledikleri mitingi “0” bütçe ayıracaklarını duyurdu. Alevi Bektaşi Federasyonu, mitingin bütçesinin katılımcı kurumların, sanatçıların, sendikaların, odaların, Alevi halkının yardımlarıyla karşılayacağı ifade edildi. Miting hazırlıkları kapsamında 1 milyon bildirinin dağıtılacağı, 150 bin adet afiş basılacağı belirtildi.

Ayrıca İstanbul'un her bölgesinde yöre dernekleri ile birlikte toplantıların yapıldığı 500'e yakın yöre derneğinin miting için hazırlık yaptığı vurgulandı.
 
ATILIM - 25 Ekim 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.