Alevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurdu

Alevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurdu

Alevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurdu"Dikmen'de Sorunlar Yakarak, Yıkarak Çözülmeyecek"Dikmen Vadisi halkı,...

A+A-

Alevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurduAlevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurdu

"Dikmen'de Sorunlar Yakarak, Yıkarak Çözülmeyecek"

Dikmen Vadisi halkı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında, barınma hakkı sağlanmaksızın evlerinin yıkılması tehdidiyle karşı karşıya. Avukat Büyükçulha: "Gökçek, ev veriyorum, belgesizlere arsa veriyorum diyerek bu insanların mağduriyeti üzerinden propaganda yapıyor."

Dikmen halkının avukatlığını üstlenen Halkevleri Başkan Yardımcısı avukat Ender Büyükçulha, "Melih Gökçek'in tüccar belediyecilik anlayışıyla yöre sakinlerinin insani taleplerini yok saydığını" söyledi.

Dikmen Vadisi'nde kentsel dönüşüme karşı direnen semt sakinlerinin inşa ettiği Barınma Hakkı Bürosu'nun kundaklanmasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuk olduğu bir televizyon programında "kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımların başlayacağından", bölgedeki "cemevinin de yakında kundaklanacağından" ve "büronun yöre sakinleri tarafından yakılmış olabileceğinden" bahsetti.

"Tüccar belediyecilik anlayışı, insani talepleri yok sayıyor"

2006 Şubat ayından bu yana Dikmen Vadisi'ne yönelik kentsel dönüşüm projelerine karşı direnen bölge halkının barınma hakkı sağlanmaksızın evlerini terk etmeleri isteniyor.

"Belgeli gecekondu sahiplerine, nerede, ne zaman ve nasıl olacağı belli olmayan konut sözü veren bir sözleşmeyle, gecekondu sahiplerini hem bu konutlara karşılık borçlandırıyor, hem de o süreçte artık 5 yıl mı, 10 yıl mı, insanlar kirada mı sürünecek ilgilenmiyor.

"Diğer belgesiz kesime ise, hiçbir altyapısı olmayan Doğukent denilen bölgeden 16 bin YTL'ye arsa satmayı teklif ediyor. Bu insanların kirada oturacak durumu yok, o kadar parası olsa ev alır. Demek istediğim, ev veriyorum, belgesizlere arsa veriyorum diyerek bu insanların mağduriyeti üzerinden televizyonlarda propaganda yapıyor."

"Alevi-Sünni herkes, cemevi önünde barikat kurdu"

Dikmen Vadisi halkının son bir aydır evleri önünde yıkım ekiplerine karşı nöbet tuttuğunu söyleyen Büyükçulha, Barınma Hakkı Bürosu'nun yakılmasının ardından Gökçek'in cemevini hedef gösteren konuşmasına bölgedeki Alevi-Sünni tüm vatandaşların tepki gösterdiğini belirtti:

"Gökçek'in geçmiş dönemde Alevi vatandaşlardan oy almak için asfalt döktürdüğü cemevine şimdi "gecekonduydu, cemevine çevirdiler" dediği programdan sonra Alevi-Sünni tüm vatandaşlar cemevinin önünde barikatlar kurdu ve elbirliğiyle nöbet tutmaya başladı."

"Dikmen'dekilerin talepleri bir kez dahi dinlenmedi"

Gökçek'in, yöre halkı tarafından kundaklanabileceği iddiasıyla cemevini açık hedef olarak gösterdiğini belirten Büyükçulha, Dikmen'deki sorunların yakarak, yıkarak çözme tehdidi altında halkın büyük bir travma içinde yaşatıldığına dikkat çekti:

"Dikmen'de yaşayanların taleplerini bir kez dahi dinlememiş, diyalogu kapatmış bir başkanın baskı ve tehditleri üç yıldır sürüyor. Düğünü var, erteliyor, işe girecek erteliyor, çocuğunu okula yazdıracak, yazdıramıyor."(CU/EZÖ)

Ceyda ULUKAYA
BİA Haber Merkezi - İstanbul
27 Ağustos 2008, Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.