'Alevi Semahı kültürel miras sayılmalı'

'Alevi Semahı kültürel miras sayılmalı'

'Alevi Semahı kültürel miras sayılmalı'Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin...

A+A-

'Alevi Semahı kültürel miras sayılmalı''Alevi Semahı kültürel miras sayılmalı'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin insanlığın "somut olmayan" kültürel mirası listesine "Semah" ve "Geleneksel Sohbet Toplantıları" dahil bir dizi kültürel değerin dahil edilmesini istediği bildirildi.

Ankara- Kültür ve Turizm Bakanlığı "Semah" ve "Geleneksel Sohbet Toplantıları" gibi tarihi ve toplumsal değerleri BM'nin "Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne aldırmaya çalışacak.

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında temsil listesine girmek için yaptığı dosya çalışmaları tamamlandı. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Semah", "Geleneksel Sohbet Toplantıları", "Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali", "Nazar Boncuğu" ve "Tören Keşkeği Geleneği" adlı dosyalar UNESCO Genel Merkezi'ne gönderildi.

Bakanlık açıklamasında, "İnsanlığın binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktararak yaşattığı ortak bellek niteliği taşıyan somut olmayan kültürel mirası korumayı, geleceğe aktarmayı tüm insanlığın sorumulluğu olarak değerlendiren UNESCO'nun imzaladığı sözleşme doğrultusunda oluşturduğu ve güncellediği temsil listesi için gönderilen dosyalarla ilgili değerlendirme çalışmaları bir yıl sürecek" denildi. Değerlendirme sonuçları 2010 sonunda ilan edilecek.

Cumhuriyet Haber Portalı - ANKA - 28 Ağustos 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.