Alevi sorunu Erciyes Dağı'nda semah dönmekle çözülmez

Alevi sorunu Erciyes Dağı'nda semah dönmekle çözülmez

Alevi sorunu Erciyes Dağı'nda semah dönmekle çözülmez   Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, MHP'nin...

A+A-

Alevi sorunu Erciyes Dağı'nda semah dönmekle çözülmez   Alevi sorunu Erciyes Dağı'nda semah dönmekle çözülmez  

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, MHP'nin 'Alevi açılımı'na şartlı destek vererek, "Alevi sorunu Erciyes Dağı eteklerinde Ülkücü kurultaylarında semah dönmekle çözülecek bir şey değil. Bahçeli'nin, 'Aleviliği İslam'ın içinde olmasını kabul eden gruplarla görüşeceğiz' sözü bize destek değil zarar verir" dedi.

Cem evlerinin resmi ibadethane olarak kabul edilmesi önerilerini tekrarlayan Balkız, "20-25 milyon Alevinin, 'Bizim ibadethanemiz Cem Evleri'dir demesini hiç kimsenin yadırgamaya hakkı yoktur. Ben oraya ibadethane diyorsam bitmiştir" dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve cem evlerinin ibadethane kabul edilmesi amacıyla 9 Kasım tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen mitingin ardından yol haritası belirlemek üzere bugün bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin bu ülkede var olduğunu ancak mutlu olmadıklarını söyledi.

"Biz de herkes kadar bu ülkeyi seven, askerlik yapan, vergi verenleriz" diyen Balkız, Kürt, Sünni, Arap ve diğer etnik köken ve inançtaki yurttaşlarla eşit, dost ve barış içinde yaşamak istediklerini kaydetti.

Alevilerin 25 yıldır sürdürdüğü demokrasi ve özgürlük mücadelesinden söz eden Balkız, 9 Kasım'da yaptıkları miting için, "Aleviler ilk kez bir hakarete maruz kalmadan ve bir katliama uğramadan kendi taleplerini dile getirdi" dedi. MHP'nin 'Alevi açılımına' ilişkin değerlendirmelerde bulunan Balkız, şunları söyledi:

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısının önemli bir bölümünü Alevi sorununa ayırdı ve 'Elimizden gelen desteği vereceğiz' dedi. Bu önemli bir yaklaşımdır. Anladık ki Türkiye mermer filan değilmiş. Türkiye'de Alevilik diye bir gerçek var. Hiçbir partinin bu kadar geniş bir kitleyi görmezlikten gelmesi artık mümkün değildir. Anladık ki, Alevi sorunu Erciyes Dağı eteklerinde Ülkücü kurultaylarında semah dönmekle çözülecek bir şey değil. Bahçeli diyor ki, 'Aleviliği İslam'ın içinde kabul eden gruplarla görüşeceğiz.' MHP'nin bu konuda vereceği desteğin, biçimini, dozunu kendi bilir ama bunu yapmalarını asla istemiyoruz. Çünkü bu bize destek değil zarar verir. Biz bu davayı götürürken Aleviliğin İslam'ın içinde mi, dışında mı bunu tartışmıyoruz. Biz Alevi'lerin sorunlarını tartışıyoruz. Hükümet üyeleri de MHP gibi aynı söylemleri kullanıyor. Bunu yanlış buluyoruz."

Balkız, konuşmasının bir bölümünde Alevi kökenli AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu'na yüklenerek, "Biz ondan Çamurlu'ca değil Pir Sultan'ca durmasını bekliyoruz" dedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın laiklik ile çeliştiğini öne sürerek, "Ankara Altındağ'da bir ilköğretim okulunda Alevi kız çocuklarına çarşaf giydirilip namaz dersi verildi. Zorunlu din dersleri bizim tahammül edebileceğimiz bir şey değildir" diye konuştu. Alevi'lerin Sünni'lerin ibadethaneleri hakkında yorum yapmadığını ve camilerin ibadethane olarak kabul edilmesine itiraz etmediğini söyleyen Balkız, "20-25 milyon Alevinin, 'Bizim ibadethanemiz cem evleridir demesini hiç kimsenin yadırgamaya hakkı yoktur. Ben oraya ibadethane diyorsam bitmiştir" şeklinde konuştu.

MYNET HABER - 7 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.