'Alevi partisi değiliz'

'Alevi partisi değiliz'

'Alevi partisi değiliz'Solda yeni bir siyasi parti kurma amacıyla başlatılan çalışmalara öncülük yapan Alevi Bektaşi Federasyonu'nun...

A+A-

'Alevi partisi değiliz''Alevi partisi değiliz'

Solda yeni bir siyasi parti kurma amacıyla başlatılan çalışmalara öncülük yapan Alevi Bektaşi Federasyonu'nun bir Alevi partisi kurma arayışında olmadığı belirtildi. Genel Başkan Balkız, "ABF'yi parti inşa örgütü ya da aracısı değil, moderatör dediğimiz işi kolaylaştırıcı bir yüklenici olarak görmek gerekir" dedi.

İstanbul- Alevilerin bir süredir üzerinde çalıştığı solda yeni bir parti arayışı çerçevesinde aydın ve sanatçıların katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “Türkiye Birlik Partisi ve Barış Partisi deneyimi yaşanmışken ve bir inanca, bir kültüre ve bir etnisiteye dayalı parti kurma anlayışı bizim anlayışımıza ters iken bir Alevi partisi kurma çalışması içinde olmayacağız” dedi.

Balkız, ABF’nin bir parti inşa etme ve aracı örgütü olmayacağını, olsa olsa Türkiye’de sorun sahibi tüm kitlelerin içinde yer alacağı sol-sosyal demokrat bir partinin kuruluşunu kolaylaştırıcı, bu ortamı sağlayıcı bir rol üstleneceğini söyledi.

ABF tarafından başlatılan “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” sorusuna yanıt aramak için başlatılan çalışmaların bir partileşme ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı henüz kesinleşmemesine karşın bu yönde çalışmalar ve tartışmalar sürüyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde önce Aleviler arasında başlatılan arayış toplantılarının ardından önceki gün yapılan toplantıda da aydın ve sanatçıların görüş ve önerileri alındı. İstanbul’da Makina Mühendisleri Odası’nda yapılan toplantıya katılan aydın ve sanatçılar, “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” başlığını taşıyan kitapçıktaki görüşler üzerine düşüncelerini açıkladı.

‘Çalıştay’ın sonucundan umudumuz yok’

Toplantıyı açış konuşmasında Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 9 Kasım 2008 mitinginden sonra Türkiye’nin yeni bir sürece girdiğine dikkat çekerek, o mitingde barışçı bir söylemle dile getirilen Alevilerin taleplerinin hükümet tarafından başlatılan “Alevi Çalıştayı”nda dile getirildiğini ancak bu çalıştay sonucundan bir umutları olmadığını söyledi. Alevilerin sorunlarının sistemden kaynaklandığını ve siyasi bir öz taşıdığını vurgulayan Balkız, “Siyasi bir öz taşıması nedeniyle Alevilerin sorunlarının siyasetle çözüleceği açıktır” diye konuştu.

Türkiye’de sadece Alevilerin değil, Kürtlerin, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, esnafın, işadamlarının ve kadınların da sorunları olduğunu ve bu sorunların da ancak siyasetle çözümlenebileceğini anımsatan Balkız, ancak Türkiye’de aslında çözümü çok kolay olan bu sorunları ortadan kaldıracak bir siyasi irade ve kararlılığın bulunmadığından yakındı. Solda yeni bir parti kurma ihtiyacını ve böyle bir partileşme için toplumsal talebin bulunduğunu dile getirdiği konuşmasında Ali Balkız, şunları söyledi:

“Türkiye bu sorunları yaşamaya müstahak değildir. Sol hiç değildir. Solun birikimi, amaçları budur, sol çıkıştır ama bunu birlikte başarmak yükümlülüğü vardır. Bunu birlikte başarabiliriz. Birbirimizle tartışarak, anlaşarak, birbirimize tahammül ederek, tahliller yaparak, tamiratlar yaparak, birbirimizin öğreticisi ve öğrencisi olarak ancak çıkış yolu bulabiliriz. Bu, sadece Alevilerin işi değil, bir Alevi partisi kurmayacağız.

Toplantıda konuşan işadamı Osman Kavala ise Türkiye’de kartopu etkisi yaratacak bir harekete ihtiyaç olduğunu, mazlum kesimlerin dinamikleri açısından bakıldığında Alevilerin böyle bir harekete önderlik etmesinin avantaj sayılabileceğini, ancak cılız bir hareket olarak ortaya çıkması halinde bundan önceki deneyimlerin akıbetine uğraması ihtimalinin de bulunduğunu belirtti.

Cumhuriyet - 27 Eylül 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.