"Alevi Partisi İstemiyoruz, Sol-Sosyal Demokrat Hareket Büyümeli"

"Alevi Partisi İstemiyoruz, Sol-Sosyal Demokrat Hareket Büyümeli"

"Alevi Partisi İstemiyoruz, Sol-Sosyal Demokrat Hareket Büyümeli"Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Genç bir "Alevi partisi"...

A+A-

"Alevi Partisi İstemiyoruz, Sol-Sosyal Demokrat Hareket Büyümeli""Alevi Partisi İstemiyoruz, Sol-Sosyal Demokrat Hareket Büyümeli"

Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Genç bir "Alevi partisi" taleplerinin olmadığını, bunun çoğulculuk anlayışlarına aykırı olacağını, Alevilerin taleplerini sol-sosyal demokrat hareketin taşıyabileceğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Kadıköy'deki mitinglerine "Türkiye'nin demokratik muhalefeti" denebilecek bütün kesimlerin geldiğini, Alevilerin ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı kapsamındaki taleplerini sol-sosyal demokrat hareketin taşıyabileceğini dile getirdi. Genç şöyle konuştu:

"Aleviler, son altı aydır 'Nasıl bir Türkiye istiyoruz'u tartışıyor. Bu konulardaki tartışmalar da sürecek. 'Alevi' adıyla siyasallaşmanın doğru olmadığını, ırksal, inançsal partileşmenin ilkemiz olan çoğulculuğa aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bir 'Alevi partisi' istemiyoruz.

"Taleplerimizi demokrasi, çağdaşlık, eşit yurttaşlık ve çoğulculuk isteyen sol ve sosyal demokrat yapılanma taşıyabilir. Ama böyle yaygın bir yapılanma hâlâ eksik. Bu eksiklik giderilmeli." (TK)

***

CHP Yönetiminin Alevi Hareketinden Öğrenecekleri Var

Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Genç "Taleplerimiz ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık, demokrasi ve çoğulculuk. CHP'nin son döneminde bunların izi bile yok. CHP 99 seçimlerinde Alevilerden oy alamayıp baraj altında kalmasından hâlâ yeterince ders çıkarmış değil" diyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kazım Genç, Kadıköy'deki mitingin ardından yaptığı değerlendirmede, Alevileri bir tür oy deposu olarak gören Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetiminin demokrasi, eşit yurttaşlık ve çoğulculuk taleplerinin uzağında olduğunu söyledi.

Genç şöyle konuştu:

"Bizim dilimiz barış dili. Çağdaşlığı, demokrasiyi, çoğulculuğu savunmak Alevilerin kültüründe var. Herkes için ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı talebimiz birleştirici. Ayrımcılığa karşı mücadele başarıya ulaşırsa, demokrasi yerleşir ve herkes kendini gönüllü yurttaş görür.

"Ama CHP 1999 seçimlerinde Alevilerin oy vermemesi nedeniyle baraj altında kalmasından yeterince ders çıkarmadı. CHP, AKP'nin karşısında yürüttüğü korku politikaları nedeniyle hâlâ Alevilerden oy alabiliyor. Ama son dönemdeki tavrında, söylemlerinde, demokrasinin, çoğulculuğun izi bile yok." (TK)

Tolga KORKUT

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy35838 = 'tolgakorkut' + '@';

addy35838 = addy35838 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text35838 = 'tolgakorkut' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

35838 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 09 Kasım 2009, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.