Alevi sorununa ilk kez çözüm aranıyor

Alevi sorununa ilk kez çözüm aranıyor

Alevi sorununa ilk kez çözüm aranıyorAlevi kuruluşları, hükümetin açılımından umutlu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı...

A+A-

Alevi sorununa ilk kez çözüm aranıyorAlevi sorununa ilk kez çözüm aranıyor

Alevi kuruluşları, hükümetin açılımından umutlu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Balkız, 'İlk kez devletin bu işi çözmeye çalışıyor olması önemli bir gelişmedir' dedi.

Aleviler, hükümetin cemevlerine yasal statü verilmesi, Alevi dedelerine maaş bağlanmasını da kapsayan birtakım düzenlemeleri hayata geçirme hazırlığına olumlu yaklaşıyor. CHP ise Alevi açılımının genişletilmesi durumunda destek verebileceklerini söyledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, ' İlk kez devletin bu işi çözmeye çalışıyor olması önemli bir gelişmedir' dedi. Cem Vakf Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, “Her halükarda Hükümet'in olayı ciddiye alması ve doğrudan doğruya bir bakanını tahsis etmesi, koordinasyonunu sağlamak için Alevi kökenli bir milletvekilini görevlendirmiş olması işi ciddiye aldığını gösteren olumlu gelişmeler' diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, “Öneriyi önemsiyorum. Alevi dernek ve federasyonlarının taleplerinin ardından hükümetin böyle bir adım atmış olması memnuniyet verici ancak yeterli değil” dedi.

ALEVİ AÇILIMI OLUMLU

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin hayata geçirmek için düğmeye bastığı Alevi açılımını olumlu bulduklarını belirterek, “Hükümetin böyle bir çalışma yapmış olması elbette olumlu bir şey. Onlar projelerini üretecek, biz de üreteceğiz. Karşılıklı görüşmeye hazırız. Makulde buluşmaya bizim niyetimiz tamdır” diye konuştu.

Mitingi iptal edeceğiz

Açılımın yeterli olup olmadğını zamanla belli olacağını ifade eden Cem Vakf Genel Başkanı Doğan, ' Önümüzdeki ilkbaharda milyonlarca kişinin katılacağı bir organizasyon planlıyorduk. Eğer o tarihe kadar Alevilerin istekleri yine kaale alınmazsa, görmezden gelinmeye devam edilirse Ankara'da milyonlarca kişi yürüyecekti yine. Hükümet bunu ciddiye almaya başladı. Açılım uygulamaya geçerse ilkbahardaki mitingden vazgeçeceğiz. Hükümetin ortaya koyduğu açılım Alevilerin isteklerini karşılamaya yetmez ve sanıyorum yapılacak görüşmelerde bunlar tartışılacak” dedi

CHP'den şartlı destek

Ortaya getirilince açılım yeterli olmadığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Okay, 'CHP, eğer siyasal iktidar da bu konuda samimiyse- destek vermeye hazırdır. Ancak bu desteğin ön şartı da çok doğal ki doğrudan, bire bir muhataplarıyla görüşüp paylaşmak ve bu paylaşım sonucunda muhatapların taleplerini önemsemektir. Bu da hiç olmazsa yıllardır bu inancı paylaşanların beklentilerinin veya kararlı duruşlarının ses getirdiği anlamını gösteriyor ki bu bakımdan da bu açılımı önemsiyorum. Bu talebin karşılanması lazım” şeklinde konuştu.

ANKARA - YENİ ŞAFAK - 23 Kasım 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.