Alevi raporu Erdoğan'a verilecek

Alevi raporu Erdoğan'a verilecek

Alevi raporu Erdoğan'a verilecekAlevi Çalıştayı dün başladı. Bazı Alevi kuruluşları çalıştaya gelmedi.Hükümetin, Alevilerin...

A+A-

Alevi raporu Erdoğan'a verilecekAlevi raporu Erdoğan'a verilecek

Alevi Çalıştayı dün başladı. Bazı Alevi kuruluşları çalıştaya gelmedi.

Hükümetin, Alevilerin sorunlarına çözüm bulmak için geçtiğimiz haziran ayında başlattığı açılımda son kavşağa girildi

Alevi açılımı çerçevesinde, bugüne kadar 6 çalıştay düzenlenmişti. Üç gün sürecek olan 7. ve son Alevi Çalıştayı dün Kızılcahamam’daki Asya Oteli’nde başladı. Çalıştayın başkanlığını Devlet Bakanı Faruk Çelik, genel sekreterliğini Süleyman Bayraktar, moderatörlüğünü ise Necdet Subaşı yapıyor. Çalıştayın katılımcıları arasında, Alevi kesiminin temsilcilerinin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililer de yer aldı. Alevi Bektaşi Federasyonu çalıştaya katılmadı. Federasyon Genel Başkanı Ali Balkız, “Alevi Çalıştayı Cem Vakfı ile Ak Parti arasında geçen bir alışverişten ibarettir” açıklaması yaptı.

37 kişi ile toplandı

Çalıştaya 37 kişi katıldı. Çelik, sürecin provoke edilmesini asla kabul etmeyeceklerini belirterek, “Heyecanlı ve coşkulu bir başlangıç yapabiliriz” diye konuştu. Yazar Oral Çalışlar, katılımcılar arasında kadın bulunmamasını eleştirdi. Çelik ise, “Kadın olmaması bizim hatamız” dedi.

Çelik, yarın sona erecek çalıştayın ardından üzerinde uzlaşma sağlanan temel konuları içeren ön raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verecek. Çelik’in şubat ayı içinde ana raporu Erdoğan’a vermesinin ardından hükümetin, yasal düzenlemelerle ilgili çalışma yapması bekleniyor.

AYDIN HASAN - Kızılcahamam / Milliyet - Fotoğraf: Altan Burgucu - 29 Ocak 2010 

Alevi açılımında ‘kadınsız çalıştay’ tartışması çıktı

ALEVİ açılımının dün başlayan son çalıştayına, “Kadınsız çalıştay” tartışması damga vurdu. Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, Devlet Bakanı Faruk Çelik’e, “Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor ancak değerlendirme oturumunda neden hiç kadın temsilci yok?” sorusunu yöneltti. Kızılcahamam’daki 7’nci çalıştaya başkanlık eden Çelik de, “Olsaydı iyi olurdu ama herhangi bir art niyet yok” yanıtını verdi. Bugüne kadar 6 çalıştayda sadece 3 kadın yer aldı: Sanatçı Sabahat Akkiraz, Kelime Ata ve Hüsniye Takmaz.

Bakan Çelik çalıştayların ön raporunu pazartesi günü Başbakan’a sunabileceğini, asıl raporun şubat sonu tamamlanacağını belirtti. Alevi Bektaşi Federasyonu, “Cem Vakfı ile AKP’nin alış verişinden ibaret” deyip çalıştayı boykot etti.

Hürriyet - 29 Ocak 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.