Alevi Platformu hafta sonu İzmir'de buluşuyor

Alevi Platformu hafta sonu İzmir'de buluşuyor

49 DERNEK, 'ALEVİ, BEKTAŞİ VE YÖRE DERNEKLERİ PLATFORMU'NU OLUŞTURDU: 'Alevi Platformu' hafta sonu İzmir'de buluşuyor   ...

A+A-

Alevi Platformu hafta sonu İzmir'de buluşuyor49 DERNEK, 'ALEVİ, BEKTAŞİ VE YÖRE DERNEKLERİ PLATFORMU'NU OLUŞTURDU: 'Alevi Platformu' hafta sonu İzmir'de buluşuyor   
 
İzmir'de faaliyetlerini sürdüren 49 Alevi, Bektaşi ve yöre derneği bir araya gelerek "Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu"nu oluşturdu. Aleviler olarak çeşitli dernek ve kurumlarda farklı biçimlerde yıllardır mücadele verdiklerini belirten Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ali İzzet Uğur, çok parçalı duran kurumların demokrasi mücadelesi için bir araya gelmeleri ve seslerini daha güçlü duyurmaları gerektiği düşüncesiyle platformu oluşturduklarını ifade etti.

Platformun, derneklerin bir bölümünün sağa kaymasına ve şoven görüşlere kapılmasına engel olmak açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uğur, "Demokrasi ekseninde, gündeme müdahil olacak, kente ve Türkiye'ye sahip çıkacak bir platform oluşturmayı amaçladık" dedi.

Platformu demokrasi mücadelesi veren diğer parti ve kurumlarla buluşacakları ortak bir zemin olarak gördüklerini dile getiren Uğur, "Platform olarak öncelikli taleplerimiz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tasfiye edilmesi, zorunlu din eğitiminin kaldırılması, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve laik, özgür, demokratik bir Türkiye'de tüm insanların sosyal kazanımlarının güvence altına alınması" diye konuştu.

SOL SİYASETTEN YANA...

Bir süre önce ülke gündemine oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aleviler ile iftar yemeği ve türban tartışmalarına da değinen Ali İzzet Uğur, şunları söyledi: "Davet edilen Alevi Bektaşi derneklerinden sadece 6'sı yemeğe katıldı. Bu dernekler de faaliyetleri bulunmayan tabela dernekleridir. Yemeğe de muhtemelen iktidarın nimetlerinden faydalanmak amacıyla katıldılar. Aleviler laiklik, demokrasi, özgürlük tanımlarına çimento olarak kullanılmak isteniyor. AKP, 'Alevilik kültürü var olacaksa onu da biz yaparız' mantığı ile hareket ediyor. Bu davete katılmayan Alevi örgütleri, Alevilerin dik duruşlarını ve örgütlülüklerini ortaya koymuştur. Aleviler kendi gelenek ve göreneklerinin sağ değil, sol siyasetten yana olduğunu göstermişlerdir. Demokrasiyi oluşturan kurum ve kuralların dine dayalı olmak yerine, inanan-inanmayan herkesi kapsayacak ve güvence altına alacak şekilde hukuk kuralları ile var olmaları gerekir. Dün darbecilere hizmet edenler, bugün türban konusunda AKP ile yan yanalar. Alevilerin, geçmişi çok uzun yıllara dayanan sorunları türban sorunundan daha mı az önemli? Kürt sorununun çözümsüzlüğü canlara mal olmaya devam ediyor. Bu alanlarda yapılması gereken demokratik açılımlar türbandan daha mı önemsiz? Türkiye gerçekten laik olacağı bir yasal düzenlemeye, Anayasa'ya sahip değil. Yapılacak yeni Anayasa'nın da laiklikten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olacağına inanmıyorum. Dayatılan süreç yaşanan ekonomik krizi örtbas etmeyi, Alevi ve Kürtlere yönelik demokratik açılımların önünü kesmeyi amaçlıyor."

ERKAN ÇINAR İZMİR

* * *

YÖK’ün görüntüsü kimseyi aldatmasın

PLATFORMUN Yürütme Kurulu üyelerinden Ali Rıfat Koç ise bugün yaşanan sorunların kaynağının geçmişe bakıldığında görülebileceğini söyledi. 12 Eylül Anayasası ile oluşturulan YÖK'ün, bugün demokrasi ve laikliği savunur bir görünüm yansıtmayı amaçladığını ifade eden Uğur, bu görüntüye aldanılmaması gerektiğini söyledi. Koç, Türkiye'de vahşi kapitalizmin yarattığı sorunları örtmeye çalışan kesimlerin bu amaçla daha önce milliyetçiliği kullandıklarını, şimdi ise türban tartışmalarını hortlattıklarını dile getirerek, "Samimi Müslümanların da bu tartışmalara solcuların baktığı gibi bakması gerekiyor. Türban yasağını kaldıracağını söyleyen aynı iktidar, Müslümanların üstüne tonlarca bomba yağdıranların da destekçisi" dedi.

* * *

Lüks otelde yas tutulmaz

ALEVİ Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Yürütme Kurulu üyesi Şehri Tuğcular, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevilerle gerçekleştirdiği iftar yemeğinden söz ederken, bu iftar şeklinin Alevilerin kültür anlayışına ters olduğunu ifade etti. "Muharrem ayı yas ayıdır ve biz yasımızı lüks otellerdeki yemeklerde iftar adı altında yaşamayız" diye konuşan Şehri Tuğcular, AKP'nin Alevilerle ilişkilerini bu yemekte temsil edilen kurumlar üzerinden geliştirmeyi amaçladığını vurguladı.
 
Her semtte ücretsiz otobüsler kalkacak   
 
HALKAPINAR Spor Salonu'nda 17 Şubat Pazar günü düzenlenecek olan ve 15 bin kişinin katılmasının hedeflendiği aşure etkinliğine Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker'in yanı sıra sanatçılar Erdal Erzincan, Emre Saltık ve Tolga Sağ katılacak. Ücretsiz olarak düzenlenecek etkinlik için yerel yönetimler büyük destek verdi. Etkinlik nedeniyle kentin her köşesinden Halkapmar Spor Salonu'na ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek.
 
BİRGÜN - 15 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.