Alevi toplumundan özür dilensin

Alevi toplumundan özür dilensin

“Alevi toplumundan özür dilensin!”23 Aralık 2007 tarihinde Alman 1. Kanalı ARD’de yayınlanan Tatort adlı polisiye dizinin “Wem...

A+A-

Alevi toplumundan özür dilensin“Alevi toplumundan özür dilensin!”

23 Aralık 2007 tarihinde Alman 1. Kanalı ARD’de yayınlanan Tatort adlı polisiye dizinin “Wem Ehre Gebürt” (Namusuma Layık Olmak) adlı bölümünde Alevilere hakaret eden ve Alevileri aşağılayan sahnelere yer verilmişti. Bu TV kanalı program nedeniyle Almanya’da on binlerce kişilik mitingler ile protesto edilmişti.

Almanya’dan sonra Türkiye’de...

Almanya’da gerçekleştirilen protestoların ardından aşağılanma ve hakaretlere Türkiye’den de tepki geldi. PSAKD Marmara Eşgüdüm şubeleri bugün Taksim Gümüşsuyu’ndaki Alman Konsolosluğu önünde  kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

 Alevi toplumundan özür dilensin

Alevilerden özür dilensin!

Saat 12.30’da gerçekleştirilen eyleme 600’e yakın kişi katıldı. Eyleme çok sayıda siyasi parti, dernek, kitle örgütü destek verdi. Polisin kitleyi engelleme girişimlerinin boşa çıkartıldığı eylemde PSAKD şubeleri kendi pankartlarını açarak eyleme katıldılar. Eylemde basın açıklamasını PSAKD GYK Üyesi Erdal Yıldırım okudu. Yıldırım açıklamasında Alevi toplumunun yüzyılları aşan ezilmişliğine vurgu yaparak Almanya’da gösterilen dizide alevi toplumunun aşağılanmasının, rencide edilmesinin sorumlusunun Almanya Federal Cumhuriyeti olduğunu söyledi. AKP’nin yaşananlara sessiz kaldığının da belirtildiği açıklamada; Alman hükütmetinin ve ARD sorumlulularının Alevi toplumundan özür dilemesi ve dizinin yayından kaldırılması istendi.

“Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Susma haykır davana sahip çık!”, “Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarının atıldığı eyleme; çok sayıda kurum temsilcisi de destek verdi. Eylemde “Alevilere yapılan hakaret kabul edilemez!”, “Alman ARD TV, siz gerici zihniyete çanak tutuyorsunuz”,  “Alman ARD TV’de yapılan hakareti kınıyoruz”, “Karalamalara, şeyhülislam fetvalarına son” dövizleri taşındı..

Eylem konsolosluk önüne siyah çelenk bırakılması ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul - 05.01.2008

Aleviler, Alman konsolosluğuna siyah çelenk bıraktı 

İSTANBUL (05.01.2008)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, bugün Alman Konsolosluğu önünde yaptıkları açıklamada Alman ARD Televizyonunda yayanlanan ve Alevilere yönelik ağır hakaretler içeren dizinin yayından kaldırılmasını istedi.

Alevi toplumundan özür dilensin

Bugün, Alman Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bırakan Alevi dernekleri, Alman devletinin ve ARD televizyonunun Alevi toplumundan özür dilemesini istedi.

“Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm”, “İftira atanlar, insanları yakanlar” sloganlarını atan iki yüz kadar kişi Alman Başkonsolosluğu önünde toplandı. Eyleme, çok sayıda dernek, parti ve platform destek verdi.

Tatort adlı televizyon dizisinin, 23 Aralık 2007 tarihli "Wem Ehre gebührt" (Namusuma Layık Olmak) adlı bölümünde, Alevileri rencide edici sahnelerin yer aldığını belirten Erdal Yıldırım, “Türkiye’deki Alevi Örgütleri olarak, bu dizide doğrudan Alevi bir ailede sembolize edilen konu içeriğinin tesadüfen ortaya çıktığına inanmıyoruz. Almanya Federal Cumhuriyet’inin devlet kanalı olan ARD bünyesinde bu dizinin yayınlanmış olması, Almanya Federal Cumhuriyetini de doğrudan ilgilendirmektedir” diye konuştu.

PSAKD Kültür Sanat Sekreteri Yıldırım, Alevi toplumunun yüzyıllardır Anadolu topraklarında Osmanlı Şeyhülislamlarının fetvalarıyla aşağılanıp, dışlandığını belirterek, kimi zamanlarda da toplu katliam ve kıyımlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi

ARD televizyonunun, yapılan yanlışı bir özürle düzeltmek yerine hakarete “sanat özgürlüğü” adına sahip çıktığına dikkat çeken Yıldırım, durumu AB ve Alman emperyalizminin faşizan politikalarının yansıması olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi.

ATILIM - 5 Ocak 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.