Alevi Tartışmaları 'Yedi Tepeli Aşk'a Ara Verdirdi

Alevi Tartışmaları 'Yedi Tepeli Aşk'a Ara Verdirdi

Alevi Tartışmaları 'Yedi Tepeli Aşk'a Ara Verdirdiİstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu’ndan yapılan...

A+A-

Alevi Tartışmaları 'Yedi Tepeli Aşk'a Ara VerdirdiAlevi Tartışmaları 'Yedi Tepeli Aşk'a Ara Verdirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, 3 Ocak 2009 tarihinde bir gazetede "Şehir Tiyatroları"nda Alevi Tartışması" başlığıyla "İBB Şehir Tiyatroları"nı suçlayan bir haberin yayınlandığı" ifade edildi. Haberde yazılanın aksine, oyunda "Alevi" sözcüğünün sadece bir kez geçtiği ve kesinlikle olumsuz anlam içermediği belirtilen açıklamada, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni"nin sözlerinin de haberde çarpıtıldığı savunuldu.

"İçeriğinde saptırılmış ve abartılmış yakıştırmaların yer aldığı bu haber, "Genç Tiyatro" repertuvarımızda yer alan ve gerek izleyici çoğunluğu, gerek seçkin eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanmış "Yedi Tepeli Aşk" oyunumuzun bir bölümüyle ilgilidir" görüşüne yer verilen açıklamada, 2008-2009 tiyatro sezonuna 20 yeni oyunla ve büyük bir seyirci artışıyla başlayan, Türkiye"nin ilk Çocuk Tiyatrosu Sahnesi"ni açmaya, İstanbul"a yeni tiyatro binaları kazandırmaya hazırlanan ve genel başarı grafiği hızla yükselen İBB Şehir Tiyatroları"nın, "Söz konusu haberle, nesnel anlamda tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir provokasyon ortamının içine çekilmiş bulunduğu" ifade edildi.

İBB Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu"nun açıklaması şöyle tamamlandı:

"Tehlikeli sonuçlar doğurmaya aday provokasyon ortamında, tiyatromuzu, seyircimizi ve ekibimizi koruma amacıyla, "Yedi Tepeli Aşk" oyunumuzu oynamaya ara verdiğimizi, özellikle Şehir Tiyatroları seyircilerinden özür dileyerek kamuoyuna duyururuz."

Yönetmenliğini Ersin Umulu’nun yaptığı “Yedi Tepeli Aşk” oyunu Türk edebiyatının beş değerli kadın yazarının İstanbul’a bakışından yola çıkarak anlatılıyor.

Bu öykülerde İstanbul’a duyulan aşkın yanı sıra, İstanbul’da yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan aşkları, öykülerdeki kadın kahramanların gözünden izliyoruz.

Beş farklı kadın kahramanın anlattığı bu öykülerde, Yeditepeli kentin sokaklarını, boğazdan geçen vapurlarını, Üsküdar’ın arkalarından doğup Cihangir’in arkalarından batan güneşini, yokuşlarını, kokusunu, rüzgarını ve güvercinlerini görürüz. Hepsinin de İstanbul’u farklıdır. Bütün bu öyküler bir araya geldiğinde renkli bir mozaik oluşturup, bir bütün olarak İstanbul’un değişik hallerini gözler önüne seriyor.

5 KADIN YAZAR

Nezihe Meriç, Ayşe Kilimci, Nevra Bucak, Seray Şahiner, Evrim Yağbasan’ın beş öyküsünden uyarlanan “Yedi Tepeli Aşk”, “Genç Günler” kapsamında Mayıs 2008’de Şehir Tiyatroları’nda gösterilmeye başlandı.

Oyunun tartışmaya yol açan ve genç öykücü Seray Şahiner’in “Gelin Başı” adlı hikayesinden yola çıkılarak yazılan bölümünde bakireliğini kaybetmiş, evlenmek üzere olan bir kızın ailesinden gizlediği durumu ve evleneceği adamın anlamaması için çektiği sıkıntılar anlatılıyor.

BİRGÜN - 5 Ocak 2009

Sevenleri ayırdılar

‘Oyuna tepki var’ denildi, gazetelere taşındı. Gerilim iyice büyüyünce, olan Yedi Tepeli Aşk ile seyircisine oldu

İçinde “Alevi” geçmesi üzerine tartışma yaratan Yedi Tepeli Aşk oyuna, tepkiler gerekçe gösterilerek ara verildi. Bir gazetede çıkan haberle daha da “provokatif” bir şekle bürünen tartışma, sonunda oyunu gösterimden kaldırttı.

Her şey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın Genç Tiyatro repertuvarındaki Yedi Tepeli Aşk oyununun sahnelenmesiyle başladı. Geçen hafta galası yapılan oyun, 7 Ocak’tan itibaren Fatih Reşat Nuri Güntekin sahnesinde oynanmaya başlayacaktı. Ancak içinde bekaretini kaybetmiş Alevi bir kızın öyküsünün anlatılması, birden bire oyunun kaderini değiştirdi.

Milliyet gazetesinde çıkan habere göre, oyunda, bakireliğini kaybetmiş, evlenmek üzere olan bir kızın ailesinden gizlediği durumu ve evleneceği adamın anlamaması için çektiği sıkıntılar anlatılırken, hem kızın hem de evleneceği erkeğin Sivaslı ve Alevi olması ve buna sürekli vurgu yapılması, özellikle oyunu izleyen Alevi yurttaşların tepkisini çekti. Haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Sanat Danışmanı Kenan Işık’ın oyun hakkında “Oyunu faşizanca, itici, belli kesimleri rencide edici buldum” sözlerine yer verildi. Tartışmaya konu olan öykünün yazarı Seray Şahiner “Alevi kesimi rahatsız edecek bir şey yapmadım” derken, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da, “güvenlik endişesi” duymaya başladığını ifade etti.

Haberin ardından Şehir Tiyatroları tarafından oyunun sahnelenmesine ara verildiği açıklandı.

Habere de tepki gösterilen açıklamada, Milliyet’in yayınıyla şehir tiyatrolarının “tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir provokasyon ortamının içine çekildiği” yorumu yapıldı.

Haberde “saptırılmış ve abartılmış yakıştırmaların” yer aldığını savunan Şehir Tiyatroları yönetimi, yazılanın aksine, oyunda “Alevi” sözcüğünün sadece bir kez geçtiğini ve kesinlikle olumsuz anlam içermediğini vurguladı. Açıklamada şöyle denildi: “Bu, tehlikeli sonuçlar doğurmaya aday provokasyon ortamında, tiyatromuzu, seyircimizi ve ekibimizi koruma amacıyla, Yedi Tepeli Aşk oyunumuzu oynamaya ara verdiğimizi, özellikle Şehir Tiyatroları seyircilerinden özür dileyerek kamuoyuna duyururuz.”

(KÜLTÜR SERVİSİ) - EVRENSEL - 5 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.