Alevi taleplerini çıkmaza sürmeyin

Alevi taleplerini çıkmaza sürmeyin

Alevi taleplerini çıkmaza sürmeyinDemokratik açılım çalışmaları kapsamında başlatılan ve 5. toplanan Alevi Çalıştayı’nda...

A+A-

Alevi taleplerini çıkmaza sürmeyinAlevi taleplerini çıkmaza sürmeyin

Demokratik açılım çalışmaları kapsamında başlatılan ve 5. toplanan Alevi Çalıştayı’nda konuşan Devlet Bakanı Çelik, “En büyük endişemiz, Alevi taleplerinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesi, özensiz ve iyi düşünülmemiş adımlarla bir çıkmaza süreklenmesi ve istismarın gündelikleşmesidir’’ dedi. Çalıştaya katılan Taraf yazarı Etyen Mahçupyan, Çalıştay’da laikliğin yarattığı problemler ile din eğitimi, zorunlu ders ve cemevlerinin konuşulduğunu söyledi.

İstanbul Kadıköy’de pazar günü yapılan Büyük Alevi Mitingi’nden dört gün sonra toplanan 5. Alevi Çalıştayı’nda Bakan Çelik’ten önemli mesajlar geldi. Çalıştaylarla Alevilerin sorunlarını genel geçer, yüzeysel ve ön yargılarla şekillenmiş hatta kirlenmiş bir alandan çıkarmak ve sorunun asıl muhataplarını müzakereye davet ederek yeni bir vizyonla bütün bu alanı bilmek, anlamak ve değerlendirmek istediklerini dile getiren Çelik, bu amaçla yedi çalıştay olarak planladıkları bu çalışmalardan dördünü gerçekleştirdiklerini anımsattı. Bakan Çelik, Alevi vatandaşların topluma mal olmuş taleplerini, tüm toplumun ilgi ve duyarlılıklarını da dikkate alarak, farklı alanlardan gelen çözüm önerilerine kulak vererek kavramak ve bu yönde mesafe almak istediklerini kaydetti.

Sürecin ilerleme biçimi hakkında çok farklı değerlendirmelere tanık olduklarını kaydeden Faruk Çelik, kimi Alevi örgütlerinin, gösterdikleri bu hassasiyeti yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine, vatandaşları meydanlara davet etmeyi tercih ettiklerini söyledi. Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Murada ermek sabır iledir

“Biz bu sürecin kilitlenmesini istemiyoruz. Her halükarda ülkemizde demokrasinin çıtasını yükseltmek için gayret ediyoruz. Herkes için insanlıktan, herkes için hak ve hürriyetlerden yanayız. Her türlü ayrımcılığı açıkça reddediyoruz. Bu konu tarih boyunca yeteri kadar siyasete malzeme, yeteri kadar ayrımcılığa konu edilmiştir. Böyle olduğu için de aceleyle, oldubittiyle bu hassas konu çözüme kavuşturulamaz. ‘Murada ermek sabır iledir’ diyen Hacı Bektaş Veli bizlere yol göstermektedir.

Günlük siyasete alet edilmesin

Bakan Çelik, “En büyük endişemiz, Alevi taleplerinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesi, özensiz ve iyi düşünülmemiş adımlarla bir çıkmaza süreklenmesi ve istismarın gündelikleşmesidir’’ dedi.

Alevi Çalıştayı’na, Mehmet Ali Birand, Ali Kırca, Taha Akyol, Ali Bayramoğlu, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahcupyan, Ekrem Kızıltaş, Oral Çalışlar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

Laiklik sorun yaratıyor

Taraf yazarı Etyen Mahçupyan toplantıdaki tartışmaları şöyle özetledi:

“Bir sürü insan kendi yazılarında çok rahat söyleyemediği şeyleri dile getirdi. Bakanın tavrı çok olumluydu. Laikliğin yarattığı problemler var. Ve problemlere baktığımız zaman devletin laik olmadığını söylüyoruz fakat çözümler ne diye sorulduğunda kendimizin de laik olmadığı bu tür toplantılarda ortaya çıkıyor. İkinci bir konuşulan konuysa ‘Aleviler ne istiyor’ şeklinde çok fazla tanımlama ihtiyacı duymamız. Tek bir suniliğin ve tek bir Aleviliğin olmadığına devletin alışması lazım. Bu tartışıldı. Din eğitimi, zorunlu ders ve cemevleri konuşuldu.”

Taraf - Istanbul - 12 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.