Alevi Tarihinin En Büyük Kurultayı Toplanıyor

Alevi Tarihinin En Büyük Kurultayı Toplanıyor

Alevi Tarihinin En Büyük Kurultayı Toplanıyor Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Dünyanın dört bir yanından Alevi örgütlerini...

A+A-

Alevi Tarihinin En Büyük Kurultayı Toplanıyor Alevi Tarihinin En Büyük Kurultayı Toplanıyor

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Dünyanın dört bir yanından Alevi örgütlerini Büyük Alevi Kurultayı'nda buluşturmaya hazırlanıyor. Vakıf Başkanı Ercan Geçmez, bu kurultayın Alevi sorunlarının ve taleplerinin ortaya konulmasında, son yılların en önemli toplantısı olacağını söyledi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 15-16 Ocak 2011 tarihlerinde ‘Büyük Alevi Kurultayı’nı düzenliyor. Türkiye’de demokratik alevi mücadelesi veren Alevi örgütlerinin yanı sıra, Dünyanın birçok ülkesinde örgütlü Alevi Dernek ve Federasyonlarının temsilcileri, inanç önderleri kurultayda bir araya gelecek. Ankara'da gerçekleştirilecek kurultayda, Alevilerin kendi gündemlerini oluşturması, bu gündemi ülkenin diğer temel sorunlarıyla ilişkilendirilerek tartışılması hedefleniyor.

Alevilerin, siyasal, inançsal ve güncel sorunlarının konuşulacağı kurultay, alevi örgütleri ve inanç önderlerinin yanı sıra, binlerce alevinin de yer alacağı kitlesel bir katılım sağlanacak.

Tüm Alevileri ve Alevi örgütlerini 15-16 Ocak 2011 tarihlerinde Ankara'da düzenlemeye hazırlandıkları Büyük Alevi Kurultayı'na çağıran Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin, Alevileri konuşacağını ifade etti.

Biz kimiz’ manifestosu

Kurultaya Avrupa, Kanada, Lübnan, İran, Irak gibi değişik ülkelerde yaşayan Alevilerin temsilcileri katılacak. Türkiye’de yaşayan Ermeni, Rum, Süryani gibi dini azınlıkların temsilcileri de kurultaya davet edildi. Vakıf Başkanı Ercan Geçmez, Kurultay’ın amacını şöyle anlattı:

“Aleviler Türkiye’de olduğu gibi, yaşadıkları bütün ülkelerde benzeri sorunlarla karşı karşıya. Biz artık eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Bu nedenle tüm dünyadaki Aleviler, sorunlarını birlikte tartışarak kararlar almak istiyor. Ana hedefimiz, tüm dünyada bize eşit yurttaşlık hakkının verilmesi ve Alevi inanç ve kültürünün tanınması. Bu kurultayda Alevilerin sorunlarını geniş çaplı tartışacağız. Orada bu hükümetin baskıcı uygulamalarını bir kez de orada dile getireceğiz ve kurultay sonrası dünyaya ‘biz de varız’ diyeceğiz.”

Alevi manifestosu yayınlanacak

Geçmez’in verdiği bilgiye göre kurultaya Türkiye’den bir çok alevi dernek ve federasyonun yanı sıra Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu da destek verecek.

Kurultay sonunda da dünya Alevi manifestosu yayınlanacak. “Biz kimiz ve ne istiyoruz” sorularının yanıtının yer alacağı manifestoda, Alevi inancının tanınması, asimilasyon girişimlerinden vazgeçilmesi, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi Bektaşi inancı için önemi olan ibadet yerlerinin Alevilere teslim edilmesi, inanç özgürlüğü sağlanması için yasalarda yer alan engelleyici düzenlemelerin kaldırılması gibi talepler yer alacak.

Avrupa ve ABD’ye taşınacak

Ayrıca manifestoda değişik ülkelerde yaşayan Alevilerin ortak sorunlarına ve çözüm önerilerine işaret edilecek. Kurultayda ayrıca, Alevi sorunlarını kamuoyuna taşımak için yapılacak eylem ve girişimler de masaya yatırılacak.

Kurultay sonrası, uluslararası girişimler de hayata geçirilecek. Açıklanacak manifesto, Alevilerin yaşadığı ülkelerin parlamentolarının yanı sıra, ABD Danışma Meclisi ile Avrupa Parlamentosuna da sunulacak. Ardından bu parlamentolar ziyaret edilecek.

Geçmez açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Devletin tarih boyunca hep bir 'Alevi sorunu' olmuştur. Dün Alevileri ve Aleviliği din ve mezhep kavramlarının dar sınırları içine sığdırma çabasına karşılık gelmiş olan bu sorun bugün belirli bir din ve mezhep anlayışının kendisini devlet olarak örgütleme çabasında ifadesini bulmaktadır. Alevilere yönelik katliam ve asimilasyon, bu çabanın başlıca araçları olmuştur. Bugün gelinen noktada devlet, yeni bir asimilasyon stratejisinin temellerini atmış bulunmaktadır. Bu yeni strateji Alevilikle hem yaşam pratikleri hem de akademik yeterlilikleri bakımından uzak ara ilgisiz kesimlerin Aleviliğe ve Alevilere ilişkin olarak ortaya koydukları, devletçe kabul edilebilir tanımlara dayanan sözde çözüm önerilerinin 'açılım paketi' adı altında Alevilere dayatılmasına dayanmaktadır. Oysa Alevilerin kendilerinin, inançlarıyla ilgili bir sorunları olmadığı gibi, inanç ve ritüellerini, hakim kılınmaya çalışılan belirli bir din ve mezhep anlayışının dar sınırları içinde düşünen siyasi ve dinsel otoritelere tescil ettirmeye de ihtiyaçları yoktur. Alevilerin temel sorunu, siyasal ve toplumsal yaşamın, Aleviliği diğer inanç gruplarıyla eşit olanaklara sahip olarak yaşamalarına imkan bırakmayacak biçimde örgütlenmiş olmasıdır. Tüm bunlardan hareketle Alevilerin bir araya gelip kendi gündemlerini yaratmaya başlamalarının ve bu gündemi ülkenin diğer temel sorunlarıyla ilişkilendirerek tartışmalarının zamanının geldiğini düşünen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak bizler; tüm Alevileri, Alevi örgütlerini, Alevilerin sorunlarının çağdaş yurttaşlık kavrayışı temelinde ve ülkenin diğer sorunlarıyla ilişkili olarak ele alınması gerektiğini düşünen tüm kesimleri 15-16 Ocak 2011 tarihinde Ankara'da yapılacak Büyük Alevi Kurultayı'nda buluşmaya çağırıyoruz.”

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı(HBVAK) 1994 yılında kurulmuştur. Vakıf statüsünde bir sivil toplum kuruluşu olan HBVAK ulusal örgütlenmeye sahiptir ve Türkiye Genelinde 32 şubesi bulunmaktadır. Genel Merkezi Ankara olan vakıf, demokratik alevi hareketinin en önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer alır.
 
VAKFIN AMAÇ ve HEDEFLERİ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, din veya inanç, dil, ırk veya etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik ve yaş farkı gözetmeksizin demokrasinin, laikliğin, barışın, hukukun, üstünlüğünün ve insan haklarının en üst düzeyde olduğu bir Türkiye özlemine sahiptir. Vakıf eşitlik ve ayrımcı olmama ilkelerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Bu amaç doğrultusunda Vakfın özel hedefleri:

HBVAK, Alevi Bektaşi inancını, kültürünü ve öğretisini korumak ve geliştirmek; Alevi Bektaşi bireylerinin ve toplumunun haklarının ve özgürlüklerinin anlaşılması ve bu hak ve özgürlüklerinin kullanılmasını sağlamak ve daha eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye’nin yaratılmasına katkıda bulunmak önemli hedefleridir.

Alevi Enstitüsü

Vakıf ayrıca Bilim ve araştırma faaliyetlerine önem vermektedir. Alevilikle ilgili onlarca yayını bulunan vakıf, bir çok panel ve sempozyuma da gerçekleştirmiştir. Alevi Enstitüsü, özerk yapıya sahip, vakfın akademik-bilimsel kurumudur.

Vedat KARA/ Gazete YOL - 24 Kasım 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.